Als je spaak los zit, gebroken of gebogen is, dan raden wij je aan er niet mee door te fietsen.Het kan een slag in je wiel veroorzaken, die je er bijna niet meer uit kunt krijgen.
Een losse spaak moet je zo snel mogelijk vervangen. Het kan namelijk het begin zijn van een flinke slag in je wiel.
Als je een gebroken spaak ziet adviseren we direct te stoppen met fietsen en de fiets zo snel mogelijk naar de Bike Doctors of naar een gekwalificeerde fietsenmaker te brengen. Als je er snel bij bent, stelt de reparatie weinig voor. Maar als je niets doet, kun je het wiel en de rest van je fiets ernstig beschadigen.
Het vervangen van een spaak is niet heel duur. Meestal kost dit tussen de 15 en 30 euro inclusief montage. Zit er een spaak los, of is deze kapot? Vervang hem tijdig, want het kan een slag in je wiel veroorzaken en deze krijg je er niet meer uit.
Omdat er te weinig spanning op het wiel staat, worden de spaken in schokken belast. Bij iedere omwenteling wordt er aan de spaak getrokken (als de spaak boven staat) en komt hij in onbelaste toestand (als de spaak beneden staat). Door deze schokken gaat de spaak kapot.
Als je spaak los zit, gebroken of gebogen is, dan raden wij je aan er niet mee door te fietsen. Het kan een slag in je wiel veroorzaken, die je er bijna niet meer uit kunt krijgen.
Normaal gesproken staan je spaken gewoon strak genoeg, bij een goed gespaakt wiel staan de spaken zo strak dat je er als het ware "gitaar" op kan spelen. Dan is het zaak dat een nieuw wiel na zo'n 500 km nog een keer na getrokken wordt. Lopen je spaken dan niet verder los, heb je er geen omkijken meer na.
Een slag in je wiel, wat de oorzaak ook is, je kunt er het beste meteen wat aan doen, of laten doen. Doorfietsen met een slag kan de boel snel erger maken, waardoor het wiel uiteindelijk moeilijk herstelbaar is of dermate uit balans raakt dat het nooit meer echt goed komt.
trekkende spaken = spaakkop aan de binnenkant. duwende spaken = spaakkop aan de buitenkant.
De patiënt krijgt altijd gips, ongeacht of er wel of geen breuk te zien is. Dit beschermt de wond en werkt pijnstillend.
Onderhoud en inspectie van spaken om problemen te voorkomen
Dit nummer verwijst naar de diameter van de spaak in millimeters. Een G12 spaak heeft bijvoorbeeld een diameter van 2,6 mm, terwijl een G13 spaak een diameter heeft van 2,3 mm.
De dikte van een spaak is meestal 13G of 14G. G is de afkorting van een Engelse draadmaat waarbij een lager getal correspondeert met een grotere dikte. 13G wordt gebruikt in achterwielen voor stadsfietsen en is ongeveer 2,3 mm. 14G wordt in de meeste andere wielen gebruikt en is ongeveer 2,0 mm.
Een van de grote voordelen van spaakwielen is de mogelijkheid het wiel te repareren zonder dat het hele wiel vervangen hoeft te worden. Als er een of enkele spaken gebogen zijn of er iets anders mee gebeurt, dan kan een monteur of jij zelf de spaken makkelijk vervangen.
Slag uit wiel halen kosten
Wielrichters kosten ongeveer tussen de 50 en 300 euro. De prijs van een spakenspanner of nippelspanner ligt op maximaal 10 euro. Wanneer je je slag uit je wiel wilt halen bij een fietsenmaker zijn de kosten afhankelijke van grootte de slag in het wiel.
Tijdens het fietsen voel je dat je fiets een rare beweging maakt. Dit komt dan meestal omdat er een slag in je wiel zit. Dit betekent dat je wiel iets gebogen of niet helemaal rond is, waardoor je fietswiel niet netjes ronddraait over het wegdek.
Een spaak verwijderen is relatief eenvoudig en snel af te handelen. Eerst vijs je de kop van de spaak volledig los, daarna laat je de spaak glijden tot in het midden van het wiel (van de as) om ze los te maken.
De spaken dienen uiteindelijk op de juiste spanning te staan. Als er een spaak breekt geeft dit mogelijk een slag in het wiel en zullen de omliggende spaken extra worden belast, waardoor die mogelijk sneller zullen breken.
Het aantal spaken is afhankelijk van de uitvoering van het wiel maar meestal heeft een wiel 36 spaken. Spaken zijn altijd van staal (verzinkt) of roestvrijstaal, Als een wiel uit evenwicht is of heel zwaar belast is kan er soms een spaak breken.