Moet ik mijn wok inbranden? Je hoeft je wok niet in te branden als deze een anti-aanbaklaag heeft. Ook als je wokpan van RVS is gemaakt is inbranden niet nodig. Inbranden is alleen nodig als je wok van plaatstaal is gemaakt.
Dit laagje is bedoeld om de pan te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Als je het olielaagje weghaalt zal de pan, zonder verdere behandeling, waarschijnlijk meteen gaan roesten. Om dat te voorkomen gaan we de pan inbranden.
Spoel na het koken de wok af met water en een spons, gebruik hierbij geen afwasmiddel. Meestal blijft er dan een dun vettig laagje over in de pan, maar dit is juist goed. De olie trekt in de pan en helpt zo mee aan die antiaanbaklaag. Droog de wok niet met een theedoek, maar door hem 1-2 minuten op laag vuur te zetten.
Welke soort pannen kan je het beste inbranden voor een antiaanbaklaag? Plaatstalen en gietijzeren pannen komen niet met de antiaanbaklaag zoals je bij de meeste koekenpannen ziet. Deze moet je dus zelf inbranden om de laag te creëren. Zo gaan de pannen een stuk langer mee.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
Als best uit de wokpan test komt de BK Easy Induction Wadjan wokpan. De pan wordt zeer positief beoordeeld door gebruikers en is ook de beste wokpan volgens gebruikers. Deze 36 cm wokpan is speciaal ontworpen voor Inductie en kan voor alle warmtebronnen gebruikt worden.
Vul je aangebrande pan met warm water en voeg een schepje baking soda toe. Laat de pan een nachtje met het laagje baking soda staan. Pak de volgende dag een afwasborstel, even schrobben en je pan glimt weer als vanouds.
Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer.
De GreenPan Venice is gekozen als beste keramische wokpan voor inductie. De sterke Thermolon keramische anti-aanbaklaag is perfect voor het wokken, de keramische laag is namelijk geschikt tot hoge temperaturen tot 450°C.
Een gietijzeren wadjan leent zich hier uitstekend voor. Doordat de pan een vrij dikke wand heeft, wordt warmte goed vastgehouden. Beter dan bijvoorbeeld de dunne Chinese plaatstalen wokpannen die we net beschreven. Meestal is de wadjan dus zwaar, van gietijzer en heeft de wadjan pan twee handgrepen.
Op gas kunnen vrijwel alle materialen wokpannen worden gebruikt. Als u op zoek bent naar en pan die goed heet wordt, raden wij aan te kiezen voor een gietijzeren wokpan. Bent u op zoek naar een licht, beweegbaar model? Kies dan voor aluminium.
Een gietijzeren pan gaat bij goed onderhoud een leven lang mee. Zo worden er nog steeds gietijzeren pannen gebruikt die meer dan 100 jaar oud zijn. Het voordeel van gietijzer is dat het een puur product is zonder chemische lagen. Het heeft zo uit de doos dus geen 'anti-aanbaklaag'.
Als je net een plaatstalen of gietijzeren pan hebt gekocht, moet je die eerst inbranden (ook wel seasoning genoemd) om te voorkomen dat bij het bakken eten blijft plakken aan het metaal. Het inbranden van de pan gaat niet altijd goed. De pan bakt dan bijvoorbeeld snel aan en soms laat het laagje ook weer los.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Geanodiseerde aluminium pannen hebben de best werkende anti-kleeflaag die het langst meegaat. Roestvrijstalen pannen hebben geen anti-kleeflaag, maar gaan een leven mee en mogen in de vaatwasser.
Een antiaanbaklaag heeft niet het eeuwige leven. Als uw pan al een tijdje in gebruik is, heeft u kans dat uw gerechten toch gaan aanbakken. Om dit te voorkomen, kunt u een flinke scheut keukenzout in uw pan strooien en dit opwarmen. Spoel de pan af en uw antiaanbaklaag is weer zo goed als hersteld.
De Buyer is een fabrikant van kwaliteitspannen, en vooral de koekenpannen zijn zeer populair door de lange levensduur van de pannen en het niet gebruiken van een kunstmatige anti-aanbaklaag in de pannen. Het bedrijf werd in 1830 opgericht in het Franse plaatsje Le Val-d'Ajol.
De wok is meestal van dun materiaal gemaakt en geschikt voor snelle roerbakgerechten en kun je ook gebruiken voor koken, stomen, roken en frituren. En de wadjan is een stuk zwaarder en meer geschikt om in te stoven, bakken en gerechten te sudderen.
Op inductie wokken kan zeker, maar het vergt wel een paar aanpassingen. Ten eerste moet er voldoende vermogen in je inductieplaat aanwezig zijn om de wok goed heet te krijgen. Je hebt dus een inductiekookplaat nodig die dit aankan.
Wokken doe je dus op een grote gasvlam, in een grote pan met ronde bodem (de wok). Maar een inductiekookplaat is plat, en werkt op elektriciteit. Een pan die meer dan ~2 cm boven de inductiekookplaat hangt, zal niet verhit worden door de inductiekookplaat.