De officiële spelling van de naam van de snack is kroket. Tot 1995 was croquet ook juist, maar sindsdien heeft alleen kroket een officieel stempel. Croquette is in het Nederlands nooit een (officieel) juiste spelling geweest.
Er is een betekenisverschil. Vroeger spelde men kroket ook als croquet, en je betaalde er dan ook vaak iets meer voor. Vergeleken met cricket is croquet (met die poortjes en hamer) echt kinderspel.
In Frankrijk kreeg deze manier van voedselbereiding de naam croquette, van het werkwoord croquer dat kraken betekent. Dit werd al in de zeventiende eeuw gedaan. De snelle snack met vleesragout die wij kennen als kroket is echt een Nederlandse uitvinding.
Croquet is een balsport met als doel als eerste een bal, met behulp van een houten hamer, door poortjes te slaan tot men bij de eindpaal komt. Het wordt doorgaans op een goed onderhouden, kort geschoren grasmat gespeeld.
Een kroket (/kroʊˈkɛt/) is een gefrituurd broodje dat zijn oorsprong vindt in de Franse keuken en bestaat uit een dikke binder gecombineerd met een vulling, die vervolgens gepaneerd wordt. Het wordt wereldwijd geserveerd als bijgerecht, snack of fastfood. De binder is meestal een dikke bechamelsaus of bruine saus, aardappelpuree, tarwemeel of tarwebrood.
De roots van de kroket liggen in Frankrijk. Het woord 'kroket' komt van het Franse 'croquer', dat knabbelen betekent. In een receptenboek uit 1651 (Le cuisinier royal et bourgeois) van de kok van Lodewijk XIV werd hij al beschreven.
Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort komt met verschillende kroketten voor in bijna alle categorieën van de Hall of Fame 2021, die op oudjaarsdag werd gepubliceerd. De klassieke rundvleeskroket deed het het allerbest: met een 9.07 werd de kroket nummer 1 in het Klassiek Klassement.
Het Chambers woordenboek noemt croquet een Noord-Franse dialectvorm van crochet, wat een kleine kromming betekent . Men is het er over het algemeen over eens dat het spel croquet rond 1850 uit Ierland is ontstaan, waar het bekend stond als crookey, een woord waarvan de wortel haakvormige stok betekent.
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de Tweede Wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.
Naast wedstrijden op clubniveau, toernooien op countyniveau en competities, zijn er ook regelmatig wereldkampioenschappen en internationale wedstrijden tussen landen die croquet spelen. De sport heeft met name een sterke aanhang in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Nieuw-Zeeland, Australië en Egypte ; veel andere landen spelen ook.
Zoals iedereen weet is de frikandel een typisch Hollandse snack. In Duitsland bestaat dan wel de frikadelle, maar dat is toch echt meer een platgeslagen gehaktbal. Tegenwoordig zijn op veel toeristische locaties in het buitenland, zoals Spanje, frikandellen te vinden.
Het beste qua voedingsstoffen
Er is nog één onbelichte factor over: de voedingsstoffen. In een kroket zit ijzer, vitamine B1, B3, D en E. Kaas is rijk aan zout, magnesium, calcium, vitamine A, B2, B11 en B12. Beide zijn dus een goede aanvulling qua voedingsstoffen.
De kroket is geen Nederlandse, maar een Franse uitvinding . In 1691 schreef de kok van Lodewijk XIV een recept voor 'croquets'. 2. Croquette is afgeleid van het Franse woord 'croquer', wat knabbelen betekent.
De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
Elke speler kiest een houten hamer en een bal met een bijpassende kleur en hij plaatst zijn bal 25 cm voor de eerste pin. Croquet wordt gespeeld door de volgorde van de kleuren op de pinnen te volgen: elke speler probeert op zijn beurt te slagen door zijn bal door de eerste hoepel te slaan.
Gebruik niet te veel vocht in je basisdeeg, zoals boter of room.Het vocht in het deeg wordt weer vloeibaar, waardoor je kroket onder druk wordt gezet in de frietketel en kan barsten. Laat de vulling van je kroketten lang genoeg opstijven in de koelkast: minstens 12 uur.
"Croquet is een heel oud spel, dat in Frankrijk al sinds de 11e eeuw bekend is en wordt beoefend onder de naam 'jeu de mail'. Het werd rond 1300 door de Britten overgenomen en is door de eeuwen heen aangepast: de Schotten maakten er golf van, de Ieren veranderden het in croquet ." Zeker geen Franse fantasie.
Frankrijk: De kroket komt oorspronkelijk uit Frankrijk en koning Lodewijk XIV was waarschijnlijk de eerste krokettenliefhebber. De Franse croquette lijkt enigszins op de Nederlandse, aangezien ze ook een romige binnenkant heeft.
De bitterbal danken we vermoedelijk aan de Spanjaarden die tot halverwege de zeventiende eeuw in (delen van) ons land heersten. Zij frituurden balvormige hapjes met een korst van oud brood waar ze ragout in stopten.
Het woord klapper staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Het uitbreken van de oorlog schaadde de populariteit van croquet opnieuw en de sport had een zeer laag profiel tot de jaren 1960. Een injectie van wat jongere spelers in 1962 zorgde voor momentum en er is een geleidelijke opleving en nu is croquet weer net zo populair als het was aan het einde van de vorige eeuw.
Heerlijk knapperige rundvlees kroketten met ragout van 20% rundvlees. De kroketten zijn 100 gram per stuk en zitten verpakt per 18 stuks in een doos.
Met gemiddeld 131 kcal voor een onbereide kroket van 170 gram (bron Voedingscentrum), is het geen enorme aanslag op je dagelijkse caloriebehoefte, maar als je op je calorieën let of geen koolhydraten eet, dan kun je een kroket beter even laten liggen. Qua snacks uit de snackbar is de kroket wel de 'gezondste' keuze.
Ga je kroketjes serveren, voorzie dan 6 stuks per persoon en hou een extra zak achter de hand in de diepvriezer. Voor rijst en pasta die je als bijgerecht serveert, reken je 50 à 60 g droog gewicht (dus voor de rijst of pasta gekookt is).