Meer over hartritmestoornissenBij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Normaal slaat het hart 60 tot 100 keer per minuut. Bij een hartslag sneller dan 100 per minuut spreekt men van tachycardie. In het geval van een sinustachycardie ontstaat het te snelle hartritme door overactiviteit vanuit een normale sinus.
Maak een afspraak bij de huisarts als je: een hoge hartslag hebt in rust zonder duidelijke oorzaak. regelmatig merkt dat je hartslag hoog is en dit past niet bij de situatie. hartslag bij geringe inspanning al heel snel oploopt.
Bij iedereen die hartkloppingen heeft en een hartritme van meer dan 120 slagen per minuut, zou een ECG gemaakt moeten worden. In de praktijk is dat niet evident. Meestal wordt daarom gekeken naar andere begeleidende klachten, zoals pijn op de borst, onregelmatige hartslag, tekenen van hartfalen, enz.
Een normale hartslag bij normale activiteit verschilt van persoon tot persoon maar ligt in ieder geval tussen de 60 en 100 slagen (kloppen) per minuut. Boven of onder deze waarden heeft u dus een lagere of hogere hartslag dan het normaal bereik.
Je kunt met je huisarts uitzoeken waar je klachten door komen. Bel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost als je ook andere klachten hebt bij hartkloppingen. Zoals: drukkend gevoel in je borst, moeilijker ademen of het gevoel dat je flauwvalt. Bel binnen een paar uur als de hartkloppingen blijven als je rustig zit.
Je kunt met je huisarts uitzoeken waar je klachten door komen. Bel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost als je ook andere klachten hebt bij hartkloppingen.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
1 - 2 jaar: 100 - 150. 2 - 5 jaar: 95 - 140. 5 - 12 jaar: 80 - 120. ouder dan 12 jaar: 60 - 100.
Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over.
Hulpmiddelen • Vermijden van cafeïne en alcohol. Rust en ontspanning. Koortsremmende middelen zoals bijvoorbeeld paracetamol. rusten of koortsremmende middelen heeft genomen.
Omdat je hartslag en bloeddruk nauw samenwerken, hebben ze vaak invloed op elkaar. Bij een lage bloeddruk slaat het hart sneller om je bloeddruk op niveau te houden en een hoge bloeddruk kan zorgen voor een onregelmatige hartslag.
Bij kamertachycardie ligt de versnelde hartslag dan tussen de 100 en 240 slagen per minuut. Een normaal ritme bij een volwassen persoon is tussen de 60 en 70 slagen per minuut. Een versnelde hartslag van 100 tot 130 slagen per minuut noemen we ook wel een langzame kamertachycardie.
Atriale tachycardie (AT)
Deze hartslag kan enkele seconden aanhouden maar kan ook gemakkelijk enkele uren duren. Atriale tachycardie komt veel voor bij jongere mensen. Deze ritmestoornis is niet levensbedreigend maar kan wel voor klachten zorgen die de dagelijkse activiteit beperken.
pijn of minder gevoel in de rug. een licht gevoel in het hoofd. pijn in de nek. gevoel dat het hart heel snel of heel hard klopt.
Bij de meeste mensen zal de maximale hartslag tussen de 185 en 215 zijn, afhankelijk van de leeftijd en de erfelijke aanleg. Er zijn diverse formules die de maximale hartslag kunnen schatten. De meest gebruikte formule is: 220 – leeftijd.
De hartslag van een oudere varieert van minimaal 60 tot maximaal 80 slagen per minuut in rusttoestand. Als de waarden lager zijn dan 60 betekent dit dat er sprake is van bradycardie (trage hartslag), terwijl meer dan 80 duidt op tachycardie.
Het aantal keren dat jouw hart per minuut slaat zegt iets over je fitheid. Over het algemeen geldt: hoe lager je hartslag in rust, hoe fitter je bent. Een fit hart is simpelweg sterker en werkt efficiënter. Het pompt per slag meer bloed het lichaam in dan een hart dat in minder goede conditie is.
Kenmerkende vage klachten
pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of pijn tussen de schouderbladen; kortademigheid of benauwdheid; misselijkheid en duizeligheid; hartkloppingen.
Hartritmes zijn verschillend bij mannen en vrouwen. Vrouwen hebben namelijk een hogere hartslag per minuut dan mannen. De hartslag in rust bij een vrouw is gemiddeld 76 slagen per minuut. Een normale hartslag voor een man is in rust rond de 68 slagen per minuut.
Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
Bij extreme spanning die een goede prestatie in de weg staat, kan de arts een medicijn als propranolol voorschrijven. Propranolol zorgt ervoor dat uw hartslag wat minder snel gaat en dat u minder trilt. Het werkt na ongeveer een uur. De werking houdt zes tot acht uur aan.
Sommige hartziekten kunnen een onregelmatige hartslag veroorzaken, zoals hartfalen of hartklepafwijkingen. Andere ziekten, bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier kan zorgen voor een onregelmatige hartslag. Medicijn- of drugsgebruik. Bepaalde medicijnen en drugs kunnen zorgen voor een afwijkend hartritme.
Wat zijn hartkloppingen door stress? Hartkloppingen door stress is een verzamelnaam. Voor een op hol geslagen hart, onregelmatige hartslag, en het voelen bonken van je hart in je keel of borstkas.Of als hardnekkig suizen in je oren, dat kan bijvoorbeeld ook.