Een kledingstuk van acryl is een stuk lichter dan iets van katoen. Het kriebelt niet zoals wol dat wel kan doen. Het is goedkoper dan echte wol. Omdat acryl vocht afstoot, droogt de stof snel na het wassen.
Acryl isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het nauwelijks vocht opnemen. Je ervaart snel een broeierig gevoel en zult sneller luchtjes ruiken. De acrylvezel is goed bestand tegen licht en is zeer kleurvast. Kleuren zullen niet snel vervagen of verweren.
Wol, acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pluisjes. Wanneer je het stuk draagt en wast ontstaat er wrijving en bijgevolg dus loshangende bolletjes en pluisjes. Voorkomen is beter dan genezen!
Acryl (of polyacryl) is een sterke, zachte synthetische vezel die veel op wol lijkt, met als voordeel dat acryl minder snel slijt en bovendien goedkoper is. De vezels zijn sterk, bestand tegen slijtage (duurzaam) en niet kreukgevoelig.
Acryl kun je het beste op een wol wasprogramma van maximaal 30 graden wassen. Het is altijd goed om je kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine te doen. Acryl kan niet in de droger. Het beste is om het kledingstuk liggend te laten drogen.
Garen van alpacavezels vilt en pilt niet zo snel en kan licht of zwaar zijn afhankelijk van hoe het gesponnen is. Hoewel het op schapenwol lijkt, is het warmer, prikt het niet en bevat het geen lanoline (wolvet) zodat alpaca van nature hypoallergeen is.
Acryl/Polyacryl
Dit is een sterke, zachte vezel die veel op wol lijkt, is bestand tegen slijtage en wordt veel gebruikt in sokken, sjaals en truien. Plus: net als wol, heerlijk warm en krimpt niet. Min: pilt snel. Wasadvies: 30 of 40 graden wassen, niet in felle zon laten drogen en niet in de droger.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Acryl is redelijk goedkoop te produceren, maar niet duurzaam. Nylon is de merknaam van de synthetische stof polyamide. Het wordt vaak gebruikt voor panty's en bh's. Elasthaan is een rekbaar, synthetisch rubber.
Maak de trui nat met koud of lauw water en maak hem vervolgens weer een beetje droog met een handdoek. Breng vervolgens wat crèmespoeling aan op de trui en kneed het zachtjes in. Even laten intrekken zoals je dat ook bij je haren doet, om het vervolgens uit te spoelen.
Maak een handwasje met dit keer koud water en voeg in plaats van conditioner, twee scheutjes azijn toe. Dompel vervolgens je trui binnenstebuiten (!) in het azijnwater en laat de azijn er even goed intrekken. Spoel daarna je trui uit et voilà! De haartjes in je trui zorgen voor dat gekriebel op je huid.
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen. Ga voor een leuke linnen broek of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Natuurlijke stoffen versus synthetische
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Katoenen truien hebben de fijne eigenschap dat ze lang mooi blijven en hun pasvorm goed behouden.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Of je kledingstuk gaat pillen hangt vooral af van het materiaal waarvan het is gemaakt. De ene stof is nu eenmaal gevoeliger voor pillen dan de andere. Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen. Wol is één van de gevoeligste materialen voor pilling.
Dan raden we de LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar aan. Dit model is voor jou wellicht de beste ontpluizer. Je kunt hem namelijk gebruiken om kledingstukken of meubilair binnen 3 minuten weer zo goed als nieuw te maken. Met zo'n snelle werking is hij zeker het proberen waard.
Tijdens het dragen ontstaan die bolletjes of pluisjes door wrijving. Veel voorkomende plaatsen zijn onder de arm en op de borst. Ook bij het wassen ontstaan pluisjes, door wrijving in de wasmachine, daarom is het aangeraden wollen kledij te wassen in een waszakje en op een laag wolprogramma en vloeibaar wolwasmiddel.
Superwash betekent dat je wol behandeld is zodat je het in de wasmachine kunt wassen. Om wol toch machine wasbaar te maken, wordt het behandeld met chemische stoffen waarmee de haarschubben als het ware platgelegd worden.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Alpacawol klinkt misschien niet zo chique als kasjmir of mohair, toch is kleding van alpacawol heel populair, zoals alpaca ponchos , een apalca trui of heerlijke, warme sjaals. Dit komt door alle prettige eigenschappen van alpacawol. Zo is deze wolsoort heerlijk warm, zelfs warmer dan schapenwol.