Onderhoud van je matras Keer je matras ook af en toe om en verwissel het hoofd- en voeteneinde, zodat je matras aan alle kanten evenveel slijt. Hoe vaak je je matras moet omdraaien, is afhankelijk van het soort matras en je slaapgedrag.
Met de milieuvriendelijke IKEA retourservice nemen we je oude matras of bank mee wanneer we de nieuwe leveren.
Een bovenlaag van vulmateriaal en schuim geeft de stevigheid van de Bonnell-veren een zacht, dempend gevoel.
Dit betekent dat u een opgerold matras dus heel lang moet laten luchten. Daarbij kunt u niet meteen slapen op een opgerold matras. Zodra u het opgerolde matras uit zijn verpakking haalt, moet het matras eerst langer 'rijzen'. Het kan tot wel drie dagen duren voordat het matras terug is in zijn oorspronkelijke vorm.
Je kan op onze matras slapen vanaf de 1ste nacht, maar het duurt tot 72 uur voor je van het perfecte slaapcomfort kan genieten.
Wat de meeste mensen echter niet weten is dat een veel lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen worden door het matras waar u op slaapt. Klachten als rugpijn, nekpijn, pijn in de heup, pijn in de schouder, slapende ledematen etc. kunnen allemaal veroorzaakt worden door het slapen op een laagwaardig of verouderd matras.
Voordat je jouw matras draait of keert is het verstandig om te informeren of jouw matras hiervoor wel geschikt is. Niet elk type matras kan namelijk gedraaid of gekeerd worden. Zo kunnen bijvoorbeeld Perzona matrassen en alle matrassen van traagschuim niet gekeerd worden.
Ze zorgen ervoor dat de chemische reactie op gang komt. De sterke geur van VOS kun je goed ruiken. als je een nieuw matras uit de verpakking haalt. Zorg ervoor dat je een nieuw matras altijd 72 uur lucht voordat je erop slaapt.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
Hoe lang wennen aan nieuw matras? Probeer de matras minstens 4 weken alvorens je beslist om die eventueel om te ruilen of aan te passen. De klachten zoals spierpijn verdwijnen heel vaak vanzelf na deze 'wenperiode'.
Je matras keren wil zeggen dat de onderkant boven komt liggen (en de bovenkant dus onder). Dit kan niet bij elk type van matras. Sommige matrassen hebben een bovenkant en onderkant die volledig anders is. Maar bij de meeste matrassen is de opbouw symmetrisch.
De foammatrassen van Ikea worden over het algemeen redelijk tot goed bevonden door gebruikers. Ze geven een redelijk goede ondersteuning. De levensduur en geschiktheid voor zware personen wordt matig tot slecht genoemd. Al een aantal keer heeft de Consumentenbond de Sultan Flokenes uitgeroepen tot Beste Koop.
Heb je net een nieuw matras gekocht, dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk op slapen. Niets is zo lekker als een nieuw matras, toch? Niet echt, blijkt uit onderzoek. Het is slim om je nieuwe matras na het uitpakken zeker 72 uur te laten luchten, zodat chemische stoffen verdwijnen.
In deze fabriek past RetourMatras een nieuwe techniek toe waarmee het schuim uit oude matrassen volledig gerecycled kan worden tot een grondstof voor nieuw schuim: een grote stap richting een volledig circulair matras.
Twee losse matrassen is bijvoorbeeld een goed idee als: Je bedpartner een heel ander postuur en/of lichaamsgewicht heeft dan jij. Je bedpartner andere voorkeuren heeft voor de hardheid van de matras. Je bedpartner meer of minder transpireert dan jij.
Gemiddeld gaat een matras zo'n 8 tot 12 jaar mee maar dit is afhankelijk van de kwaliteit, de gebruikte materialen en het gebruik en onderhoud van het matras. Niet ieder matras is hetzelfde of van dezelfde materialen gemaakt. De meeste matrassen bestaan uit meerdere lagen van verschillende materialen.
Voor een goed matrasonderhoud, is het belangrijk je matras vier maal per jaar in de lengte te draaien. Zo komt het voeteneinde aan het hoofdeinde te liggen. En omgekeerd. Door je matras te draaien, wordt het gewicht van de slaper over de matras verdeeld en voorkom je kuilvorming.
Om een matras in een auto te verplaatsen, moet je het matras aan de bovenkant van de auto vastbinden. Om dit te doen, moet je het op jouw dak plaatsen en vastbinden met een lang en stevig touw. Zorg ervoor dat je de matras volledig aan de auto vastmaakt, omdat wind het matras kan optillen.
Verder is een matras oprollen of een matras opgevouwen vervoeren natuurlijk bijna onmogelijk, dus dit kun je beter ook niet proberen. Ook zul je bij een matras oprollen of matras opgevouwen vervoeren het matras kunnen beschadigingen, omdat deze van binnenin kan breken.
Heb je de juiste matras gevonden? Dan krijg je 10 jaar garantie. *Deze producten vallen niet onder de 'Tevreden of toch liever ruilen' voorwaarden: VADSÖ matras, SABOVIK (dek-)matras, matrassen voor slaapbanken, baby- en kindermatrassen, bedbodems en lattenbodems.
Proefslapen en retourneren tegen kosten
Bij een aantal winkels of merken mag je het matras thuis uitproberen en terugsturen als het niet goed is, maar terugsturen kost geld. Soms moet je de retourzending zelf regelen en betalen. In andere gevallen komt de fabrikant het matras wel ophalen, maar is dat niet gratis.
Nieuwe matras luchten voor gebruik
Dat kan komen van de lijm of gebruikte materialen in de fabriek. Vooral matrassen die opgerold in een doos zijn verpakt verspreiden vaak een penetrante lucht zodra ze uit de verpakking komen.
Leg de zwaarste matras onderop en de lichtste boven. Vaak is het echter niet mogelijk de matras plat neer te leggen. Zet hem dan op zijn zijkant en bindt deze goed vast aan de zijkant van de verhuiswagen. Zorg er voor dat de matras niet slap hangt en indeukt in het midden of de zijkant.
De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.
De meeste matrassen zijn ontworpen om op een vlakke, stevige ondergrond te liggen, zoals een bedframe of een lattenbodem. Wanneer je ervoor kiest om je matras op de grond te leggen, kan dit de ondersteuning verminderen en na verloop van tijd tot verzakking leiden, wat ongemak en rugpijn kan veroorzaken.