Een schaap dat op zijn rug of langere tijd op de zij ligt, kan niet zelfstandig overeind komen en gaat dus zonder hulp een gewisse dood tegemoet. Daarom roept de Dierenbescherming mensen op niet te aarzelen wanneer ze een schaap op zijn rug zien liggen en te hulp te schieten om zo zijn leven te redden.
Hoe draai je een schaap terug? Draai een schaap nooit op zijn zij terug. Hierdoor kan het dier een maagomwenteling krijgen en daar kan de schaap alsnog aan overlijden.
Ligt het dier op de rug, dan kan het gas dat de pens aanmaakt er niet uit. Normaal boert het schaap dit uit tijdens het herkauwen. Het gevolg is dat het gas gaat uitzetten en de longen verdrukt, zodat het schaap stikt. Het is dus belangrijk dat het dier zo snel mogelijk uit zijn benarde positie wordt geholpen.
Een schaap dat op zijn rug ligt moet snel geholpen worden. Hierbij is het van belang om het schaap eerst op de kont te zetten en circa 10 minuten in deze positie te houden. Hierdoor zullen de organen hun normale postie innemen en zal de druk op longen en bloedvaten verminderen.
Op de rug liggende schapen kunnen verstikken
Maar als het op zijn rug ligt, lukt dat niet meer. Het gas doet de pens opzwellen en dat drukt dan weer de longen plat waardoor het dier verstikt. Het is dus heel belangrijk om een schaap weer op zijn poten te helpen.
Wat belangrijk is om te weten, is dat u een schaap niet opzij mag laten rollen. Dit omdat er dan een maagkanteling kan optreden, wat ook fataal voor het dier kan aflopen. Wat u wel moet doen, is het schaap op haar achterste proberen te zetten. Dit lukt het best door haar onder haar oksels vast te pakken.
Ga achter de kop van het schaap staan en neem het dier bij de voorpoten vast, tegen de oksels.Trek het schaap voorzichtig omhoog tot het op zijn achterste zit. Laat het dier even bekomen zodat de bloedsomloop herstelt. Als het dier weer tekenen van leven vertoont, laat je het voorover leunen.
Hij slaapt alleen een beetje apart, op zijn zij, met de kop plat op de grond.
Op de heide bewijzen heideschapen hun nut bij het weggrazen van gras, bomen en struikjes die de heide anders zouden overwoekeren. Ook door hobbydierenhouders worden schapen veel gehouden. Schapen worden maximaal tussen de vijftien en twintig jaar oud.
GRONINGEN - De Stichting KinderBoerderijen Nederland adviseert kinderboerderijen bezoekers te waarschuwen voor het feit dat ze een infectie kunnen oplopen door het aaien van schapen.
Een schaap dat nog levenskracht heeft, zal zelf ook willen opstaan, en hoeft alleen maar geholpen te worden. Een schaap dat geheel niet meewerkt, moet niet te plotseling op de poten gezet worden, maar in etappes, zodat de organen zich weer aan kunnen passen aan de nieuwe situatie.
Het zicht van schapen is minder.Dat reikt tot ongeveer 50 meter. Ze zijn wel goed in het herkennen van mensen, waarbij geur overigens ook een rol speelt. Hun tastzin gebruiken schapen vooral bij voedsel.
Schapen en geiten slapen zo'n 4-5 uur per dag. Varkens daarentegen slapen, net als mensen, zo'n 8 uur per dag. En kippen zelfs 12! Bij honden verschilt het heel erg per leeftijd, een volwassen hond slaapt gemiddeld 12-14 uur.
Bij warm weer kunnen schapen beginnen hijgen en zweten om koel te blijven. Als ze een volgroeide vacht hebben, kunnen volwassen schapen makkelijk koude temperaturen aan (zelfs vriestemperaturen). Pas geschoren of jonge dieren kunnen het koud krijgen.
Voer herkauwers nooit snoeiafval. Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben.
Schapen krijgen vanaf 23 graden last van hittestress. Ze gaan dan hijgen, snel ademhalen, zoeken schaduw op, proberen in elkaars schaduw te staan en worden sloom. Experts noemen vooral schaduw en voldoende water als belangrijke maatregelen om hittestress tegen te gaan.
Blaten is het principe waarbij een schaap een hard, krijsend geluid produceert. Dit kan duiden op verschillende oorzaken. Meestal heeft dit te maken met het feit dat ze in paniek zijn. Zo kunnen ze last hebben van een hongerig gevoel, dorstig zijn of in de war zijn.
Ook lusten ze graag oud brood, maar nooit teveel aangezien ze er diarree van kunnen krijgen. Snoeiafval in de vorm van dikke takken mag, maar dan alleen van wilg, hazelaar, iep, linde en berk. Dit ruwvoer is goed voor de darmwerking. Er zijn speciaal voor schapen gemaakte brokken in zakken van 20 – 25 kg.
Als het schaap op de kont getild is, kun je het beter even laten zitten. Er komt dan weer zuurstof naar de spieren en de organen krijgen weer meer ruimte. Als een schaap niet meewerkt, doe het dan in etappes. Zo kan het lichaam met de organen zich weer aanpassen aan de nieuwe situatie.
In principe is één scheerbeurt per jaar al voldoende. Men scheert de schapen vaak wanneer het enkele dagen warm is geweest. De vacht is dan wat losser en het wolvet dunner. Sommige schapenhouders scheren ook twee keer per jaar, om huidmadenziekte te voorkomen.
Hoewel je met jezelf best medelijden kunt hebben als je uren in de regen staat, hoef je dat met een schaap niet te hebben. Zijn vacht kan wel tegen een stootje. Dat komt door de talg die het schaap aanmaakt, lanoline genaamd. Dat maakt zijn vacht vet en beschermt het schaap tegen de invloeden van het weer.
Zoals hierboven al beschreven bevat een schapenvacht van nature lanoline waardoor de vacht zelfreinigend is. Een schapenvacht wassen met water wil je niet te vaak doen omdat het leer aan de achterzijde van de vacht kwetsbaar is. Goed onderhoud kun je plegen door de vacht regelmatig even te luchten en uit te kloppen.
Als u toch besluit uw vacht in de wasmachine te wassen, dan doet u dit het beste op een wol wasprogramma met een speciaal wolwasmiddel. Heeft u geen wolprogramma? Was het dan op een kort programma van maximaal 30 graden.