Wil je zeker zijn dat het om engerlingen gaat, maak dan op de plek waar het gras geel kleurt, een klein stukje gazon open.Je ontdekt onmiddellijk of er in de bodem eitjes of larven aanwezig zijn. Ook aanwezigheid van vogels zoals merels, spreeuwen, kaaien, roeken en kraaien zijn een teken van engerlingen.
Hoe herken je engerlingen? Engerlingen zijn dankzij hun bijzondere uiterlijk goed te herkennen. Ze zijn geelwit van kleur en hebben een lichaam in de vorm van een C. Hun kop heeft een bruinoranje kleur en hun huidstructuur lijkt op die van een rups.
Dan pas ontstaan er schadeplekken door de engerlingen. Als de plaag heel ernstig is dan zie je dat het jaar erop de plaag weer weg is. De natuur lost dit ook vanzelf op, natuurlijke vijanden nemen toe en dan duikt zo'n schadeplek twee á drie jaar later weer ergens anders op.
Een natuurlijke bestrijding gaat doormiddel van aaltjes. Dit zijn microwormen (parasieten) die in de engerlingen kruipen en verdoven, waarna ze zich met de dode larve voeden. In de dode engerling vermenigvuldigen ze zich, waarna ze op zoek gaan naar een nieuwe engerling.
De tweede gaf aan dat engerlingen een hekel hebben aan de wortels van uien, afrikaantjes etc. Bij de Welkoop verkopen ze Grasinsecten Korrels. Deze zijn van gedroogde en gemalen producten, dus biologisch, die de engerlingen niet lekker vinden.
Engerlingen en emelten identificeren
De meest voorkomende insectenlarven zijn die van langpootvliegen (emelten) en de engerlingen, de larven van langpootmuggen, kunnen tot 30 mm lang worden. Dit is afhankelijk van hun leeftijd, en ze hebben een grijsbruine leerachtige huid en geen poten of aparte kop.
Een emelt herken je aan de grijze kleur en een huid die wel iets lijkt op leer. De voor- of achterkant van een emelt herken je amper, een kop is in elk geval niet zichtbaar. Emelten worden doorgaans tussen de 1 en 4 centimeter lang, ze zijn ongewerveld en hebben geen poten.
Men zegt dat zo'n engerling met zijn kaken venijnig hard kan bijten en dat je daarom best handschoenen draagt.
In de loop van de zomer ontwikkelen ze zich tot het tweede larvestadium en overwinteren in dit stadium. Het volgend jaar groeien deze uit tot het derde larvestadium. De larven in dit stadium zullen overwinteren op ongeveer 40 cm diepte. In het jaar daarop verpoppen de overwinterde larven uit het derde stadium in mei.
Het aantal jaren dat de larve onder de grond blijft, is afhankelijk van soort en klimaat. De junikever heeft een éénjarige cyclus, de rozenkever een tweejarige. De larven van de meikever blijven tot drie jaar onder de grond. Een vierjarige cyclus is eerder uitzonderlijk.
Natuurlijke vijanden van de engerling zijn vogels, zoals mezen, kraaien en spreeuwen. Van buizerds is waargenomen dat ze engerlingen uit de grasmat vreten. Zoogdieren die engerlingen eten zijn wilde zwijnen, dassen, vossen en egels. Als natuurlijke vijanden kunnen ook nog een aantal schimmelziekten worden genoemd.
Bestrijden van emelten
Het behandelen van het gras op biologische wijze of op chemische wijze. U kunt de emelten het beste bestrijden in mei tot juli en van oktober tot december. Het advies is om het volgende jaar het gazon opnieuw te bestrijden.
Biologie. Maden zijn pootloos, meestal wit of geelwit en leven meestal in (semi-)vloeibare stoffen die hen tot voedsel dienen, zoals mest, organisch afval, rottend fruit of rottend vlees. Hoewel sommige vliegen levende larven baren, komen maden meestal uit een ei dat door de vlieg op het voedselsubstraat wordt gelegd.
Bij bodemtoepassing kunnen de aaltjes, bij de juiste temperatuur en vochtigheid, ongeveer 2 weken overleven.
Om emelten te vinden hoeft u niet diep te graven, ze bevinden zich in de bovenste twee tot drie cm van de grond, van waaruit ze 's nachts half uit de grond stekend, aan de planten eten. Bij vochtig zacht weer verlaten ze 's nachts hun holletjes en kruipen ze over de grond op zoek naar voedsel.
Het is mogelijk om de larve van de langpootmug zelf te bestrijden. Hoe? Met behulp van aaltjes. Zodra je deze aaltjes uitzet in jouw grasmat, gaan de beestjes direct aan de slag.
De aaltjes zullen zich snel vermenigvuldigen en na enkele weken op zoek gaan naar nieuwe engerlingen. Om er zeker van te zijn dat alle larven gedood worden (wat erg lastig is met 1 behandeling) adviseren wij altijd om de behandeling 2 keer per jaar uit te voeren.
Langpootmuggen bijten niet.
De emelten van sommige soorten kunnen gazonongedierte zijn en je gras behoorlijk schade toebrengen.
Het laatste stadium, als vliegende kever, is alleen maar bedoeld voor de voortplanting: partner zoeken, paren en eitjes leggen. Langer dan een paar weken vliegen de meikevers niet, dan sterven ze.
Net als bij veel andere planten zijn er ook insecten die zich te goed doen aan het gras. Engerlingen zijn de larven van verschillende kevers die van onder de grond van de wortels van uw gras vreten. In grote aantallen vormen ze een plaag en kunnen grote schade aanrichten.
De langpootmug legt in één keer tussen de 250 en 400 eitjes in je gras. Deze grote hoeveelheid zorgt ervoor dat een emeltenplaag dus snel ontstaat. Na het leggen van de eitjes duurt het twee tot drie weken tot de emelten uit het ei kruipen.
Nematoden voor biologische bestrijding kun je kopen bij Biogroei.
Is de emelt bestrijden noodzakelijk? Je hebt dus emelten in het gazon. Wellicht denk je dat het nog wel meevalt en dat ze vanzelf weer verdwijnen. Helaas zal dat niet zomaar gebeuren.
Dassen zijn beschermde dieren. Verjagen, verstoren, doden of iets dergelijks is verboden. Voorkomen dat ze in je tuin komen is het enigste wat je kunt proberen. Dassen zijn echter sterke dieren en kunnen uitstekend graven.
Binnen 2 tot 4 dagen hebben de aaltjes de eerste Engerlingen gedood en gaan de parasieten opzoek naar nieuwe slachtoffers. Het duurt zo'n 4 tot 6 weken voordat 95% van de Engerlingen in het gazon gedood is.