Een gezonde, gemiddelde hond kan zich op zich prima beschermen tegen de regen/kou. Maar een jonge pup, een oudere hond of een hond met een medisch probleem heeft toch net even dat beetje extra nodig. En uiteraard zijn er ook rassen waarvan de vacht deze bescherming niet biedt.
Veel honden hebben het niet zo op met nat weer, zeker hondenrassen als teckels staan erom bekend dat ze lieve droge pootjes en buik houden. Maar sommige viervoeters doen er écht alles aan om bij regen óf binnen te blijven, óf zo snel mogelijk weer binnen te komen.
1) gezelschapsdieren mogen worden binnengebracht in ruimten waar levensmiddelen worden verbruikt (zaal van restaurant, zaal van frituur, zaal van een snackbar, enz.) op voorwaarde dat de uitbater dit toelaat en er zich van vergewist heeft dat de dieren geen bron van besmetting voor de levensmiddelen kunnen vormen.
Honden aan de lijn
Honden zijn binnen de bebouwde kom altijd aangelijnd, tenzij het om een afgeschermde hondenuitlaatplek gaat. Buiten de bebouwde kom mag uw hond loslopen, tenzij dit anders door borden is aangegeven.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.
De slechtste plek om een hond te aaien is op het hoofd van de hond (helemaal als je de ogen van de hond afsluit en hij/zij niet meer goed kan zien). Een hond kan dit als bedreigend ervaren.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Als een hond zijn baasje mist, kan hij verschillende signalen vertonen, zoals rusteloosheid, piepen, blaffen, verlies van eetlust. Sommige honden kunnen ook destructief gedrag vertonen, zoals kauwen op meubels of andere objecten in huis, wanneer ze hun baasje missen.
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte.
Van te veel te koud water drinken kan een hond diarree of maagproblemen krijgen. Als een hond erg veel drinkt, kan dat wijzen op een afwijking, bijvoorbeeld suikerziekte, baarmoederontsteking of een (bij)nierprobleem, maar soms ook een gedragsprobleem.
Dit doen wij door te zweten. Maar mensen kunnen over hun hele lichaam zweten en honden verdampen vocht alleen via de tong en de slijmvliezen in de mond en de neus. "Daarom kunnen honden veel lastiger hun warmte kwijt en lopen ze een hoger risico op oververhitting."
Kortharige honden kunnen het best worden afgedroogd met een cirkelvormige beweging. Bij langharige honden krijg je het beste resultaat als er met een föhn (op lage snelheid) wordt gedroogd terwijl je borstelt. Zorg er wel voor dat de föhn koude lucht blaast en blaas je hond nooit droog met hete lucht.
Tips voor beloningssnacks voor de hond: Gekookte kip of kalkoen. Rauwe frikandel (halal zonder varkensvlees) Kaas.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Het is misschien niet zo hygiënisch als je hond je likjes geeft, maar het is wel ontzettend lief. Likjes staan namelijk gelijk aan kusjes geven. “Honden geven likjes om ons te laten weten dat ze om ons geven en dat ze zich niet bedreigd voelen door ons.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Samen met jou slapen
Het laat zien dat hij je vertrouwt. Dit vertrouwen is een teken van zijn liefde voor jou. Eigenlijk zou hij over jou moeten waken, maar als je hond voelt dat je veiligheid uitstraalt, kan hij rustig gaan slapen omdat hij je accepteert als leider.
Kun je een hond combineren met je werk? Een hond kun je niet de hele dag alleen laten. Dus als je fulltime werkt, zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen. Wees je ervan bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt.
Er wordt aangeraden een puppy (tot 6 maanden) hoogstens 2 uur alleen te laten. Een jonge hond, tussen 6 maanden en anderhalf jaar, kan ongeveer 4 uur alleen zijn en maximaal 6 uur. Een oudere hond kan in theorie tot 10 uur alleen gelaten worden. Houd er wel rekening mee dat een hond elke zes uur zijn behoefte doet!