Smaak en textuur van geel geworden broccoli Wanneer broccoli geel wordt, kunnen er ook veranderingen in smaak en textuur optreden. Over het algemeen krijgt geel geworden broccoli een mildere smaak dan verse groene broccoli. Sommige mensen beschrijven het als iets zoeter of minder bitter.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Natuurlijk is het niet aan te raden om bedorven broccoli te eten. Het zal niet alleen een beetje vies smaken en ruiken, maar het kan je ook ziek maken .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voeg de broccoli toe aan het kokende water en kook het ongeveer 4 tot 5 minuten. Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken.Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Uiterlijk: Verse broccoli moet egaal heldergroen zijn. Als er gele of bruine vlekken zijn, is dat een teken dat de broccoli over zijn hoogtepunt heen is. Als u schimmel ziet, zoals witte of zwarte pluizige plekken, is de broccoli zeker bedorven . Geur: Als de broccoli een sterke geur heeft of een vreemde geur, gooi hem dan weg.
Broccoli die wat te oud is, wordt slapper en kan een beetje verkleuren. Geen probleem, die kun je nog gewoon eten. Pas als de broccoli bruine of zwarte vlekken heeft, is hij bedorven. Je zou dan de aangetaste stukjes eraf kunnen snijden en de rest opeten, maar misschien gaat dat je te ver.
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Het verschil tussen bloemkool en broccoli is dat bloemkool 1 grote vlezige bloemknop maakt en broccoli een wat kleinere met ernaast nog wat kleine/losse bloemknoppen. Bloemkool is vaak wit (al zijn er ook groene, paarse en zelfs oranje rassen), broccoli is vaak groen (maar kan ook paars of wit zijn).
Wanneer er schimmel op een product zit, kun je dat in sommige gevallen weghalen of wegsnijden en de rest gewoon opeten, maar dat is niet altijd het geval. Bij schimmel in een bakje groente of fruit kun je de beschimmelde stukjes het beste gelijk uit de verpakking halen.
Als je dichtbij komt en een sterke geur ruikt , is dat een indicatie dat de groente aan het rotten is. Wanneer bacteriën broccoli beginnen af te breken, komt er een onaangename geur vrij die veel scherper is dan de geur die je gewend bent van broccoli.
Smaak. Hoewel het niet raadzaam is om voedsel te proeven om te bepalen of het bedorven is, is een bittere of vreemde smaak een sterke indicator dat broccoli bedorven is.
Broccoli en ook andere kruisbloemige groenten zoals, bloemkool, witte kool en spruitjes: deze groenten zijn heel gezond en ze bevatten veel voedingsstoffen. Maar ze kunnen ook zorgen voor een opgeblazen gevoel en buikpijn na het eten. Het kan helpen om deze groenten eerst te koken.
Omdat broccoli van buiten naar binnen vergaat, is de overgebleven (slapper geworden) stronk nog goed om op te eten. Ook de smaak en geur zijn nog goed.
Gekookte broccoli bewaren
Heb je de broccoli gekookt, maar nog wat over? Dan kun je dit tot twee dagen in de koelkast bewaren of tot drie maanden lang invriezen. Daarbij geldt wel de tip om je broccoli of maaltijd eerst goed te laten afkoelen, maar niet langer dan twee uur buiten de koelkast te laten staan.
Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.
Broccoli bereiden & bewaren
Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen. Hoe weet ik of broccoli niet goed meer is? Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt.
Heel groen fastfood dus, want in 3 tot 5 minuten koken is broccoli al beetgaar. Blijft de pan langer op het vuur staan, dan wordt de groente al snel te zacht en verandert de textuur en smaak.
"Als ik broccoli wil wokken, moet ik deze dan eerst koken of kan ik de broccoli gewoon in de wok klaarmaken? " Je kan best de broccoli eerst in roosjes snijden, dan kort afkoken en verfrissen onder koud stromend water. Zo behoud je de kleur van de groente en gaan er het minste smaak en vitamines verloren.
Als de broccoli er geel of bruin uitziet, is het waarschijnlijk bedorven. Zorg er dus voor dat je broccoli inspecteert voordat je het gebruikt en gooi het weg als je twijfelt over de versheid.
Je kunt gestoomde broccoli over het algemeen 2 dagen bewaren in de koelkast.
Om vers te houden, bewaar in een niet-afgesloten plastic zak in de koelkast. Gebruik binnen 3-5 dagen . Wat is Broccoli Rabe? Een neef van broccoli, deze unieke groente heeft eetbare stengels zoals asperges, bladeren zoals raapstelen en kleine, broccoli-achtige roosjes.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Eerst worden ze gekookt of gestoomd en vervolgens gebakken in een pan met olijfolie en knoflook (en chilipepers), tot ze zacht en een beetje gekarameliseerd zijn . De muffe geur verdwijnt.