De rode paprika is erg rijk aan vitamine C. Hij bevat maar liefst 150 mg per 100 gram, dit is zelfs méér dan de groene kiwi! Vitamine C heeft een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ook helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Paprika is dus heel gezond, mits je er niet te veel van eet. Daarbij geldt: rauw is gezonder vanwege de hogere dosis vitamines. Maar bereid is beter omdat door verhitting de effecten van de nachtschade gifstofjes min of meer teniet worden gedaan.
Waarom is groene paprika goed voor je gezondheid:
De nog groene paprika bevat ten opzichte van de rijpe paprika nog wat minder calorieën, maar ook net wat minder vitamines en mineralen. Wel bevat hij, samen met de gele paprika, de meeste vezels van de vier kleuren. Vezels helpen je spijsvertering gezond te houden.
Paprika's staan erom bekend veel vitamine C te bevatten, een vitamine die erg goed is voor je immuunsysteem. Wel zo fijn in tijden van corona. Met een halve rode paprika krijg je zelfs al ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen. Dit is overigens twee keer zoveel als de groene variant bevat.
Rode paprika is rijk aan vezels.Dit is echt heel erg prettig voor onze darmen en onze stoelgang. Rode paprika is erg rijk aan lycopeen. Dit komt voort uit de carotenoïden , een béta caroteen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Rode paprika bevat een stofje het zogenaamde capsaïcine wat onder anderen ontstekingsremmend werk. Qua vitaminen is de paprika vooral rijk aan vitamine C en dan ook vooral de rijpe rode paprika, die bevat zomaar 150 mg vitamine C op 100 gr vruchtvlees.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
Ze verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De vezels in rode paprika helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, verlagen de bloeddruk en verbeteren de cholesterolwaardes.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika.
De rode paprika bevat twee keer zoveel vitamine A en C en drie keer zoveel vitamine E en is daarmee de gezondste optie. De gele en oranje paprika zitten tussen groen en rood in: meer vitamines dan de groene, maar minder dan de rode.
Paprika zitten bomvol vitamine C. Goede reden dus om deze groente te eten. Maar let op; de pitjes van de paprika zijn giftig.
Rode paprika
Ze zitten ook boordevol carotenoïden. Wat doen carotenoïden? Ze helpen de huid jeugdig te houden, omdat ze rimpels voorkomen en de bloedcirculatie naar de huid bevorderen. Rode paprika's worden, vanwege de carotenoïden, ook verondersteld behulpzaam te zijn in de strijd tegen acne.
Paprika is een vruchtgroente. Het is familie van de chilipeper, maar heeft niet die kenmerkende pittige smaak. In de keuken kun je met paprika's alle kanten op: bakken, stomen, roosteren, vullen of gewoon rauw eten. En ze zijn er ook nog eens in allerlei kleuren en vormen.
Een paprika bevat bijna drie keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel. Alle soorten fruit en groente bevatten vitamine C.
De rode paprika bevat wel het hoogste aantal van de vitamines, maar verschilt niet zoveel ten opzichte van oranje en geel.”
1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker.
Wat zijn nachtschades? De nachtschade maakt deel uit van een bepaalde plantenfamilie. Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).