Wil je het traag garen of stoven, dan is een aardewerken schaal de beste optie, hoewel je ook een vuurvaste glazen schaal of een metalen schaal kan gebruiken. Metaal geleidt beter dan aardewerk of glas, dus wanneer je stukken rood vlees op korte tijd wil garen is een metalen bakblik de juiste keuze.
Een aardewerk ovenschaal houdt lang warmte vast en is daarom erg geschikt voor maaltijden die je lang warm wilt houden als je ze op tafel zet. Ook is aardewerk gemakkelijk schoon te maken en vaatwasser bestendig. Een glazen ovenschaal laat mooi de laagjes in je gerecht zien.
Lekker schoon in glas
Glazen ovenschalen zijn ideaal schoon te maken. Geen gedoe met lastige restjes die achterblijven na het bereiden en bewaren van maaltijden. Bij glas is het een kwestie van afspoelen, de afwasmachine in en klaar!
Niet alleen ovenschotels, maar ook lasagnes garen het best in een ovenschaal. Wanneer je een lasagne maakt, is een rechthoekige ovenschaal het meest geschikt om te gebruiken. Lasagnevellen zijn namelijk rechthoekig, waardoor deze precies in een rechthoekige schaal passen.
2 Glas. Ben je toch van plan om vrij vaak zure ingrediënten te gebruiken, dan schaf je beter een glazen bakvorm aan. Een extra voordeel: ze zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Klein nadeel: een glazen bakvorm moet je eerst laten afkoelen voor je hem in de koelkast zet, anders kan hij springen.
Bovendien kunnen metalen pannen hogere temperaturen aan dan glas . Metalen pannen zijn dus geweldig om een mooie, gelijkmatige bruining te bereiken (vooral bij voedsel dat niet lang in de oven zal zitten, zoals koekjes of biscuits).
In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven.
Glas en metaal reageren verschillend op ingrediënten
Zure ingrediënten zoals tomaten en citrusvruchten kunnen reageren met aluminium (het meest voorkomende metaal in bakgerei), waardoor uw eten een metaalachtige smaak krijgt. Daarom worden lasagne en andere ovenschotels met zure ingrediënten vaak in glas gebakken .
6. Gebruik van een ovenschaal onder gerechten. Wanneer je gerechten zoals pizza of taart in de oven bereidt, is de kans groot dat er ingrediënten of vetdruppels op de bodem van de oven terechtkomen. Een simpele truc om dit te voorkomen is door een extra ovenschaal op de onderste richel te zetten.
Lasagnepannen zijn er in verschillende materialen, waarbij metaal, glas en keramiek de meest voorkomende zijn . Keramische opties zijn over het algemeen het aantrekkelijkst als ze van de oven naar de tafel gaan, maar ze zijn doorgaans duurder dan hun metalen en glazen tegenhangers.
Deze lichte bakplaat van onbreekbaar glas is een echt multitalent. U kunt 'm zowel voor het grillen als het bakken gebruiken.Daarna dient hij als decoratieve, krasvaste serveerschaal.
" Er bestaan geen regels voor het afdekken van een ovenschotel. In heel wat gevallen is het niet nodig om dit te doen, en andere keren net wel. Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
Bewaar uw glazen pannen voor lasagne, plátanos maduros horneados, gebakken eieren, piñon, ovenschotels en donutbroodpudding: ze zijn gemakkelijk schoon te maken, ze zijn zo glad dat ze van nature antiaanbak zijn, ze houden uw kugel warm als deze op tafel staat en ze veroorzaken geen verkleuring of vreemde smaak als u langzaam roostert ...
Ovenschalen worden in de basis in drie materialen gemaakt: aardewerk (keramiek), glas en metaal.
Over het algemeen moet je op zoek gaan naar pannen die stevig zijn, maar niet zo zwaar dat ze moeilijk te hanteren zijn . Bakpannen zijn vaak voorzien van een antiaanbaklaag. Dit is meestal handig, maar betekent ook dat je geen gebakken goederen in de pan moet snijden, omdat dit krassen op de laag kan veroorzaken.
Met deze glazen broodbakvorm bereid je thuis eenvoudig een heerlijke broodmaaltijd. De rechthoekige bakvorm is gemaakt van borosilicaatglas, een veilig materiaal dat vrij is van schadelijke stoffen. Zo geeft de broodbakvorm nooit smaakjes af aan het brood, en zal deze ook niet opnemen.
Ovenschalen zijn vaak gemaakt van glas of aardewerk en missen meestal een rooster of deksel. Braadsledes zijn typisch van metaal of gietijzer zijn gemaakt. Qua afmetingen is een ovenschaal meestal kleiner dan een braadslee.
Over het algemeen worden ovenschotels met granen, rijst of pasta die tijdens het bakproces gaar worden, afgedekt, voor ten minste een deel van de tijd . Ovenschotels die gemaakt zijn van gekookte ingrediënten worden meestal onbedekt gebakken. Als u een knapperiger, bruiner bovenlaagje wilt, zorg er dan voor dat de ovenschotel ten minste een deel van de baktijd onbedekt is.
Als u de onderkant knapperig wilt hebben, maar de bovenkant zacht wilt bakken, is dit de juiste instelling. Onderwarmte met heteluchtfunctie is perfect voor pizza's, open taarten en taarten .
Laat lasagne altijd 10 à 15 min. rusten als hij uit de oven komt opdat je 'm makkelijker kunt snijden.
Leg het gebraad, met de vetkant naar boven, in een Pyrex bakvorm . 2. Braad het vlees onbedekt. Reken op 28 tot 32 minuten per pond voor het koken van een rare roast, 34 tot 38 minuten per pond voor medium en 44 tot 48 minuten per pond voor well done.
Dit betekent dat uw gerechten perfect gelijkmatig bakken van rand tot rand bij gebruik van glas. ð Voedsel bakt ook sneller in glazen pannen . Zonder hete of koude plekken wordt de warmte-energie efficiënt overgebracht op het voedsel. Uw ovenschotels en gebakken goederen zullen snel koken, wat u tijd en energie bespaart.
Hoewel glazen bakvormen vrij algemeen zijn, is het kiezen voor het materiaal verrassend genoeg niet de beste beslissing . Een cake die in een glazen pan wordt gebakken, zal aan de buitenkant sterker bruin worden en daarom droger en knapperiger zijn. In veel gevallen is uw cake in het midden mogelijk niet gaar.
Wanneer je een bakvorm niet goed invet, zul je zien dat het baksel niet heel uit de vorm komt, omdat het baksel aan de vorm blijft plakken. Dit wil je het liefst voorkomen en daarom is het belangrijk dat je een bakvorm van tevoren goed invet.
Heb je geen taartvorm of bakblik bij de hand? Dan kan je een taart in principe ook bakken in een ovenschaal. Gebruik een glazen of stenen ovenschaal die breed en hoog genoeg is voor je taart.