Iedereen moet dus in principe kennis kunnen nemen van de inhoud. Afschriften van vonnissen worden echter niet zonder meer aan iedereen verstrekt. Dit heeft te maken met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, de privacy. Soms wordt geen afschrift verstrekt, maar is het wel mogelijk om het vonnis in te zien.
Door de wet van 5 mei 2019 'tot wijziging van het wetboek van strafvordering en het gerechtelijk wetboek wat de bekendmaking van de vonnissen en arresten betreft' zullen alle vonnissen en arresten openbaar ter beschikking zijn van alle burgers.
Als u een uitspraak wilt weten, dan kunt u bij de uitspraak aanwezig zijn. Uitspraken staan ook op de website van de rechtspraak Voor meer informatie over uitspraken in strafzaken kunt u terecht bij de afdeling voorlichting van de rechtbank.
Uitspraken van de rechter zijn altijd openbaar. Een klein deel van de uitspraken van rechtbanken en gerechtshoven wordt gepubliceerd op www.rechtspraak.nl. Uitspraken van de Hoge Raad worden daar allemaal gepubliceerd (zo ook deze uitspraak).
Via Uitspraken.nl heeft u gratis en onbeperkt toegang tot alle rechterlijke uitspraken en jurisprudentie. Dagelijks wordt onze databank geactualiseerd met alle nieuwe uitspraken afkomstig van de rechtbanken in Nederland.
Naar de rechter - Naar de rechtbank
Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (https://www.rechtspraak.nl/Uitspraken).
Een deel van alle rechterlijke uitspraken wordt gepubliceerd op rechtspraak.nl.
Het is niet mogelijk om alle rechterlijke uitspraken te publiceren. Dit komt onder andere omdat uitspraken niet 1-op-1 mogen worden gepubliceerd. Het overgrote deel van de uitspraken moet eerst worden geanonimiseerd.
De bevoegdheid tot tenuitvoerlegging van een vonnis verjaart na verloop van 20 jaar (3:324 lid 1 BW). Net als bij rechtsvorderingen kan de verjaring echter worden gestuit zodat een nieuwe verjaringstermijn begint te lopen (3:325 lid 1 jo 3:319 lid 1 BW).
De rechtsvordering tot tenuitvoerlegging van een rechterlijke uitspraak is onderworpen aan de tienjarige verjaringstermijn van artikel 2262bis Burgerlijk Wetboek. Die termijn gaat in vanaf de dag van de uitspraak.
De vonnissen van de politierechtbanken stonden al op Just-on-web, hier komen zo een groot aantal vonnissen bij. Voortaan kunnen burgers hun vonnis van een vredegerecht online raadplegen door zich aan te melden op Just-on-web met behulp van eID of itsme.
Openbaar of achter gesloten deuren
De meeste zittingen van de rechtbank zijn openbaar voor belangstellenden. Uitzonderingen zijn: zittingen van familiezaken (zoals echtscheidingszaken);
Wordt het vonnis niet nageleefd, dan mag de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op het vermogen, inkomen of bezittingen van de veroordeelde. Op die manier zorgt de gerechtsdeurwaarder ervoor dat het vonnis alsnog wordt uitgevoerd.
Afschriften van vonnissen worden echter niet zonder meer aan iedereen verstrekt. Dit heeft te maken met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, de privacy. Soms wordt geen afschrift verstrekt, maar is het wel mogelijk om het vonnis in te zien.
de officiële site van de rechtbanken, gerechtshoven, CRvB, CBb, Hoge Raad en Raad voor de rechtspraak. Rechtspraak.nl bevat een selectie van uitspraken vanaf december 1999. Per jaar worden ongeveer 20.000 uitspraken gepubliceerd.
In een vonnis benoemt de rechtbank: de namen en woonplaatsen van de partijen, en de namen van hun gemachtigden/advocaten. de standpunten die de partijen hadden, tenzij het een verkort vonnis betreft. het verloop van het geschil.
Aan het eind van een rechtszaak doet de rechter uitspraak. De uitspraak van de rechter is bindend, maar er kunnen vaak wel rechtsmiddelen tegen ingesteld worden. Afhankelijk van de procedure en de soort rechter die de uitspraak doet, wordt dit gedaan door middel van een vonnis, beschikking of een arrest.
De Raad van State draagt als adviseur voor wetgever en bestuur en als hoogste algemene bestuursrechter bij aan het behoud en de versterking van de democratische rechtsstaat. Daarbinnen staat de Raad van State voor eenheid, legitimiteit en kwaliteit van het openbaar bestuur en voor rechtsbescherming van de burger.
Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
Wat gebeurt er na een vonnis? Als een Gerechtshof in hoger beroep, of de Hoge Raad in cassatie, een vonnis wijst, noemen we dat een arrest. Met het vonnis kan de deurwaarder beslag leggen en uiteindelijk goederen verkopen om een toegewezen geldbedrag te incasseren.
In een burgerlijke zaak doet de rechter meestal uitspraak binnen één maand.Bij complexe zaken kan dit langer duren. Bij strafzaken kan de uit- spraak op het einde van de zitting gebeuren of op een latere datum.
Ook de officier van justitie kan het oneens zijn met een uitspraak van de rechter en in hoger beroep gaan. Als dat gebeurt, ontvangt u hierover bericht. U kunt maar één keer in hoger beroep. Hebt u dat al gedaan, dan kunt u in sommige gevallen nog in cassatie.
De zitting is in principe openbaar. Dit betekent dat iedereen de zitting mag bijwonen. De rechter kan in bepaalde situaties beslissen dat de zitting (deels) achter gesloten deuren plaatsvindt.