Je zelfbeeld is het beeld wat je van jezelf hebt. Dit betekent niet dat dit een afspiegeling is van de realiteit en je ook echt zo bent. Het zelfbeeld is een verzameling van overtuigingen, gedachten en oordelen die je over jezelf hebt. Een optelsom van alles wat je hebt meegemaakt en verzameld over jezelf.
Het zelfbeeld is het beeld dat je over jezelf hebt gevormd. Het is het geheel van gedachten, overtuigingen en oordelen die iemand over zichzelf heeft. Een zelfbeeld wil niet zeggen dat iemand ook daadwerkelijk zo is. Het weerspiegelt hoe iemand zichzelf ziet, positief of negatief, en niet hoe iemand is.
Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren is onzeker over het eigen lichaam. Bij jonge vrouwen ligt dat percentage hoger: van hen is 31 procent niet blij met het eigen spiegelbeeld. Dat blijkt uit onderzoek door 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Brandpunt+.
Het hebben van een positief zelfbeeld betekent dat je tevreden bent met jezelf. En dat is heel belangrijk, want als je happy bent met jezelf zit je lekkerder in je vel en presteer je beter.
Je bent bijvoorbeeld sociaal, verlegen, moedig, behulpzaam, agressief. Zelfbeeld bepaald hoe jij jezelf ziet en hoe je naar aanleiding daarvan handelt, los van de realiteit. Je vindt jezelf bijvoorbeeld te dik en wordt daardoor onzeker.
Door een positief zelfbeeld heb je een goed gevoel over jezelf. Daardoor is het gemakkelijker om angst te overwinnen en uitdagingen aan te gaan. Door een positief zelfbeeld ben je minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Je wordt niet belaagd door overmatig zelfkritiek.
Bij een negatief zelfbeeld denk je al snel dat je dingen niet goed doet, of dat je andere mensen in de weg staat. Het is een negatieve bril waardoor je naar jezelf kijkt. Je vindt het moeilijk om op jezelf te vertrouwen, uitdagingen aan te gaan en keuzes te maken.
Zelfvertrouwenproblemen bij kinderen en jongeren (pubers) worden doorgaans gekenmerkt door: Onzekerheid over het eigen kunnen, teruggetrokken gedrag. Bang om fouten te maken (faalangst), niks nieuws durven uit te proberen. Het kind zegt vaak dat hij/zij iets niet kan.
3.1 Stress bij jongeren
Ook over hun toekomst maken veel jongeren zich weleens druk. Tieners hebben naar verhouding vaker stress van school of studie, jongvolwassenen vaker van een te druk leven en hun toekomst. Het zoeken naar werk maar bijvoorbeeld ook sociale media zijn voor jongeren minder belangrijke stressoren.
Het woord zelfbeeld zegt het eigenlijk al: het is het beeld dat je van jezelf hebt gevormd. Zo'n beeld komt niet van dag tot dag tot stand. Het is een brouwsel van aanleg, gezin van herkomst, jarenlange ervaringen, overlevingsstrategieën… Het mag duidelijk zijn, het is iets dat in de loop van jouw leven gevormd is.
Iedereen voelt zich weleens onzeker over zijn handelen, de manier waarop je overkomt of hoe je er uit ziet. Wanneer deze onzekerheid over jezelf zo groot wordt dat het bepalend gaat worden in je dagelijks handelen, spreken we van een negatief zelfbeeld en wordt de onzekerheid een probleem.
Zelfbeeld is de manier waarop je over jezelf denkt. Dit is medebepalend voor hoe je je voelt en welke acties je onderneemt. Het zelfbeeld heeft een grote invloed op het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf of op jezelf hebt, dat je jezelf de moeite waard vindt.
Het stopt met toenemen tussen je elfde en vijftiende levensjaar. Puberteit, wie is er niet onzeker door geworden... Tot ongeveer je dertigste levensjaar neemt je zelfvertrouwen weer rap toe. Dat doet het daarna ook, tot ongeveer je zestigste, maar wel wat minder hard.
Regelmatig kan het kinderlijke gedrag nog naar voren komen in de eerste jaren van de puberteit. Daarnaast kunnen pubers vaak dwars en opstandig zijn. Dat is een normaal onderdeel van hun ontwikkeling: pubers zijn immers op zoek naar een eigen identiteit en dwars gedrag hoort daarbij.
Als je bijvoorbeeld erg beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat het zelfvertrouwen zich niet genoeg ontwikkelt. Ook als je veel kritiek gekregen hebt op je gedrag of prestaties, of als je gepest bent, kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet genoeg ontwikkelen.
Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten. Als je onzeker bent, twijfel je. Je kan twijfelen over een beslissing.
Iemand die onzeker is twijfelt heel erg, heeft een negatief zelfbeeld en heeft weinig zelfvertrouwen. Onzeker zijn kan over van alles en is daarom een breed begrip. Onzekerheid heeft veel invloed op je leven, dusdanig dat je er overspannen van kunt raken en het je dagelijks veel energie kost.
Bij zelfwaardering gaat het om jouw waardering voor jezelf. En dan je waardering voor alle kanten van jezelf: je karaktereigenschappen, je vaardigheden, je normen en waarden, je uiterlijk en je sterke én zwakke kanten. Je zelfwaardering heeft veel impact op het vertrouwen dat je in jezelf hebt.