Graniet is robuust, krasvast en zuurbestendig en heeft een luxe uitstraling. Het materiaal is zeer duurzaam waardoor je vele jaren geniet van jouw granieten blad.
Net zoals marmer en kalksteen is graniet erg poreus en absorberend. Zand en water zijn de vijand van elke natuursteen. Daarom gebruik je best niet te veel water bij reinigen van graniet.
Granieten werkbladen kunnen niet tegen sterke zuren of chemicaliën zoals kwastreiniger, ovenreiniger, nagellakremover of ontvetter. Graniet is ook niet bestand tegen stompe en zware slagen. Het kan scheuren, splinteren of zelfs breken. Zeker de randen zijn bijzonder kwetsbaar.
De eigenschappen van een keukenblad van natuursteen
Het is bestand tegen zuur en bevat geen kalk. Het fijne hieraan is dat vlekken niet zo opvallen. Hardsteen/marmer is daarentegen gevoeliger. Deze materialen zijn niet zuurbestendig en hebben daarom extra aandacht nodig.
Graniet is, vanwege de aanwezigheid van kwarts, extreem hard en dus bestand tegen krassen, hitte en harde stoten. Marmer is echter minder goed bestand tegen krassen, hitte en andere krachten van buiten omdat het opgebouwd is uit kalksteen dat in de binnenkant van de aarde gekristalliseerd.
Een aanrechtblad van graniet is echter wel wat vlekgevoelig. Daarnaast kan een granieten blad niet goed tegen bijtende stoffen. Omdat het een natuursteen aanrechtblad is, kunnen er ook sneller oneffenheden ontstaan in een granito keukenblad.
Marmer en graniet zijn producten van natuursteen, gezond en duurzaam koken dus!
Graniet is robuust, krasvast en zuurbestendig en heeft een luxe uitstraling. Het materiaal is zeer duurzaam waardoor je vele jaren geniet van jouw granieten blad.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Graniet is een natuursteen die ontstaat wanneer magma ondergronds stolt. Veel mensen associëren een granieten keukenblad met luxe. Dat komt doordat graniet één van de hardste materialen is die er bestaat. Zo is het bestand tegen zuren en bevat het geen kalk waardoor vlekken niet snel zichtbaar zijn.
Vlekken op graniet
Gebruik GEEN zuren (bvb: azijn), ammoniak, allesreiniger of schuursponsjes. Deze kunnen de bovenste laag aantasten. De ouderwetse groene zeep is heel geschikt voor graniet. Als men een vlek heeft is het best deze zo snel mogelijk schoon te maken met een doek met water.
Het grote voordeel van graniet is zijn hardheid en slijtvastheid, het materiaal kan tegeneen stootje en gaat jarenlang mee. Hierdoor is graniet voor uw keuken werkblad een uitstekende keuze.
Het wordt altijd aanbevolen de behandeling op een onopvallende plaats te testen. Een granieten blad dient (afhankelijk van de kleur) enkele keren per jaar geïmpregneerd te worden.
Gebruik geen azijn of chloor voor het schoonmaken van granieten aanrechten of vloeren. Dit zijn bijtende producten met een hoge pH-waarde en kunnen de bovenste laag van graniet aantasten. Antikalkmiddelen zijn dat ook, dus dat ook niet gebruiken. Baking soda kunt u ook beter ook niet gebruiken.
Natuurstenen keukenbladen
Werkbladen van steen, graniet of composiet zijn namelijk krasbestendig, stootvast en slijtvast. Dit komt voornamelijk door de hardheid en de dichtheid van het materiaal.
Granieten aanrechtblad schoonmaken met afwasmiddel
U kunt uw granieten blad met afwasmiddel: één druppeltje is genoeg. Gebruik voor het reinigen schoon water, een zachte doek en wrijf het oppervlak zachtjes schoon. Droog het oppervlak af met een doek.
Marmer is gevoelig voor zure vloeistoffen zoals azijn, citroensap of vruchtensap. Die maken het oppervlakte dof. Daarnaast kan water zorgen voor kringen. Daarom raden wij aan om de tafel droog te houden van vloeistoffen en altijd onderzetters te gebruiken.
Natuursteen aanrechtblad schoonmaken met groene zeep
Meng warm water met een scheutje groene zeep. Gebruik een propere, zachte doek en veeg het oppervlak af. Droog het blad goed af om de laatste resten zeep te verwijderen.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Het materiaal is, dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren, keihard en daardoor krasbestendig en snijvast. Daarnaast is graniet ook zeer hittebestendig: in tegenstelling tot een aanrechtblad van composiet zal het granieten werkblad niet barsten of scheuren als je er een hete pan op zet.
Vaak halen mensen graniet en granito door elkaar wat een wezenlijk verschil is. Zo is graniet een product dat in platen rechtstreeks uit de berg word gehaald waarbij granito een product is wat door cement met kleine stukjes natuursteen te mixen en vervolgens af te slijpen gemaakt en gestort word door bijvoorbeeld ons.
Een aanrechtblad van keramiek is vlekbestendig.Het is bijvoorbeeld beter bestand tegen vlekken dan een aanrechtblad van graniet of composiet. Daarnaast is het ook krasbestendig. Het materiaal is superhittebestendig.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.