De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is baby'tje.
Woorden als baby
Omdat de y vaak als /ie/ wordt uitgesproken, wordt er bij verkleinwoorden meestal tje aan vastgeplakt. 'Baby' zou in dat geval 'babietje' worden, maar dat klopt niet. Voor zelfstandige naamwoorden die op een y eindigen, gelden namelijk aparte regels.
De correct gespelde meervoudsvorm is baby's.
Woorden die eindigen op een y (met daarvoor een medeklinker) krijgen in het meervoud een apostrof plus s: baby's, hobby's, lolly's, pony's, reply's, enz.
Je gebruikt een apostrof: A4'tje, sms'je. Ook een symbool (zoals +) kun je niet zomaar vast schrijven aan een achtervoegsel, dus daar komt ook een apostrof: +'je. Meer voorbeelden: 65+'er, 55+'er, CDA'er, vmbo'er, cd'tje, dvd'tje en wc'tje.
A4 is het internationale symbool voor papier van het formaat 210 × 297 mm. In het verkleinwoord van een symbool gebruiken we een apostrof: A4'tje, 2pk'tje.
Schrijf 's als het grondwoord in de uitspraak op een sisklank eindigt of als het woord eindigt op een s die niet wordt uitgesproken.
Meervoud. De apostrof wordt gebruikt bij de meervouds-s van woorden die eindigen op a, e, i, o, u of y, voorafgegaan door een medeklinkerletter of lettergreepgrens. (De e moet klinken als /ee/.) opa's, azalea's, ave's, ski's, auto's, accu's, baby's.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is cafeetje.
Dat is volgens de officiële spellingregels in de volgende gevallen: als het woord eindigt op een toonloze e: lente, lentes; na een klinker die je met twee of meer letters schrijft: shampoo, shampoos; na een klinker met een accentteken: café, cafés.
1. Woorden die eindigen op een lange klank krijgen twee klinkers in een verkleinde vorm: la – laatje. auto – autootje.
In sommige gevallen is zowel ik als mij mogelijk na dan, maar dan is er een betekenisverschil. Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is ik de correcte vorm.Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is mij correct.
De correcte verkleinvorm is jongetje.
Gewoonlijk blijft de -en van het grondwoord behouden in de verkleinvorm: keuken - keukentje, haven - haventje, kussen - kussentje enzovoort. Jongetje is een uitzonderlijk verkleinwoord omdat oorspronkelijk niet jongen maar jonge het grondwoord was.
Bij namen die eindigen op één klinker (a, i, o, u, e en y) die je als lange klank uitspreekt, is de apostrof juist: Anna's huis, Evi's contract, Otto's schoenen, Adu's tas, Jimmy's optreden.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
Komma s staat vaak aan het einde van een woord, maar kan ook aan het begin van een woord staan. Woorden als 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts zijn hier voorbeelden van. Hier wordt een apostrof s gebruikt omdat er eigenlijk het woord 'des' hoort te staan.
moeders (meerv.)
Een bezitsvorm of genitief* maken we doorgaans door een s toe te voegen aan een zelfstandig naamwoord. Dat kunnen we doen bij bepaalde soortnamen die naar personen verwijzen (mijn broers fiets) en bij eigennamen (Annie M.G. Schmidts verhalenbundel).
Afmetingen A6-formaat
Het A6-formaat is 105 bij 148 mm, oftewel 10,5 bij 14,8 cm. Dit is precies de helft van een A5'je en past circa vier keer in een A4'tje. Het A6-formaat in pixels is 1240 bij 1748 px. Het A6-formaat is perfect voor kaarten.
A5 formaat: afmetingen, producten en meer. Producten op een A5 formaat van 14,8 x 21 cm ofwel 148 x 210 mm kun je natuurlijk bij Drukland.nl bestellen!
De exacte afmetingen van een A6 zijn 10,5 x 14,8 centimeters. Op dit relatief kleine formaat wordt vaak ook gewerkt met millimeters. Omgerekend naar millimeters wordt het 105 x 148 millimeter.