De Oostenrijkse Rieslings zullen, ondanks hun geheel eigen, streekgebonden karakter, altijd concurrentie blijven hebben van Rieslings uit Duitsland, de Elzas of de nieuwe wereld. De grüner veltliner daarentegen is (vrijwel) uniek voor Oostenrijk.
Grüner Veltliner is overwegend een droge witte wijn. Hij staat bekend om zijn frisse, knisperende zuurgraad en smaakprofiel dat vaak groene appel, citrus en een subtiele hint van witte peper omvat.
Welschriesling lijkt qua naam misschien wel op Riesling, maar heeft helemaal niets met dat druivenras te maken.
Is Gruner Veltliner droog of zoet? De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken. Heb je een jonge riesling dan proef je gele en groene appels met een lekkere rinsheid.
Pradikatswein Rieslingwijnen zijn traditioneel zoet en dit kwaliteitsniveau wordt veel gebruikt in de Moezel van Duitsland. Pradikatswein heeft een extra classificatieniveau op basis van de rijpheid van de druiven wanneer ze worden geoogst. Hoe zoeter de druif, hoe hoger de potentiële alcohol en/of zoetheid in de wijn.
De druif wordt vaak gebruikt bij de productie van Sekt (de beroemde mousserende wijn uit Duitsland en Oostenrijk). Grüner Veltliner doet denken aan een blend van drie andere internationaal erkende druiven: hij is licht als Pinot Grigio , zuur als Riesling en heeft de kruidigheid van Sauvignon Blanc.
Alles wat groen, pittig of fris is past bijzonder goed bij deze wijn. Het is een perfecte begeleider van gerechten met een rijke smaak. Traditioneel wordt grüner veltliner veel bij klassieke Oostenrijkse gerechten zoals wienerschnitzel en gebakken niertjes geserveerd.
De naam betekent zoveel als 'groene uit Veltlin', wat verwijst naar de vermeende oorsprong van de druif: een gebied in de Alpen dat nu onderdeel is van Valtellina in Italië. Je vindt de druif in heel Oostenrijk, maar de beste wijnen komen uit Wachau, Kamptal, Kremstal, Traisental, Weinviertel en Wagram.
Gewurztraminer . Net als Riesling heeft Gewurztraminer dezelfde intense florale aroma's met prachtige rozen-, gember- en kruidentonen. Gewurztraminer is medium bodied en niet zo zuur als Riesling, en is meestal een droge wijn, hoewel er ook dessertwijnen van deze druif worden gemaakt.
De aroma's van Chenin Blanc en Riesling zijn meer verwant , met mogelijke appeltonen die ze gemeen hebben (Chenin Blanc heeft de neiging om meer gekneusde appel te zijn en Riesling meer knapperige appel).
Duitse droge witte wijn bestaat uit meerdere varianten, namelijk de Gewürztraminer, Weissburgunder, Grauburgunder en de Riesling. Het is algemeen bekend dat Duitsland in staat is hele goede Duitse droge witte wijnen te produceren. De Riesling is wereldwijd bekend vanwege de krachtige smaak met flinke en fijne zuren.
Riesling is een aromatische witte druivensoort uit de Rijnstreek, zoeter met een lager alcoholpercentage. Gruner Veltliner een witte citruswijn uit Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië, Slowakije en is een echte “foodie” druivensoort.
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
Deze wijnen zijn bedoeld om jong te drinken, wanneer de zuurgraad en fruitige smaken levendig zijn . Als u echter een duurdere Grüner hebt, zoals een Smaragd-botteling, kunt u deze het beste een paar jaar of zelfs een decennium laten staan.
Grüner Veltliner is een middelrijpe druivensoort die doorgaans geen probleem heeft met het bereiken van fysiologische rijpheid in de meeste Noord-Europese wijngebieden waar hij wordt verbouwd. De wijnstok kan zeer vruchtbaar en hoogproductief zijn en kleine, geelgroene bessen produceren.
Gruner Veltliner is een witte wijndruif die snel aan populariteit wint sinds het in 2002 een aantal witte Bourgognes versloeg tijdens een beroemde blinde proeverij. De Oostenrijkse oorsprong, maar de naam Veltliner, wat " uit de Valtellina " betekent in de Italiaanse Alpen, blijft een mysterie. "Gruner" betekent groen.
Oostenrijkse wijnbouwgebieden
Oostenrijk heeft drie grote wijnbouwgebieden: Niederoesterreich (Neder-Oostenrijk), Burgenland en Steiermark (Stiermarken) .
Lichte witte wijnen hebben een alcoholpercentage van 12,5% of minder. Hieronder vallen Pinot Grigio, zoete Riesling en Sauvignon Blanc . Ze passen goed bij zeevruchten, gegrilde witte vis, sushi en Mexicaans eten. Lichte witte wijnen zijn ook geschikt voor verfrissende sangria's.
Pinot Grigio en Sauvignon Blanc zijn twee van de bekendste frisse witte wijnen. Deze wijnen zijn makkelijk te vinden en er zijn veel flessen om uit te kiezen. Pinot Grigio wordt vaak gekarakteriseerd als een gebrek aan nuance of diepte van smaak, maar er zijn veel kwaliteitswijnen van Pinot Grigio om uit te kiezen.
"De Elzas is de meest zuidelijke van de twee regio's, dus de groeicyclus begint eerder en de rijping begint ook eerder. Bijgevolg zijn de wijnen van de Elzas over het algemeen voller dan Duitse wijnen, die een latere cyclus hebben en daardoor aromatischer en frisser zijn ."
Riesling Auslese is een Duitse zoete witte wijn gemaakt van de Riesling-druif. De druiven worden laat geoogst, waardoor ze een hoger suikergehalte krijgen. Riesling Auslese heeft een uitgesproken fruitigheid, een goede zuurgraad en kan variëren van lichtzoet tot weelderig zoet, afhankelijk van het wijnhuis.
Traditioneel gezien zijn de meeste Rieslingwijnen aan de zoetere kant van het spectrum, om de hoge zuurgraad van de wijn in evenwicht te brengen. Tegenwoordig is er ook een hoop droge (dus niet zoete) Riesling voor degenen die de voorkeur geven aan een magere wijn.