Een oorthermometer kan een afwijking hebben van maximaal 0,1 – 0,2 graad. De koortsthermometer is de meest betrouwbare thermometer. Hij moet dan wel op de juiste manier gebruikt worden.
Oor- en kerntemperatuur
Je steekt het bij een patiënt in een oor en drukt op een knop. Daarna meet de thermometer niet alleen de oortemperatuur, maar rekent hij deze ook om naar de kerntemperatuur (de centrale lichaamstemperatuur, red.). Dat doet hij door 0.6 graad op te tellen bij de oortemperatuur.
De oorthermometer geeft in vergelijking tot een rectale meting een vrij betrouwbaar beeld van de lichaamstemperatuur. Bij goed gebruik en de juiste positie richting uw trommelvlies zal de afwijking oplopen tot maximaal ± 0,3°C in vergelijking met een rectale meting.
Koorts. Bij koorts ontstaat een verhoging van de lichaamstemperatuur; je hele lichaam wordt warmer dan de normale 37 °C. Pas bij 38°C graden is er sprake van koorts.
De thermometer wordt op een verschillende diepte en/of hoek in de gehoorgang ingebracht. De gehoorgang is niet vrij van oorsmeer. Het oor is bedekt geweest, de persoon heeft op het oor gelegen, heeft een oordopje of gehoorapparaat in de gehoorgang, is van tevoren in bad/in de douche of in extreme kou of warmte geweest.
Baby's houden hun hoofd bijvoorbeeld vaak niet lang genoeg stil, waardoor metingen via de mond niet altijd nauwkeurig zijn.Daarom is het beter om de temperatuur in het oor te meten. Metingen via de mond zijn vaak beter bij oudere kinderen en ook gemakkelijker uit te voeren.
De normale lichaamstemperatuur is bij de meeste mensen tussen de 36,5°C en 37,5°C, met als gemiddelde 37°C.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts:boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Officieel mag je dus pas spreken over koorts bij 38 graden of meer. Stijgt je lichaamstemperatuur boven de 40 graden? Dan heb je een 'hoge koorts' te pakken. In de meeste gevallen is dit niet erg, maar raadpleeg je huisarts bij twijfel.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is.
De temperatuur onder de oksel wijkt +/- 0,2 graden af van de daadwerkelijke lichaamstemperatuur; Oraal (in de mond): hoewel de thermometer in het lichaam is, wijkt de temperatuur toch af. Dat komt doordat er lucht in de mond zit wat ervoor zorgt dat de temperatuur wordt afgekoeld.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is.
De digitale oorthermometer wordt in het oor tegen het trommelvlies geplaatst. Na de voorgeschreven tijd wordt de temperatuur afgelezen.
Hoe kunt u koorts het beste meten? We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur stijgt boven de 38ºC. De normale lichaamstemperatuur varieert over de dag waarbij de temperatuur 's morgens 0.5 graad lager is dan aan het eind van de middag of avond.
Rectaal. Een rectale meting is de meest betrouwbare manier om een kerntemperatuurwaarde te verkrijgen. De resultaatvariatie bij dit type meting is laag en de nauwkeurigheid is bijzonder hoog. Het normale temperatuurbereik ligt ongeveer tussen 36.2 °C en 37.7 °C.
Het lichaam kan binnengedrongen virussen en bacteriën beter bestrijden bij een hogere lichaamstemperatuur. Bij een temperatuur tot 39,5 graad kun je daarom het beste gewoon uitzieken. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, daalt de lichaamstemperatuur vanzelf weer.
Behandeling met paracetamol is aangetoond niet-effectief bij de preventie van koortsconvulsies. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming door paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Bij paracetamolgebruik bestaat een risico op geringe bijwerkingen en hepatotoxiciteit.
Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger. Gloeiende en rode wangen. Een gloeiend voorhoofd. Koude rillingen en klappertanden.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok.Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
Geef paracetamol (volgens de bijsluiter), als de koorts hoger is dan 38,5 °C. Neem in de volgende gevallen contact op met de huisarts of spoedpost: Het gaat om een baby van tussen 1 en 3 maanden oud en de lichaamstemperatuur is hoger dan 38,5 °C. De koorts houdt langer dan drie dagen aan.
Is je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden? Dan heb je koorts. Welke symptomen je hebt en hoe ernstig ze zijn kan per situatie verschillen.
Koorts is 's avonds het hoogst. Wanneer de lichaamstemperatuur plotseling oploopt kan er een 'koude rilling' ontstaan. Wanneer de temperatuur vervolgens weer daalt, moet het lichaam de warmte kwijt en dat gebeurt door transpireren. Deze combinatie van stijgen en dalen wordt een 'koortspiek' genoemd.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.