Het woord heer hoort, zoals gezegd, nooit alleen te staan. In bijvoorbeeld een adressering schrijf je de heer (of afgekort: dhr.), en in een aanhef Geachte heer of Beste heer. Daar komt de achternaam achter, als je die weet: 'Geachte heer Van Wingerden'. Meestal gaat het goed en word ik aangeschreven als 'De heer'.
Ken je de ontvanger helemaal niet of is er sprake van een formele situatie, dan gebruik je bij voorkeur 'Geachte'. Ken je de ontvanger of gaat het om een informele situatie, dan gebruik je 'Beste'. Ken je iemand heel goed, dan mag je ook 'Hallo', 'Hi', 'Hoi', 'Dag' of 'Goede…' gebruiken.
zijn alle drie geschikt als aanhef voor een brief of e-mail, maar de uitgeschreven vormen “de heer” en “meneer” hebben de voorkeur. “De heer” komt formeler over dan “meneer”, en is daarmee het meest geschikt voor zakelijke correspondentie. Voor semi-informele brieven en e-mails heeft “meneer” de voorkeur.
Een brief of e-mail aan een man kan beginnen met Beste meneer/heer + achternaam, Dag meneer + achternaam of Geachte heer + achternaam. Een aanhef met geachte is formeel en vooral geschikt voor officiële contexten.
Die aanhef is formeel en vooral geschikt voor officiële contexten. Gemengde combinaties als Beste heer of mevrouw Verbeek worden niet (meer) aanbevolen in zulke situaties, omdat er ook mensen zijn, bijvoorbeeld non-binaire personen, die niet aangesproken willen worden met heer/meneer of mevrouw.
Houd de aanhef professioneel
Daarmee bedoelen we een aanhef die begint met: Hoi, Hi, Ha, Hallo, Hey gevolgd door een voornaam. Kies liever voor een formele aanhef Geachte mevrouw Jansen of de zakelijke aanhef Beste mevrouw Jansen.
Zakenbrieven worden tegenwoordig afgesloten met sobere slotformules als Hoogachtend, Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten. Hoogachtend wordt doorgaans beschouwd als een formelere afsluiting dan Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten.
In de adressering van een brief is de heer het gebruikelijke woord. In de aanhef van een brief of e-mail is zowel heer als meneer mogelijk.
Het woord heer hoort, zoals gezegd, nooit alleen te staan. In bijvoorbeeld een adressering schrijf je de heer (of afgekort: dhr.), en in een aanhef Geachte heer of Beste heer. Daar komt de achternaam achter, als je die weet: 'Geachte heer Van Wingerden'. Meestal gaat het goed en word ik aangeschreven als 'De heer'.
In een formele tekst wordt aangeraden om “meneer” voluit te schrijven, maar in informele teksten of zorgrapporten en -verslagen is het gebruikelijk om mr., m.of dhr.(voor “de heer”) te gebruiken. In gesproken taal zeg je altijd voluit “meneer”, ook als het in de tekst wordt afgekort tot mr.
Heer kan verwijzen naar: Man (geslacht), algemeen gebruikt als aanspreekvorm voor een man. Landheer, de bezitter van een landgoed. Koning (kaartspel), de heer in het kaartspel.
Meneer is een aanspreektitel en predicaat voor een volwassen persoon van het mannelijk geslacht. Het is een vereenvoudigde schrijfwijze van mijnheer. Het meervoud van meneer of mijnheer is mijne heren. In de derde persoon komt ook de heer voor.
In een brief of een e-mail doe je dat meteen aan het begin met de aanhef. Met deze introducerende woorden begroet je de lezer. Dat kan op een formele manier met bijvoorbeeld Geachte of op een informele manier met bijvoorbeeld Beste.
Staan er geen voornamen- of letters voor de achternaam, maar een andere benaming? Voorbeelden: meneer, mevrouw, de heer, drs., professor, dominee, etc. Schrijf dan het tussenvoegsel met een hoofdletter: de heer De Groot.
Voor een zakelijke brief gebruik je een passende aanspreking, zoals 'Geachte heer/mevrouw'.Je begint de eerste alinea met een hoofdletter en je begint nooit met 'ik'.In deze alinea geef je aan waarom je de brief schrijft. Hierna volgt de rest van je tekst.
doctor (dr.) Weledelzeergeleerde heer/vrouwe, meester (in de rechten) (mr.)
In Nederland worden deze woorden klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters voorafgaan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.
Antwoord. Een brief of e-mail aan een vrouw kan beginnen met Beste mevrouw + achternaam, Dag mevrouw + achternaam of Geachte mevrouw + achternaam. Een aanhef met geachte is formeel en vooral geschikt voor officiële contexten.
Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.
Na de inhoud van de brief volgt de groet, daar wordt over het algemeen “Met vriendelijke groet” gebruikt. Daarna sluit je af met de naam en de handtekening.