Gerookte zalm is rijk aan omega-3 vetzuren.Deze gezondheidsbevorderende essentiële vetten bieden tal van voordelen voor je hele lichaam, vooral voor de hersenen, het hart en de ogen. Daarnaast is het ook een geweldige bron van eiwitten én zit het boordevol vitaminen.
"Zalm is in alle vormen een zeer interessante bron van de onmisbare omega-3 vetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Deze vetzuren zijn ontstekingsremmend en hebben een heilzaam effect op het afremmen van ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, alzheimer en parkinson.
Gerookte zalm springt er met name uit als een geweldige bron van omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verlichten, de hersenfunctie en -structuur kunnen behouden en triglyceriden kunnen verlagen. Omega-3-vetzuren kunnen ook helpen hartziekten te voorkomen door omega-6-vetzuren in uw bloed in evenwicht te brengen .
Heeft u last van een hoge bloeddruk, dan kunt u de volgende soorten vis beter niet te vaak eten: Gerookte vis, zoals gerookte zalm en gerookte paling. Vis uit pot, in het (zoet)zuur zoals haring en rolmops. Gezouten vis zoals haring en stokvis.
Een ander gezondheidsvoordeel van het regelmatig eten van gerookte zalm, is dat er veel gezonde vetten in gerookte zalm zitten. De meeste vetten die je in gerookte zalm vindt zijn enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten, ofwel vetten die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
De voordelen van gerookte zalm kunnen zijn:
Rijk aan omega-3-vetzuren, die een gezond hart kunnen ondersteunen. Kan hersenfunctie ondersteunen. Kan ontstekingsremmend werken. Kan beschermend zijn voor het zenuwstelsel en cholesterol verbeteren .
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Het eten van gerookte zalm kan het risico op hart- en vaatziekten (CVD) aanzienlijk verminderen. Omega-3-vetzuren staan erom bekend dat ze de triglyceridenspiegels (een soort vet in uw bloed) verlagen, de bloeddruk verlagen en de vorming van bloedstolsels voorkomen.
Omdat gerookte zalm vetzuren zoals omega 3 bevat, is het best gezond. Toch eet je het best niet dagelijks, onder andere omwille van het zoutgehalte. Gemiddeld bevat gerookte zalm 2,5 g zout per 100 g: kies liefst een zalm die maximum deze hoeveelheid zout bevat.”
Paling bevat veel onverzadigde gezonde vetten, de Omega 3 vetzuren. De belangrijkste zuren zijn ALA, EPA en DHA. ALA draagt bij aan een goed cholesterol niveau van het bloed en je zou er 2 gram van moeten binnen krijgen per dag, gerookte paling bevat 0,91 gram ALA per 100 gram.
"Vette vis, zoals zalm, bevat omega-3-vetzuren, wat gezonde vetten zijn die de gezondheid van het hart kunnen ondersteunen door ons lichaam te helpen de samentrekking en ontspanning van de slagaderwanden te reguleren en ontstekingen te verminderen ", aldus Jill Darminio, hoofddiëtiste bij Inspira Medical Center Vineland.
Risico op listeria-besmetting
Gerookte vis zoals zalm, makreel, forel of paling kan de bacterie Listeria monocytogenes bevatten. Dat risico bestaat vooral bij de koud gerookte vis. Wanneer producten warm gerookt worden, worden de eventueel aanwezige Listeria-bacteriën meestal gedood.
VOEDINGSSTOF-RIJK. Naast Omega-3's, biedt gerookte vis een veelvoud aan andere voedingsvoordelen . Natuurlijk is het zeer rijk aan eiwitten, wat geweldig is voor spiergroei, maar het bevat ook jodium, evenals een veelvoud aan andere belangrijke vitaminen en mineralen zoals vitamine D.
Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Gerookte zalm wordt dus vaak een nacht lang bedekt met zout. Dit trekt in de vis en het overtollige zout wordt er daarna weer afgespoeld. In een stuk van 100 gram zit meer dan 2,5 gram zout.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan verstopte slagaders helpen voorkomen en je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Enkele voorbeelden zijn bessen, bonen, tomaten, vis, haver, bladgroenten en meer. Atherosclerose (slagaderverkalking) treedt op wanneer vetafzettingen zich ophopen langs de slagaderwanden.
Gradavlax en lox hebben over het algemeen hogere natriumgehaltes dan gewone gerookte zalm , dus we raden af om deze soorten te kiezen als u gezond wilt leven. Natuurlijk is alles met mate prima!
Is zalm of kip gezonder? Beiden zijn gezond maar verschillen in voedingswaarde. Kip heeft minder calorieën, terwijl zalm rijk is aan gezonde visvetzuren. Ze bieden vergelijkbare hoeveelheden eiwitten.
Zalm is harstikke GEZOND!
Warm gerookte zalm is namelijk rijk aan omega-3-vetzuren. Daarnaast is het ook een geweldige bron van eiwitten en zit het boordevol vitaminen!
Vermijd transvetten en bewerkte vetten.
Deze vetten kunnen de bloeddruk verhogen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Beperk het eten van voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde en onbewerkte vetten, zoals olijfolie, noten, vette vis en avocado.
Onderzoekers hebben ontdekt dat vette vis, zoals makreel, zalm, sardines of mosselen , ons hart en onze hersenen kunnen beschermen tegen ziektes. Ze blijken rijk te zijn aan een belangrijk type meervoudig onverzadigd vet, omega-3 genaamd, waarvan is aangetoond dat het helpt de bloeddruk te verlagen.
Gerookte vis zoals gerookte schelvis, makreel of zalm kan ook een goedkope en handige optie zijn, maar bevat veel zout . Als u dit in uw dieet opneemt, beperk het dan tot kleine hoeveelheden (gemengd met andere vis in een bevroren 'fish pie mix', bijvoorbeeld) en combineer het met andere ingrediënten zonder toegevoegd zout.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
De American Heart Association raadt aan om 2 porties vis (met name vette vis) per week te eten. Een portie is 3 ons gekookte vis, of ongeveer ¾ kopje, vlokken vis. Vette vis, zoals ansjovis, haring, makreel, zalm, sardines, blauwvintonijn, oesters en mosselen , bevatten veel omega-3-vetzuren.
Vis en cholesterol
U krijgt genoeg visvetzuren binnen als u elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring. "Wist u dat u een te hoog cholesterol niet voelt? En dat is nou net het verraderlijke!"