Veel gebruikte niet in water oplosbare siliconen zijn dimethicone, dimethiconol, cetearyl methicone en cyclomethicone. Dit is in feite vrij eenvoudig, shampoos met SLS en SLES zullen de siliconen vrij goed uit je haar wassen, houdt er natuurlijk rekening mee dat dit niet na slechts één wasbeurt al gebeurt is.
Was je haar met afwasmiddel net zolang tot de silicone er uitzijn . Je haar wordt daar door wel mega droog (door de PH waarde van het afwasmiddel gaan de schubben van je haar wijd open staan). Gebruik daarom gelijk daarna een goed haarmasker én een conditioner om de schubben weer dicht te krijgen.
Build-up kun je vrij makkelijk uit je haar verwijderen door gebruik te maken van een speciale diepreinigende shampoo's zoals marlie bain antipelliculaire, en deze een aantal keer te herhalen en even te laten inwerken, deze kan je blijvend gebruiken indien gewenst, deze droogt niet uit op je krullen.
Siliconen kun je zien als een soort vloeibaar rubber of plastic, ze leggen een laagje om je haar heen. Dit laagje is beschermend en waterafstotend. Je haar wordt daardoor gladder, zachter, glanzender, minder statisch, het oogt gezonder én is makkelijker doorkambaar.
Andere manieren om Dreft te gebruiken
Je kan bijvoorbeeld als je haar erg vet is door het werken met olie, je haar wassen met Dreft. Doordat Dreft agressiever is dan de meeste shampoos en ook werkt tegen een vette vaat, zal dit ook je haar ontvetten.
Je herkent siliconen in shampoos aan achtervoegsels als -siloxane, -conol of -cone. Er is wel een uitzondering en dat is cyclomethicone. Deze siliconensoort zorgt ervoor dat je haar luchtig en tegelijkertijd goed doorkambaar blijft.
De producten van OLAPLEX zijn 100% vegan en is vrij van sulfaten, siliconen, ftalaten, DEA en aldehyde. OLAPLEX is níet getest op dieren! De producten van OLAPLEX® zijn CG vriendelijk. Ondanks andere berichten dat er wel siliconen in dit product zitten.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
Wanneer iemand last heeft van vet haar, kan er het beste regelmatig een shampoo worden gebruikt tegen vet haar. Daarnaast moet er niet te veel worden gekamd etc. Vet haar heeft een aantal onaangename eigenschappen, zo kan het bijvoorbeeld vies ruiken, is het moeilijk in model te brengen en plakt het haar aan elkaar.
Sulfaten zijn reinigende schuimvormers die je haren reinigen van stylingsresten, talg en vuil. Het zit vooral in shampoos en zeep om de oppervlakte goed schoon te maken. Het onttrekt al het vuil en olie van je haren en zorgt ervoor dat je het gemakkelijk kunt uitspoelen.
Wanneer je (te) lang je haren niet wast, bouwen haarstylingproducten zich op en die zorgen er op den duur voor dat je haren zwaar worden en gaan hangen. Buh-bye volume. Vooral mensen met fijn en/of dun haar moeten hiervoor oppassen.
Low poo is een shampoo die wel reinigers bevat, maar die geen sulfaten zijn. Bovendien bevat low poo geen siliconen, parabenen en liefst ook geen alcohol en parfum.
Er is nog een reden waarom je voor een shampoo zonder siliconen zou moeten kiezen: siliconen zijn slecht voor het milieu. Slechte siliconen worden niet makkelijk afgebroken in water, dus zijn ze niet biologisch afbreekbaar. Tijdens het wassen van je haar spoelen de siliconen weg met het water.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Mist jouw haar volume? Andrélon Kokos Boost shampoo verzorgt fijn haar; vrij van siliconen, parabenen en kleurstoffen.
Onder deze groep vallen de volgende alcoholen: ethanol, SD alcohol, SD alcohol 40, Alcohol denat, Propanol, Propyl alcohol en Isopropyl alcohol. Dit type alochol is slecht voor je haar. Omdat het vooral bedoeld is om producten in je haar snel te laten drogen, zal het je haar droog en kroezig maken.
Spuit vervolgens op het haar en masseer goed in. Spoel tot slot uit met koud water. Herhaal dit, voor een ultiem resultaat, zo'n 2 à 3 keer per week. En niet onbelangrijk: gebruik biologische, ongefilterde appelazijn voor het beste resultaat.
Het eiwit kan namelijk helpen bij het reguleren van de talgproductie van de hoofdhuid. Ook vermindert het roos en geeft het eiwit volume aan je haar. Wanneer je droog haar hebt, moet je juist het eigeel reserveren. Dit eigeel zorgt voor het herstel van gespleten haarpunten én geeft je haar direct meer glans.
Een haarspoeling maken van appelazijn doe je het best met een biologische appelciderazijn zonder sulfiet, die ongepasteuriseerd is en zo nog alle krachtige eigenschappen bevat. Voor hoofdhuid problemen meng je de appelazijn met water in de verhouding max 1:10 en laat je de spoeling minimaal vijf minuten intrekken.