Er is niet aangetoond dat leren met muziek je daadwerkelijk hogere cijfers oplevert, maar wel dat het sommige personen kan helpen met concentreren. Zo bleek uit een onderzoek van Manuel Gonzalez en John Aiello dat muziek kan helpen bij taken die eenvoudig uit te voeren zijn.
Door muziek te luisteren wordt je niet slimmer, maar het luisteren naar je favoriete nummers kan je wel heel vrolijk maken. Dat is goed nieuws, want je goede humeur verbetert je zogenoemde 'cognitieve prestaties'. Dit betekent onder andere dat je beter kunt nadenken, analyseren, concluderen en focussen.
Door het luisteren naar aanstekelijke hits kan je niet goed leren. Psychologen zijn wat minder eenduidig in hun oordeel. Soms lijkt muziek de cognitieve prestaties ten goede te komen, de andere keer presteren proefpersonen duidelijk slechter. Een derde keer heeft muziek geen enkel effect.
Vraag Beethoven, Mozart of Bach eens om hulp! Studeren of werken met een klassiek muziekje op de achtergrond bevordert namelijk de concentratie. De opvallendste soort is daarbij barokmuziek, omdat het de productiviteit verhoogt bij activiteiten die een hoge concentratie vereisen.
Dopamine stimuleert dit deel van de hersenen. Als een bepaald lied de aanmaak van dopamine vergroot, heeft dit dus effect op het concentratievermogen. Scherder stelt dat het van persoonlijke voorkeur afhangt of stilte dan wel achtergrondmuziek beter werkt voor de concentratie.
Een goed concentratievermogen vereist goede voeding. Zo zijn ijzer, jodium en zink betrokken bij de cognitieve functies. Deze nutriënten krijg je binnen door vlees, vis, zeewier, granen en noten te eten.
14 tot 38 Hz (bèta): Deze frequentie leidt tot een betere concentratie en focus. Om langer aan een taak te werken, is deze beat het meest geschikt. 8 tot 12 Hz (alfa): Deze frequentie zal je helpen je gedachten vrij te maken. Het is goed voor routinematige taken en helpt je je geest te zuiveren.
Het maken van muziek draagt bij aan de emotionele intelligentie van kinderen en het stimuleert hun creatieve activiteit, motoriek, sociale vaardigheden en schoolprestaties. Dat zegt Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit.
Muziek luisteren en muziek maken hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van je kind. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het intelligentieniveau omhoog gaat door met muziek bezig te zijn.Het is ook goed voor de sociale vaardigheden, motoriek en spraak- en taalontwikkeling.
Door naar muziek te luisteren of het uit te voeren, activeer je dus vrijwel ieder deel van het brein. En als kleuters, kinderen of tieners muziek leren spelen, geven ze hun hersenen een intensieve training. Daarmee is muziek volgens Jolles net zo belangrijk voor kleuters als taal- en rekenles.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Uit lichamelijk onderzoek is gebleken dat muziek onze hartslag verlaagt, de bloeddruk laat dalen, de spieren ontspant, pijn kan verlichten, de productie van stresshormonen afremt, ons makkelijker in slaap kan doen vallen, en dat zelfs het immuunsysteem er beter door kan gaan functioneren.
Muziek zorgt simpel gezegd voor dopamine. Dit stofje maken je hersenen aan en geeft je een gelukzalig gevoel. Deze opkikker kan ook verslavend zijn en is dus levensgevaarlijk. Wees maar gerust: er zijn veel meer onderzoeken die wijzen naar de positieve dan de negatieve kanten van muziek.
Het auteursrecht op een werk eindigt 70 jaar na de dood van de maker, te rekenen vanaf de eerste januari, volgende op het jaar waarin de maker is overleden. Dat verklaart waarom zoveel klassieke muziek vrij is van auteursrecht. Het is immers al veel langer dan 70 jaar geleden dat Mozart en Bach zijn overleden.
Ze kunnen zichzelf met muziek beter sturen, zijn beter in staat om de aandacht te richten en om empathisch en sociaal te zijn. Muziek helpt ze bovendien om basisfuncties te ontwikkelen zoals klankherkenning en timing, nodig om goed te leren lezen en spellen.
Zingen en muziek maken is ontzettend leuk en goed voor de ontwikkeling van je kind. Het stimuleert zijn of haar sociaal-emotionele ontwikkeling, vergroot de creativiteit en bevordert de taalontwikkeling van je kind. Door het zingen van liedjes en het horen van rijmpjes leert je kind nieuwe woorden.
Muziek traint kanalen in de hersenen die een belangrijke rol spelen bij leren lezen. Tijdens de basisschool zijn de betrokken hersendelen sterk in ontwikkeling en daardoor extra gevoelig voor de training. Juist in deze periode kan muziek daarom opti- maal bijdragen aan leesprestaties en emotionele intelligentie.
Volgens de neurowetenschapper kunnen ze zo'n ritmepatroon gebruiken om te raden waar het ene woord eindigt en het andere woord begint. Ritme en toon vormt daarom 'de verborgen lijm voor een goede taalontwikkeling'.
Muziek luisteren werkt positieve gevoelens in de hand en vermindert stress. Tijdens het luisteren naar muziek komen er namelijk verschillende stoffen vrij. Muziek kan je laten glimlachen of huilen van ontroering, je laten ontspannen na een drukke dag of je oppompen voor een rondje hardlopen.
Klassieke muziek is rustig en harmonieus, waardoor het een van de beste opties is om naar te luisteren bij het studeren. Het is zelfs bewezen dat Mozart mentale prestaties verbetert, het 'Mozart Effect'.
Kinderen die regelmatig muziek luisteren kunnen beter onderscheid maken tussen klanken en woorden, wat hen weer helpt bij het praten. Ook onthouden kinderen woorden gemakkelijker doordat in liedjes veel regelmaat zit. De motoriek wordt geoefend wanneer een instrument bespeelt wordt.
Alpha Hersengolven (8-12 Hz)
Alpha golven worden geassocieerd met ontspanning en rust. Deze golven worden gegenereerd wanneer we ons ontspannen en niet geheel waakzaam zijn, zoals bij het mediteren, ontspannen of dagdromen.
Als je kauwgom kauwt, stroomt er extra bloed naar je hoofd om je kaken te helpen bij die inspanning. Dit extra bloed gaat ook voor een deel naar je hersenen en daarom kunnen je hersenen beter werken. Hierdoor kun je door kauwgom te kauwen dus beter concentreren.
Beweeg regelmatig
Ze groeien bij gebruik en vernietigen door inactiviteit. De neuronen in de hersenen verbinden met elkaar via 'blaadjes' aan boomachtige takken. Oefening zorgt ervoor dat die takken groeien en dat er nieuwe knoppen aan komen, daardoor verbeteren hersenfuncties op een fundamenteel niveau.”