Waterwerende gipsplaten zijn platen van gips die geïmpregneerd zijn met waterafstotend middel. Hierdoor wordt de wateropname van de platen beperkt, wat de toepassing van de plaat geschikt maakt in vochtige kamers en ruimtes.
Als het gips een beetje nat is geworden, kunt u het voorzichtig droogföhnen op een niet te hete stand. Is het gips te nat, dan blijven de watten onder het gips nat, waardoor de huid kan verweken. In dat geval raden wij u aan om contact op te nemen met de Gipskamer van Alrijne.
De gipsplaat die wij in de toilet, keuken of badkamer gebruiken is vaak de standaard vochtwerende gipsplaat en deze hebben een groene kleur. Deze platen zijn uitermate geschikt om op te tegelen. Daar ze vochtwerend zijn worden ze alleen maar gebruikt in ruimtes waar het vochtig kan worden.
De gyproc is m.a.w. watervast waardoor het ideaal is voor toepassingen in vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer.
Waterwerende gyproc is een gipsplaat die je kunt gebruiken in vochtige ruimtes. Net als een gewone gyproc plaat bestaat deze uit een kern van gips met gerecycled karton als ommanteling. Maar de watervaste platen worden geïmpregneerd, waardoor ze minder snel water opnemen. Hierdoor wordt schimmelvorming voorkomen.
Gips- en kunststofverband mag niet nat worden, omdat de onderlaag zeer slecht droogt. De huid blijft te lang vochtig wat huidirritaties en huidcomplicaties kan geven. U kunt er dus niet mee douchen of zwemmen. Er bestaan speciale hoezen om het verband te beschermen tegen water.
Normale gipsplaten, zonder de waterwerende eigenschappen, kunnen gebruikt worden in normale ruimtes. Het probleem daarbij is dat gips een onderdeel van de gipsplaat is, en gips is kenmerkend door het feit dat het niet tegen water kan.
Ook in badkamers en andere plaatsen waar het nat wordt, is het gebruik van gipsplaten mogelijk. Je gebruikt dan wel het liefst een watervaste gipsplaat. Deze zijn groen en vochtbestendig. Wanneer je het plafond in een natte ruimte wilt voorzien van gipsplaten, raden we de speciale badkamerplafondplaten aan.
Waterschade, waardoor Gyproc®-platen gedurende lange tijd rechstreeks in contact zijn gekomen met water, kan deze platen zodanig beschadigen dat deze verwijderd dienen te worden.
In tegenstelling tot Gyproc-platen moet je bij Gyplat niet enkel de naden maar de volledige plaat bepleisteren. Ook is voor een gyplatplafond een pleisterlaag met een minimumdikte van 10 mm nodig. Afhankelijk van het gewenste resultaat moet ook het juiste pleistermateriaal worden gebruikt.
De voorgeboorde P5 spaanplaat gebruik je als achterwand voor je hangtoilet.
Werk het inbouwreservoir weg
Maak de voorplaat van een dubbele laag watervaste gipsplaat (Talentboard), Fermacell plaat (18 mm) of watervast multiplex.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
Kun je vochtplekken overschilderen? Ja je kunt (oude) vochtplekken overschilderen met de juiste behandeling. Het is wel belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Anders is het oververven nutteloos en zit je binnen de kortste keren weer met vochtplekken op je nieuwe schilderwerk.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Gyproc®, optimale bescherming in vochtige ruimtes
Voor ruimtes waar een verhoogde weerstand tegen vocht vereist is ontwikkelde Gyproc® speciale waterwerende gipsplaten.
Door de combinatie van plaatmaterialen met een verschillende basissamenstelling (hout en gipskarton), kunnen er spanningen en nadelige gevolgen ontstaan. Gyproc® raadt af om een combinatie van een OSB-plaat en een Gyproc® plaat te gebruiken.
Gipsplaten AK zijn gipsplaten met afgeschuinde kanten aan twee of vier zijden van de plaat. Deze afgeschuinde kanten zorgen ervoor dat je de platen naadloos kunt afwerken; voegen en naden zullen dus niet langer zichtbaar zijn.
Waar kan je gipsplaten plaatsen? Gipsplaten kunnen ook in vochtige ruimtes geplaatst worden, zoals de badkamer of de keuken. Wel moet je dan op een iets andere manier tewerk gaan. In de badkamer kan je gipsplaten plaatsen aan zowel de muren als het plafond.
Gipsplaten worden veelvuldig gebruikt voor het bekleden van wanden en plafonds in de woning en utiliteitsbouw. Gipskartonplaten kunnen daarbij ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer toegepast worden.
Een spanplafond is zeer geschikt voor badkamers, deze plafonds hebben een zeer moderne uitstraling. Dit komt door de strakke afwerking ervan, er zitten namelijk geen naden in het plafond. Het grote voordeel van spanplafonds is dat ze makkelijk in onderhoud zijn en daarnaast goed bestand zijn tegen schimmel en vocht.
Algemeen beantwoorder. Bij een droge vloer is er geen of weinig vocht aanwezig en kunt u rustig de gewone gipsplaat gebruiken, is de vloer vaak nat dan de groene platen gebruiken.
Florence plafondplaten wordt veel toegepast als buitenplafond voor veranda's, carports, overkappingen en dakoverstekken.
Gronderen/voorstrijken van de gipsplaat
Kiwitz PRM 110 (voor zuigende ondergronden) of Kiwitz PRM 125 (1:1 verdund met water aanbrengen) voor zowel zuigende- als niet zuigende zijn uitermate geschikt voor een goede hechting.