Wijn proeven is een serieuze zaak. Als de sommelier (iemand die gespecialiseerd is,of moet zijn, in wijnen) in een restaurant aan u vraagt of u de wijn wilt keuren dan kunt u dat aangeven door gewoon 'Ja' te zeggen of een knikje met uw hoofd te geven.
Je bestelt een fles wijn in een goed restaurant, vervolgens komt de sommelier naar je toe zodat je de wijn kunt voorproeven.
Bij het proeven/ bestuderen van een wijn kijk je altijd eerst naar de kleur. Vul het glas tot niet meer dan een kwart. Houdt het schuin, het liefst tegen een wit oppervlak en observeer de kleuren aan de rand van de wijn en in het midden.
Bij een witte wijn kun je bijvoorbeeld bananen, citroenschil, ananas of zelfs de geur van het strand ruiken. Bij een rode wijn ruik je misschien pruimen, kersen, aardbeien, pepers, pruimen of tobacco. Wellicht zeg je alleen druiven: ook dat is prima. Je hersenen herkennen alleen geuren die in je geheugen zitten.
Over het algemeen kun je stellen dat alcohol te ruiken is zolang het afbraakproces aan de gang is. Een standaardglas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om afgebroken te worden. Dus wanneer men één glas alcohol gedronken heeft, zou men dit in principe binnen de anderhalf nog kunnen ruiken.
Door goed te ruiken leer je veel van een wijn. Neem een flinke slok en laat de wijn rollend door de mondholte gaan, over de tong en langs het gehemelte. Neem wat lucht naar binnen, dat heet slurpen, met wijn moet je juist slurpen. Zo komen de vluchtige stoffen in de wijn beter vrij.
Waarom draaien we met een wijnglas? Deze techniek zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je wijn komt. Zuurstof is zowel een vriend, als een vijand van de wijn. In het begin is zuurstof geweldig, want zodra wijn zuurstof krijgt, begint het te ontleden.
Door het walsen komen de aroma's vrij en ruik je veel beter welke geuren verborgen zit in je wijn. Elke druif en dus elke wijn bezit andere aroma's. Ook komt er meer zuurstof bij de wijn door het walsen en dat proef je.
Vol en rijk (witte wijn)
Dit zijn vaak wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel. Ze hebben frisse en romige geuren. Deze wijnen zijn meestal gemaakt van Chardonnay, Semillon of Viognier. Volle en rijke wijnen zijn heerlijk bij visgerechten, gevogelte en rijke salades.
Wijn heeft vele smaken, afhankelijk van het soort wijn. Zo hebben veel rode wijnen smaken zoals donker fruit, leer, tabak, bessen en kersen. Witte wijnen kunnen smaken hebben als toast, specerijen, citrusvruchten, appels en peren naast vele andere.
Meetbare smaakfactoren
Smaakrijkdom zegt iets over de hoeveelheid smaak of intensiteit van de smaak. Hoeveel proef je van iets. Maar ook of die smaak fris of rijp is, speelt een rol. Het smaakgehalte wordt hoger naarmate de smaak rijper is.
Als het einde van de kurk vochtig is, weet je dat de wijn niet is geoxideerd. Flessen waar een kurk in zit worden tijdens het bewaren op hun zij neergelegd. De kurk zet uit in de hals van de fles en voorkomt zo dat er zuurstof in de fles komt.
HOE RUIK JE KURK IN WIJN? Als je wijn chemisch en muf ruikt. Kurk in de wijn is een besmetting van schimmels en bacteriën die voor een nare geur en smaak zorgen. Schimmelwijn is overigens geen aanrader.
Sommelier (ook wijnkelner of wijnober) is de functie in een restaurant van iemand die zich gespecialiseerd heeft in wijn en wijn-spijscombinaties. Toch heeft de oorsprong van het woord niet met wijn te maken.
Wijn inschenken
Een wijnfles moet je vasthouden aan de onderkant van de fles wanneer je gaat inschenken. Je vult het glas tot minder dan de helft of tot aan het punt waar het glas het breedst is. Draai de wijnfles een kwartslag om om druppels te vermijden.
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
Door het ontkurken geeft u zo'n wijn een beetje extra zuurstof, waardoor hij zijn kwaliteiten vlugger zal blootgeven. U kan de wijn dan gerust 2 uur op voorhand openen. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen.
Moet je nog veel wijnen proeven, is het verstandiger om de wijn uit te spugen. Je wilt de hele proeverij wel afmaken, toch;)? Spuug je de wijn uit, ga dan na welke smaken er in je mond blijven hangen.
Je mag eindelijk een slok nemen! Dus neem een slokje, laat het even op je tong liggen en neem een ademhaling door je neus. Slik het vervolgens door. Achterin je tong proef je vaak de bitterheid.
Door de wijn te slurpen, laat je extra lucht in jouw mond komen. Deze lucht gaat via jouw mond naar jouw neus. Hierdoor kan je beter smaken proeven en onderscheiden. Daarnaast zorgt wijn slurpen ervoor dat de wijn overal in jouw mond terecht komt.
Versnelde perceptie van tijd; Vertraagde reactiesnelheid; Kokervisus: het gezichtsveld wordt steeds smaller; Misselijkheid en braken, bij extreem alcoholgebruik zelfs tijdens de slaap; er ontstaat op die wijze een gevaar voor verslikken en verstikken.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.