Defensie verkoopt geen strategisch materieel zoals oorlogsschepen, tanks en jachtvliegtuigen via de veilingverkoop. Wel kunt u bijvoorbeeld kleding, kasten en voertuigen en dienstauto's kopen. Dit is niet-strategisch materieel. Heeft deze informatie u geholpen?
Ons land stopte met het gebruik van eigen tanks in 2011 als onderdeel van een bezuinigingsronde, een beslissing die direct kritiek ontving vanuit het leger. Brigadegeneraal Timmermans vindt dan ook dat de huidige lease van Duitse tanks niet voldoende is: "We moeten ze dus zelf in de garage hebben staan."
Tot op heden is Nederland niet in het bezit van eigen tanks, enkel hebben ze een leasecontract met Duitsland voor 18 tanks. In maart 2016 werd het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon opgericht waarbij er een samenwerking is tussen 350 Duitse en 100 Nederlandse militairen.
Wie een tank wil kopen moet een flinke bankrekening hebben, want ze kosten tussen de 200- en 300 duizend euro. "Wij geven er wel de hele beleving bij, van de aankoop van een wrak tot de volledige restauratie", zegt Ivo Rigter.
Nederland koopt samen met Denemarken 14 Leopard-2 A4 tanks voor Oekraïne. Na revisie gaan de gevechtstanks zo snel als mogelijk naar Oekraïne. Dat is waarschijnlijk in 2024. Nederland maakt deel uit van de internationale tankcoalitie die Oekraïne voorziet van moderne gevechtstanks.
Leopards zijn ontworpen om doorbraken te forceren en tegenstanders verrassend in de flank aan te vallen. Maar ze zijn ook duur: 60 tanks operationeel houden kost 90 miljoen euro per jaar. Dat bedrag komt bij de aanschafprijs van een paar miljoen euro per stuk.
Dan Rusland. Na jaren van verslonzing is er weer stevig geïnvesteerd in de modernisering van het leger. Naast de ruim 800 duizend actieve militairen heeft Rusland bijna 3000 tanks, meer dan 1000 jachtvliegtuigen en 32 gevechtsschepen. Met kernwapens lopen ze voorop, met bijna 7300 stuks.
Het bedrijf spint goed garen bij de oorlog, daar maakte Papperger geen geheim van. De marge op een Leopard 2-tank bedraagt zo'n 10 procent, zei hij. Een Leopard 2 kost 10 tot 11 miljoen euro, schreef Deutsche Bank vorige week in een analyse over Rheinmetall.
' De federale regering stuurt voor 94 miljoen euro aan militair materiaal naar Oekraïne. Belgische tanks horen daar niet bij, want ons leger heeft die simpelweg niet meer. In 1994 begon Defensie de tanks geleidelijk uit te faseren, omdat die niet meer in de militaire strategie van ons land pasten.
De Leopard 2 hoort bij de allerbeste tanks ooit gemaakt. Hij is snel, heeft goede bescherming door een dik pantser en heeft een gevreesd kanon. Logisch dat het Oekraïense leger de Leopard graag wil gebruiken.
Tientallen tanks strijden tegen elkaar. De Russen wonnen de voorgaande edities en lijken ook nu de beste papieren te hebben. Het Russische leger is uitvinder van de tank-biatlon, een militaire sport.
Zo had defensie ooit ongeveer 200 jachtvliegtuigen, nu zijn dat er 63. Van de pakweg 900 tanks hebben we er nog 18 over.
Defensie verkoopt geen strategisch materieel zoals oorlogsschepen, tanks en jachtvliegtuigen via de veilingverkoop. Wel kunt u bijvoorbeeld kleding, kasten en voertuigen en dienstauto's kopen. Dit is niet-strategisch materieel.
De Koninklijke Landmacht draagt op de grond bij aan vrijheid, veiligheid en welvaart in Nederland en daarbuiten. De landmacht doet dit met professionele en goed getrainde militairen.
De Leopard is zwaar gepantserd en heeft een 120mm-kanon. In combinatie met hoogwaardige kinetische energiemunitie kan de tank hiermee met grote precisie vijandelijke (pantser)voertuigen bestrijden tot maximaal 4 kilometer.
Nog zes Tiger I bestaan er. De tankmusea van Saumur, Bovington, Lenino en Koebinka stellen ieder een exemplaar tentoon; er staat ook een Tiger als monument in Frankrijk bij Vimoutiers.
De 'bepantserde parel van Rusland', zo wordt de modernste tank in het Russische arsenaal genoemd in Moskou. Zo'n drie maanden nadat de Britse inlichtingendiensten had gewaarschuwd dat de T-14 Armata zijn opwachting zou maken op het slagveld, is de hightechtank aangekomen in het oosten van Oekraïne.
7 van de Verenigde Staten geleende Abrams tanks kwamen in juli 2022 aan in Polen. Australië: In maart 2004 maakte de regering van Australië bekend dat ze voor $550.000.000 59 gereviseerde tweedehands M1A1 AIM's gaat aanschaffen, zonder uraniummodules, met Duitse wolfraam munitie en met de motor ingesteld op diesel.
Ga je er echter mee schieten, dan kost een kogel $0,20 tot $0,50. Zo'n wapen kan 700- 1000 kogels per minuut afvuren. Als je een beetje vuurgevecht hebt, lopen de kosten razendsnel op.
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3. Suriname staat op een na onderaan.
Oekraïne: Tenminste 12 T-90A, 1 T-90AK, 1 T-90S en 2 T-90M zijn buitgemaakt tijdens de Russische invasie van Oekraïne sinds 2022. Een onbekend aantal van deze tanks is in dienst genomen door de Oekraïense krijgsmacht. Rusland: 417 T-90/T-90A en T-90M in dienst.
Alles bij elkaar levert een mix van 60 factoren een bepaalde indexscore op. Kijk je naar Europa, dan staat Rusland bovenaan met een tweede positie op de ranglijst, na de VS.