Vaak gebruiken Grieken twee warme maaltijden op een dag, thuis of in een taverna, bij voorkeur met grote gezelschappen. De Griekse keuken kent invloeden uit het Midden-Oosten en de omringende landen.
Als Grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags. Het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. Het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Grieken eten doorgaans 3 maaltijden per dag .
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Ontbijt was een lichte maaltijd die meestal bestond uit brood of pap . Tijdens de lunch aten de Grieken vis, kaas, peulvruchten en fruit. En daarna hadden ze een GROOT diner! Bij zonsondergang vulden de Grieken hun tafels met allerlei soorten voedsel, groenten, vis, peulvruchten, kaas, brood, olijven en wijn.
Griekse kost is uiteraard ideaal als het lekker warm weer is. Je kan er een Griekse avond van maken, en een aantal typische 'mezze' (hapjes) serveren en dan de barbecue aansteken voor enkele heerlijke vleesspiesjes en gegrilde vis. Wat retsina erbij, en de sirtaki dansen, en het Griekse feest is compleet!
Griekse lunches zijn traditioneel een lichte maaltijd die bestaat uit een zelfgemaakte groentestoofpot of ovenschotel . Het wordt geserveerd met vaste bijgerechten zoals kaas, brood, salade en, het allerbelangrijkste, wijn.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Uitgebreid onderzoek naar het traditionele dieet van Griekenland (het dieet van vóór 1960) laat zien dat het voedingspatroon van de Grieken bestaat uit een hoge inname van fruit, groenten (vooral wilde planten), noten en granen, meestal in de vorm van zuurdesembrood in plaats van pasta; meer olijfolie en olijven; minder melk, maar meer ...
Bij een warme maaltijd wordt brood geserveerd, meestal witbrood. Naast witbrood, dat vaak met sesamzaad bestrooid is, kent Griekenland bruinbrood, zuurdesembrood en brood met zwarte olijven erdoorheen. Broden zijn meestal rond of ovaal van vorm.
Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
Grieken lunchen over het algemeen tussen 12:00 en 17:00 uur en dineren tussen 18:00 en 23:00 uur . Gemiddeld wordt de lunch rond 14:00 uur geserveerd en het diner rond 21:00 uur.
Vooral vrouwen besteden veel aandacht aan een goed verzorgd uiterlijk. Thuis en bij vrienden en familie kleden Grieken zich het liefst informeel. Men zal zich niet zo gauw storen aan toeristen in zomerse kleding. Maar het dragen van badkleding hoort in hun ogen alleen aan het strand.
Chylopites, macaroni, couscousaki, gerst, trachanas in verschillende variaties… Pasta is altijd de belangrijkste keuze geweest in het Griekse dieet voor dagelijkse of zondagse diners .
Eet voornamelijk plantaardig voedsel.
Inwoners van Griekenland consumeren negen (dat klopt, negen) porties fruit en groente per dag. Hoewel dat een duizelingwekkend aantal lijkt, als je een stuk fruit bij het ontbijt eet en een stuk fruit en groente bij zowel de lunch als het avondeten, zou je minstens vijf porties per dag consumeren.
Een driegangenmaaltijd inclusief drankje bij een taverne kost je ongeveer 20 tot 40 euro.Een driegangenmaaltijd bij een restaurant inclusief drankjes kost je ongeveer 30 tot 55 euro.
Lunch is de grootste maaltijd van de dag en wordt rond 14:00 uur geserveerd, altijd met salade en brood op tafel. Diner is restjes van de lunch of een lichte maaltijd met kaas, brood, olijven of fruit. Zo ben ik opgegroeid met eten met mijn tantes en vader in Griekenland en zo eten ze tot op de dag van vandaag.
Net als in Spanje en andere Zuid-Europese landen, doen veel Grieken een middagdutje (siësta). Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van 14.00 tot 17.00 uur.
Grieken worden meestal vrij laat wakker, rond 8-9 uur 's ochtends , en beginnen hun dag met een kop koffie of thee. Het ontbijt is meestal licht met brood, kaas, Griekse yoghurt, fruit of gebak.
Vaak wordt u na het eten in een restaurant getrakteerd op een glaasje raki. Het maken van raki is voor de eilandbewoners een groot feest en wordt kazani genoemd.
Maar populaire cultuur eist dat je ook de frappé ontdekt – instantkoffie met water, melk en suiker, ooit een vast onderdeel van het ontbijt. De meest gebruikelijke ochtendkoffie voor Grieken vandaag de dag (niet alleen in de zomer) is een iced freddo espresso of freddo cappuccino .
Vruchtbare grond was schaars in Griekenland > alleen bergdalen en langs de kust kon je gewassen verbouwen. Handel drijven om te zorgen dat er voor iedereen genoeg te eten was.