Na je zwangerschap is je menstruatie meestal weer net zoals ervoor. Het kan wel zijn dat je cyclus door hormonale veranderingen is veranderd: langer, korter, regelmatiger of onregelmatiger. Ook kun je meer of minder last van afscheiding hebben. Je hoeft je geen zorgen over kleine veranderingen te maken.
Menstruatiecyclus na de bevalling
Zo kunnen je menstruaties veel onregelmatiger zijn in het begin en erg verschillen in hoeveelheid menstruatiebloed. Dat is normaal, want je lichaam heeft veel hormonale veranderingen na de bevalling en moet weer helemaal op gang komen na 9 maanden niet ongesteld te zijn geweest.
Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Als je geen borstvoeding geeft, kun je al vanaf 3 weken na de bevalling weer vruchtbaar zijn.
Een onregelmatige cyclus is meestal goed te behandelen met hormonen, waardoor uiteindelijk wel een eisprong plaatsvindt en zo de mogelijkheid tot zwanger worden ontstaat. Soms wordt de cyclusstoornis veroorzaakt door het zogenaamde polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).
Sommige vrouwen worden 4 weken na de bevalling weer ongesteld, anderen pas weer na het stoppen van de borstvoeding. Twee weken voor de menstruatie is de vruchtbare periode. Daardoor kan je dus al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Ontzwangeren na de bevalling duurt ongeveer negen maanden.
Het is algemeen bekend dat je niet nóg een keer zwanger kunt raken tijdens de zwangerschap. Toch? Wat blijkt, het is toch wel mogelijk om zwanger te raken, terwijl je al zwanger bent! Echter is het wel héél erg zeldzaam, dus geen zorgen.
De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt. De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Elk lichaam is uniek en het kan zelfs per menstruatiecyclus verschillen. Je kunt een cyclus twee weken hevig bloeden en andere maanden helemaal geen menstruatie hebben. Het is ook mogelijk dat je menstruatie iets vroeger of later komt dan je misschien verwacht.
Oorzaken onregelmatige cyclus
Het zou kunnen dat medicijngebruik een onregelmatige menstruatie veroorzaakt. Dat komt doordat sommige medicijnen de aanmaak van oestrogeen en progesteron veranderen.
Kan ik net voor mijn menstruatie zwanger raken? Als je twee of drie dagen voor je menstruatie vrijt, is de kans op zwangerschap uiterst klein. Je eitje kan ongeveer 12 tot 24 uur overleven nadat het is vrijgegeven. Dit betekent dat het einde van je vruchtbare periode kort na je ovulatie valt.
De Wereldgezondheidsorgansatie raadt aan om 18 tot 24 maanden te wachten tussen twee zwangerschappen, om zeldzame complicaties zo veel mogelijk te vermijden.
Wanneer ongesteld na bevalling? Als je flesvoeding geeft word je meestal na 6 tot 8 weken na de bevalling weer ongesteld, als je na 3 maanden nog niet ongesteld bent geworden, neem dan contact op met je huisarts. Als je borstvoeding geeft, dan weet je niet wanneer je voor het eerst na de bevalling weer ongesteld wordt.
Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Onregelmatig ongesteld zijn komt vaker voor bij tieners in de puberteit en bij vrouwen die in de overgang zijn. In die periodes veranderen de hormonen in uw lichaam. Bij tieners kan dit zo zijn tot 5 jaar na de eerste ongesteldheid. Maar ook tussen de puberteit en de overgang kunt u ook onregelmatig ongesteld zijn.
Menstruaties komen normaal gesproken eenmaal per maand (elke 28-30 dagen), maar voor veel vrouwen is het geen exacte wetenschap - het voorspellen van de precieze datum en lengte van je volgende menstruatie is soms lastig.
Een normale cyclus is tussen 21 en 35 dagen. Een korte cyclus is er een die korter dan 21 dagen duurt. Een lange cyclus is er een die langer dan 35 dagen duurt.
De arts kan zien of er een eisprong is geweest en of de voorwaarden voor een normale bevruchting en zwangerschap aanwezig zijn. Een prille zwangerschap zal steeds met een inwendige gynaecologische echografie worden bekeken. Vanaf de 5de week van de zwangerschap is een vruchtzak met dooierzak zichtbaar in de baarmoeder.
Sommige vrouwen hebben tijdens dat ze normaal gesproken ongesteld hadden moeten worden toch wat bloedverlies. Het bloedverlies is minder dan een normale menstruatie. Dit wordt ook wel een schijn of pseudo-menstruatie genoemd. Hierdoor hebben dus sommige vrouwen dan ook niet in de gaten dat ze zwanger zijn.
De zon kan invloed hebben op hoeveel bloed je verliest
Wanneer je dus een grote hoeveelheid zonnestralen vangt voordat je ongesteld wordt is de kans groter dat er een kortere menstruatie plaatsvindt en je minder bloed verliest. Zon wordt ook wel geassocieerd met je 3e week van je menstruatiecyclus.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner. Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.
Vruchtbare week
Als je op deze manier vrijt, heb je een behoorlijke kans om binnen een half jaar zwanger te zijn. Bij een onregelmatige cyclus (= de ene keer een cyclus van 27 dagen, dan weer een cyclus van 31 dagen) is het moeilijker om je vruchtbare periode te bepalen. Als je drie keer per week vrijt, zit je goed.