Wat zijn peulvruchten? Peulvruchten behoren tot de vlinderbloemige planten. De vruchten daarvan noemen we peulen, en peulvruchten zijn dus de peulen of de zaden daarin. Onder peulvruchten vallen bijvoorbeeld bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), linzen en kikkererwten.
Kikkererwten behoren tot de peulvruchten. Peulvruchten zijn zaden of zaden met een omhulsel. Voorbeelden van andere peulvruchten zijn bruine bonen, kidneybonen en linzen.
Voorbeelden van peulvruchten zijn: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen en sojabonen.
165 gram gekookte kikkererwten bevat ongeveer: 269 kilocalorieën. 45 gram koolhydraten.
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord.
Bonen en peulvruchten zijn de vruchten of zaden van de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Ze worden wereldwijd veel gegeten en vormen een bron van vezels en B-vitaminen. Als bron van vegetarische eiwitten zijn ze ook een uitstekende vleesvervanger.
Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda's en 'groene' peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten. We rekenen pinda's echter tot noten en doperwten en sperziebonen tot groente. Omdat ze daar qua samenstelling en gebruik op lijken.
Mogelijke alternatieven zijn peulvruchten als erwt, lupine en tuinboon. Deze gewassen kun je in Nederland telen. Daarnaast bieden ook linzen, kikkererwten en mungbonen mogelijkheden.
Kikkererwten (en andere peulvruchten) zijn erg gezond, ze zitten boordevol eiwitten en zijn perfect als je wilt afvallen. Die eiwitten komen ook in het vocht terecht, door de energie van het water, kan het gaan schuimen. Je kunt dit vocht perfect eten, het is zelfs erg gezond.
Als je kikkererwten uit blik koopt, zijn ze al gaar en kun je ze eigenlijk gewoon zo eten. Door ze toch nog even te laten pruttelen in tomaten en kruiden krijgen ze extra veel smaak, bijvoorbeeld in deze Marokkaanse stoof. Varieer vooral met specerijen, garam masala of vadouvan voor een Indiase touch misschien.
Kikkererwten bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De peulvruchten voorzien je onder andere van belangrijke mineralen, zoals calcium en magnesium. Dankzij de grote hoeveelheid vezels geven kikkererwten je een verzadigd gevoel en bevorderen ze de spijsvertering.
Kikkererwten eet je bij voorkeur gekookt
Dit komt door de antistoffen die ze bevatten. Deze antistoffen zitten in alle voedingsstoffen, ook in groenten. Krijg je er teveel van binnen dan kunnen ze lichaamsprocessen verstoren, vermoeidheid en ongezond buikvet veroorzaken.
Kikkererwten bevatten vergeleken met andere peulvruchten niet zo veel koolhydraten, maar toch kan je maar weinig kikkererwten op een keto dieet eten. Op het keto dieet wil je je bloedsuiker gehalte graag zo stabiel mogelijk houden. Normaal gesproken is dit geen probleem, want je eet slechts heel weinig koolhydraten.
Dat komt doordat het stroperige vocht in het blik eiwitten, zetmeel en saponine (een natuurlijke zeepstof) uit de kikkererwten bevat. Die saponine zorgt voor het ontstaan van schuim en dat wil je liever niet in je gerecht, maar… als er niks extra aan het kikkererwtenvocht is toegevoegd, is het perfect eetbaar.
Peulvruchten bevatten (net als granen en pseudogranen) anti-nutriënten. Deze stoffen prikkelen en beschadigen de darmwand, daardoor komen er bijvoorbeeld onverteerde voedseldeeltjes in het lichaam terecht.
Kortom: Peulvruchten zijn zeer voedzaam en ze bevatten zowel veel eiwitten als vezels. Ze zijn ook goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Helaas hebben peulvruchten ook een nadeel. Ze bevatten zogenaamde antinutriënten; stoffen die de vertering en de opname van goede voedingsstoffen kunnen verstoren.
Het beste antwoord
Kikkererwten (soms ook wel eens kekererwten genoemd) zijn strikt genomen geen erwten maar eerder familie van de linzen die ook thuis horen in de familie van de peulvruchten. Kikkererwten (of keker-) is gewoon hoe deze genoemd worden maar het zijn dus in feite geen erwten.
Goed tegen diabetes
Kikkererwten zijn erg goed voor het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Doordat er veel vezels in zitten zal de spijsvertering heel geleidelijk en in een natuurlijk tempo verlopen waardoor er minder hoge pieken en diepe dalen in de bloedsuikerwaarden worden gemeten.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Traditionele hummus is dus hartstikke gezond en bevat de volgende ingrediënten: Kikkererwten: Deze peulvruchten vormen de basis van de spread. Kikkererwten bevatten veel eiwitten en voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan micronutriënten zoals vitamine B1, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor.
Hoeveelheid per persoon
Omdat deze groente vaak in gedroogde vorm wordt gekocht heb je ongeveer 60 gram gedroogde kikkererwten per persoon nodig, of 100 gram verse (gedopte) of natte kikkererwten.
Nog een reden om vaker een portie bonen te eten. Volgens de onderzoeksresultaten van het Canadese Li Ka Shing Knowledge Institute staat een dagelijkse portie van 130 gram bonen, erwten, kikkererwten of linzen gelijk aan een bescheiden gewichtsverlies van 340 gram in zes weken tijd.
Koop daarom het liefst gedroogde witte bonen. Het is niet zo dat witte bonen minder gezond zijn dan bruine bonen, zoals je dat bij volkorenbrood of –pasta zou denken. Witte bonen bevatten zelfs meer vezels dan bruine bonen [9].