Sedatie is een vorm van anesthesie waarbij je bewustzijn wordt verlaagd. Hiertoe krijg je een slaapmiddel (een zogenaamde sedativum) toegediend. Propofol is een voorbeeld van middelen die gebruikt worden. Bij sedatie raak je in slaap, maar de slaap is minder diep dan bij narcose.
Het sterven blijft een gevolg van de onderliggende ziekte. Een voorwaarde voor continue sedatie is dat het overlijden binnen twee weken wordt verwacht. Starten met continue sedatie is een ingrijpende beslissing. Daarom dient dit uitgebreid besproken te worden met de patiënt, zijn naasten en verzorgenden.
Over sedatie
Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn van een patiënt. Wanneer er tijdens deze procedure ook pijnstilling (analgetica) wordt toegediend dan spreekt men over Procedurele Sedatie Analgesie (PSA). Dit gebeurt door toediening van slaapmiddelen en/of pijnstillers via een infuus.
U bent een beetje suf, maar maakt nog wel mee wat er om u heen gebeurt. Dit kan een deel van de dag en nacht, of de hele tijd. U slaapt en merkt niks meer. Dit kan een deel van de dag en nacht, of de hele tijd tot u overlijdt (dit is een diepe slaap).
Bij sedatie wordt uw bewustzijn verlaagd door een slaapmedicijn.U wordt slaperig en suf.U maakt de ingreep daardoor niet bewust mee.Na afloop wordt u pas weer wakker.
Nadelen sedatie
Door de sedatie gaat u oppervlakkiger ademhalen, waardoor het soms nodig is zuurstof toe te dienen. Als uw zuurstofgehalte te ver daalt, kan het nodig zijn de werking van het slaapmiddel op te heffen door u een medicijn toe te dienen. Ook kunt u minder gevoelig zijn voor het medicijn.
Omdat u onder sedatie gaat en dus onder invloed van medicatie bent, mag u in de 24 uur na de behandeling geen belangrijke of ingrijpende beslissingen nemen. U mag die dag bijvoorbeeld niet besluiten om uw huis te gaan verkopen. Om dezelfde reden dient u die dag onder begeleiding naar huis te gaan.
Bij palliatieve sedatie krijg je via een naaldje medicijnen toegediend. Meestal is dat midazolam. Van die medicijnen wordt je slaperig of val je in slaap. Het bewustzijn wordt verlaagd.
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.
Palliatieve sedatie is een normale medische handeling. Euthanasie is geen normaal medisch handelen. Een arts moet voldoen aan de eisen die de euthana- siewet stelt. Een arts mag niet weigeren om pal- liatieve sedatie te geven als aan alle voorwaarden wordt voldaan.
Hoewel sedatie veilig is bestaat er een kans op:Problemen met de ademhaling met zuurstoftekort. Tijdens de behandeling kan de hartslag en/of bloeddruk dalen. Sufheid tot enkele uren na de behandeling.
Het snel ophogen van morfine kan ervoor zorgen dat het bewustzijn onvoldoende wordt verlaagd, de patiënt verward raakt, of spiertrekkingen (myoclonieën) krijgt.
Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl).
Voorts is continu en diep sederen in principe omkeerbaar, wat niet geldt voor euthanasie. Tenslotte wordt continue palliatieve sedatie enkel in de laatste levensfase toegepast (overlijden wordt binnen 1 tot 2 weken verwacht). Euthanasie daarentegen kan ook in andere levensfasen worden toegepast.
maandag 28 maart 2022
Dat betekent dat een op de vijf Nederlanders overlijdt nadat de dokter palliatieve sedatie heeft toegepast.
Palliatieve sedatie is het verlagen van uw bewustzijn met behulp van medicijnen met als doel uw lijden te verlichten. U wordt soezerig (verlagen bewustzijn) of valt in slaap (diepe sedatie). Door de palliatieve sedatie ontstaat er rust, zowel lichamelijk als geestelijk.
Sedatie wordt (nog) niet gezien als standaard onderdeel van een behandeling, waardoor er geen tarief voor is.
Een kunstmatig coma kan dagen of zelfs weken duren. En als de medicatie wordt afgebouwd of stopgezet, gaan er soms nog eens dagen tot weken voorbij vooraleer de patiënt volledig wakker is. Dat komt doordat hij moet recupereren van de beademing en de medicatie vaak nog een tijd nawerkt.
Bij sedatie verlagen we uw bewustzijn tot een zodanig niveau dat u zich slaperig en comfortabel voelt. Dit gebeurt met het toedienen van slaapmedicatie en eventueel in combinatie met pijnstillende middelen. Sedatie kan worden toegepast indien algehele anesthesie (narcose) of regionale anesthesie niet nodig is.
Omdat het bloed zich meer en meer terugtrekt naar de borst- en buikholte, kunnen handen, armen, voeten, benen en neus koud aanvoelen. Op de benen kunnen paarsblauwe vlekken ontstaan. De gelaatskleur wordt grauw en bij de laatste ademtocht trekt de kleur helemaal uit het gezicht weg ('doods - bleek').
Het lichaam verandert: de wangen vallen in, de neus wordt spits en de ogen komen dieper in hun kassen te liggen. Vochttekort leidt normaal gesproken tot dorst, maar in de stervensfase hebben mensen vaak geen of weinig dorstgevoel. Het kan prettig zijn om de lippen en de mond licht te bevochtigen.
Dit is vaak wel een teken dat het einde snel nadert. Omdat de kracht om goed door te ademen en te hoesten afneemt, kan slijm zich ophopen in de mond, de keel en de longen. De lucht stroomt langs dat slijm en kan een vervelend, rochelend geluid geven.
Door de lichte sedatie gaat u oppervlakkiger ademhalen, waardoor het soms nodig is zuurstof toe te dienen. Sommige mensen zijn minder gevoelig voor de lichte sedatie. Bijvoorbeeld wanneer u vaak slaapmiddelen gebruikt of alcoholische dranken drinkt.
Het doel van palliatieve sedatie is het verlichten van de klachten en zo min mogelijk lijden van de cliënt. De sedatie kan tijdelijk of blijvend (in de laatste levensfase) worden ingezet. Palliatieve sedatie is een medische handeling. De arts is daarom gebonden aan richtlijnen en moet zorgvuldig handelen.
Als u palliatieve sedatie wilt opstarten, kan een verpleegkundige van het technisch thuiszorgteam u en uw patiënt verder helpen. Deze verpleegkundige stelt de infuuspomp bij uw patiënt thuis in en zorgt voor uw patiënt.