Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso.
Onder andere bladgroenten, witlof, rabarber, koriander, geelwortel hebben een bittere smaak. Bij bitter denken wij aan: grapefruit, koffie en witlof.
Om je bouillon nog meer smaak te geven voeg je er groenten (zoals knol- of bleekselderij, wortel, ui, prei en knoflook), verse kruiden (lavas, peterselie, tijm en laurier) en specerijen (foelie, peper- en pimentkorrels) aan toe. Gebruik vooral wat je in huis hebt en experimenteer met verschillende combinaties.
Naarmate het water verdampt, worden soepen steeds zouter. Wacht daarom met het toevoegen van zout tot na het mixen. Is de soep toch te zout, voeg dan iets zoets toe, zoals een klein snuifje suiker. Je kunt de soep ook opnieuw aanlengen met water.
Om de bittere smaak wat de "neutraliseren" voegen mensen dikwijls suiker toe. Een gezonder en meer smaakvol alternatief is een appel toe te voegen. Wil je een dikkere soep, voeg dan meer aardappel toe of maak er een feestelijke witloofroomsoep van.
Een bittere smaak wordt waargenomen via de T2R-receptoren, de smaakreceptoren die verantwoordelijk zijn voor de waarneming van een bittere stof. Veel mensen vinden een bittere smaak onplezierig. Vooral kinderen vinden een bittere smaak vaak niet lekker.
Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij. Naast peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat en andere courante kruiden, kan je je soep upgraden met 'Out of the Box' kruiden voor een verrassend effect. Zo kan je bij pompoensoep komijn of saffraan toevoegen, of kardemom bij wortelsoep.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Probleem 2: je gerecht smaakt te bitter
Is de smaak van je gerecht niet in balans? Probeer dan één van de volgende redmiddelen: Voeg een vetstof toe zoals boter, room of kaas om het bittere effect te verminderen. Gebruik een klein beetje zoetstof zoals honing, suiker of esdoornsiroop.
Als je een gerecht maakt met bittere ingrediënten kun je de bitterheid camoufleren met zout. Zout versterkt namelijk de indruk en de geuren van je gerecht en onderdrukt daarmee de smaak van bitter (denk aan de combinatie van bier en pinda's).
Een studie uit 2016 suggereert dat appel, munt en sla de beste voedingsmiddelen zijn om snel weer van de vieze nasmaak in je mond verlost te raken, omdat ze stoffen bevatten die inspelen op de moleculen van ui of knoflook. Daarnaast kan kauwen op wat peterselie, of een glas melk drinken soelaas bieden.
De volgende producten bevatten de meeste bitterstoffen: Groenten: broccoli, kolen, boerenkool, spruitjes, bloemkool, spinazie, snijbieten, sla, waterkers, groene bonen, tuinerwten, artisjok, rode en gele pepers, selderij, avocado, pompoen, komkommer, meloen, witlof.
Veel groenten hebben van nature een bittere smaak, vooral die van de familie der Cruciferae of 'kruisbloemigen'. Hiertoe behoren onder andere spruiten, kool, spinazie en rabarber.
Probeer frisse uitgesproken smaken en voeg bijvoorbeeld citroen of limoen toe aan water of probeer dranken zoals bitter lemon. Dit stimuleert de aanmaak van speeksel en kan helpen af te komen van vervelende smaakjes in de mond en om de smaakbeleving te verbeteren.
Het schuim bevat ook andere vervuilingen als bloedresten of wat dan ook.Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Dat wilt u niet. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.
Aardappel als soepverdikker
Zetmeel is een natuurlijk verdikkingsmiddel en doet niets raars met de smaak van je soep. Koks gebruiken deze snelle truc al jaren in bijvoorbeeld een groenterijke linzensoep met bleekselderij.
Het schuim komt aan de oppervlakte omdat je met je mixer lucht in de soep mixt. Die lucht komt dan bovendrijven in de vorm van kleine belletjes, schuim dus. Afschuimen is dus niet nodig!
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Je kunt je soep meenemen in een potje dat in de microgolfoven mag. Zo heb je minder kans op morsen én je bespaart op de afwas. Geen microgolfoven op het werk, of lange wachtrijen bij dat ene toestel? Warm je soep dan 's ochtends vooraf thuis op en neem ze mee in een isolerende foodcontainer of thermos.
Gebruik een zeef
Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.
De smaakbeleving van bitter is genetisch bepaald en is voor iedereen anders. Elk van onze smaakreceptoren wordt gecodeerd door een gen in ons DNA; de mate waarin een gen tot uiting komt, verschilt van mens tot mens. Toch kunnen we volgens de studenten ook aan heftige smaken wennen.
Een hoge bitterstofwaarde bevat bijvoorbeeld Absintalsem (Artemisia absinthium), zwakke waarden hebben bijvoorbeeld de Paardebloem (Taraxacum officinale) of sla.
Een bitter (ook wel kruidenbitter of bittertje) is, net zoals jenever en brandewijn, een drank op basis van neutrale alcohol. Bekende bitters zijn Fireman en Jagermeister. De meeste bitters bevatten 15-30% alcohol en worden aangezoet met een beetje suiker.