Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.
Na ongeveer 80 dagen kun je de uienplantjes uitplanten in volle grond. Houd een plantafstand van 15 cm en geef extra veel water. Let op: hoewel uienplantjes veel water nodig hebben, is een waterdoorlatende bodem essentieel. Zo voorkom je dat uienplantjes zogeheten 'natte voetjes' krijgen en gaan rotten.
tuurschommelingen en droogte bevorderen het doorschieten. Om doorsc te voorkomen moet je bij aanvang van droge periodes de uien regelmatig ze slechts oppervlakkig wortelen. Zorg er wel voor dat ze niet met de 'voe , daar kunnen ze dan weer niet tegen.
Stap 5 - Poot je plantuitjes
Plant elke poot ui 2,5 tot 5 cm diep. In zandgrond kun je hem iets dieper plaatsen dan in kleigrond. Wanneer je bovenstaande stappen gevolgd hebt, heb je losse aarde en kun je de uitjes planten met hun topje net boven de grond.
Deel de uienstengels voorzichtig en zet ze in een vaasje met een klein laagje water om de wortels een beetje te laten groeien. Bijvoorbeeld in de vensterbank. Als de wortels een halve centimeter tot een centimeter lang zijn dan kan je de uien planten in de aarde.
Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.
Het goede nieuws is: ja, je hoeft uien met uitlopers niet direct weg te gooien. Echter hebben de uitlopers een bittere smaak, vooral wanneer je ze rauw verwerkt in een gerecht. Om dit te voorkomen kun je de uitlopers gemakkelijk verwijderen door de ui doormidden te snijden en de uitloper los te halen met je vingers.
Verse uien zijn heel sappig, extra sterk en ook het nog mooie groene loof kun je dan eten. Sterker nog, die bloeistengel kun je ook eten (niet alleen van uien maar ook van knoflook, prei, etc.).
Ui kan heel goed tegen vorst, dus het hoeft niet vorstvrij te zijn.
Volgens de ayurveda zijn uien tamasic en knoflook rajasic. Bij veel meditatie practices wordt daarom afgeraden om knoflook en ui te eten omdat dit belemmerend kan zijn door de invloed die het op de mind heeft (minder mental clarity).
Knoflook (Allium sativum) is een plant uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Eveneens tot het geslacht look (Allium) behoren onder andere de soorten ui, prei en bieslook.
Hoe langer je de ui en knoflook laat liggen, hoe meer kans dat hij begint door te schieten. Sommigen halen de spruitjes eruit, maar eigenlijk is dat niet nodig: je kunt ze nog perfect eten.
Uien hebben een sterke smaak en geur, die verminderen bij verhitting. De ui is een bolgewas en heeft in het algemeen een of meer papierachtige buitenste rokken om een gelaagde kern.
Uien groeien onder de grond, het zijn tweejarige planten. Je zaait ze in het ene jaar, hier groeien kleine uitjes uit, pootuien of plantuien genoemd. Deze pootuien bewaar je droog en koel en plant je na de winter in het volgende voorjaar uit. Ze groeien in één zomer uit tot een stevige, smakelijke bol.
Snijd de achterkant van de ui en laat een paar dagen drogen. Plant de ui daarna in een pot met natte potgrond en zet op een donkere plek. Houd de grond vochtig en de plant groeit bijna als vanzelf door. Je kunt ook de hele ui met de wortels in een bakje water zetten, zodat het plantje uitloopt.
Je kunt uien ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas en broertje van de ui, bieslook, sjalot en prei. Oorspronkelijk was knoflook inheems in Centraal Azië, maar zijn faam als voedingsmiddel en medicinaal kruid verspreidde zich snel over de toen bekende wereld.
Wanneer een ui bijna oogstrijp is, valt op een gegeven moment het loof om. Dit is het moment waarop de ui gaat verdrogen. Wij helpen de uien door het loof opzij te duwen. De uien knikken dan gemakkelijker, net boven de bol.
Uien vormen een uitstekende bron van antioxidanten, maar je vindt ze bijvoorbeeld ook terug in olijfolie en rode bosvruchten. Daarnaast zitten er in uien ook heel veel micronutriënten: vitamine B, vitamine C, heel veel kalium, fosfor en calcium. Hierdoor hebben ze ook een goede werking op onze botten en gewrichten.”
Een ui weegt gemiddeld 100 gram en een sjalot 20 gram. Met een kop uiensoep of een bord hachee zit je dus zo aan de helft van je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Ook een ui door de sla of pastasaus is een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten.
Uien en knoflook met groene uitlopers zijn nog prima eetbaar. Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn.
Bloeiende Alliums
Uit een ui kan dus ook een prachtige bloem groeien! Wilt u het met eigen ogen zien? Plant dan eens bieslook of prei in uw tuin, ze zullen u verbaasd doen staan met de mooie bloemen die er uit bloeien! Eigenlijk zijn uien gewoon bloembollen die we eten.
De knoflook en ui zijn een bolgewas, dat behoort tot de familie Allium, waar ook de prei en sjalot onder vallen. Het is een bolgewas dat voor de winter zijn energie in een bol opslaat, zodat het in de lente een voorsprong heeft en heel snel kan groeien en bloeien.