3 – Langer houdbaar makenProducten die we marineren, worden daardoor langer houdbaar gemaakt. Producten hebben namelijk een bepaalde 'AW-waarde': hiermee bedoelen we het gedeelte 'vrij-water' in het product. Doorgaans heeft vlees bijvoorbeeld een gemiddeld vochtpercentage van 70%.
Rundvlees dat gekruid of gemarineerd is, kun je echter een stuk korter bewaren in de vriezer: ongeveer 1 maand. Varkensvlees: vers varkensvlees kun je tot 3 maanden lang ingevroren houden. Gekruid en gemarineerd varkensvlees (zoals varkensworstjes of gemarineerde karbonaadjes) ongeveer 1 maand.
U kunt varkensvlees, rundvlees, lamsvlees, kalfsvlees of wild zoals hertenvlees in de koelkast marineren in een afgedekte container drie tot vijf dagen . Kook de gebruikte marinade voordat u deze op gekookt vlees smeert.
Volgens foodsafety.gov mag je kip niet langer dan twee dagen in de koelkast marineren. Dat is alles wat er staat, geen details of iets dergelijks.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Gebruik luchtdichte containers : bewaar gemarineerd vlees in luchtdichte containers om blootstelling aan lucht en verontreinigingen te voorkomen. Koel direct: na het marineren, koel het vlees direct om het op een veilige temperatuur te houden.
Omdat zout zo'n uitstekend conserveermiddel is, zal het langer dan de aanbevolen tijdsperiodes laten staan van deze eiwitten, je niet met rot voedsel achterlaten - je zult er misschien alleen achter komen dat ze iets zouter zijn dan je zou willen. Maar we zijn hier voor het heerlijke eten, toch? Je vlees zouten is de weg vooruit.
Gemarineerde kip kun je tot 48 uur in de koelkast bewaren. De ideale marinade tijd is 4 tot 12 uur voor optimale smaak zonder dat de textuur wordt aangetast.
De meeste recepten voor het marineren van vlees en gevogelte raden zes tot 24 uur aan. Het is veilig om het eten langer in de marinade te houden, maar na twee dagen is het mogelijk dat de marinade de vezels van het vlees begint af te breken, waardoor het papperig wordt.
Ze kunnen opnieuw worden ingevroren , en een zelfgemaakte marinade maskeert elke verandering in smaak die optreedt tijdens het opnieuw invriezen. Uw braadstukken blijven tot een jaar goed in de vriezer. Gebruik deze vriezerorganisatieproducten om alles netjes te houden.
De ideale tijd om gedroogd vlees te marineren is 16 uur, maar een acceptabel bereik is 8 tot 24 uur . Gedurende dat tijdsbestek zal de marinade de buitenkant van het vlees voldoende verzadigen en zal het zout het interne gebied binnendringen.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken.Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren.Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Giet de olijfolie, appelciderazijn, knoflook, zout, peper en andere kruiden in een weckpot of een andere pot met een goed sluitend deksel. Schud goed en giet de marinade in een ziplock-zakje samen met de ossenhaas. Je kunt de ossenhaas minimaal 30 minuten tot een nacht marineren.
Is gezouten vlees hetzelfde als rauw vlees? Zoutzouten alleen is niet altijd voldoende om bacteriegroei bij kamertemperatuur te voorkomen, maar zelfs gezouten vlees is niet rauw. Het is eerder gedroogd vlees. Gewoon keukenzout dat jodium bevat, mag niet worden gebruikt voor het pekelen van vlees, omdat het een vreemde smaak kan achterlaten .
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Vlees heeft zout nodig, dat komt omdat vlees van zichzelf helemaal niet zoveel smaak heeft. Goed vlees heeft wel wat aroma, maar niet veel zoet, zuur of bitter. De meeste smaak komt dus van toevoegingen zoals specerijen en bewerkingen zoals bakken of stoven.
In jouw geval varkensvlees, dat al gesneden is en bewerkt door de slager (misschien zelfs ontdooid) kan het niet zo lang als een stuk rundvlees dat vers is en onbewerkt, maar zeker 2-3 dagen is het onder de goede omstandigheden houdbaar.
Marineer niet in een metalen bak, omdat het zure mengsel kan reageren met het metaal. Gebruik een plastic of glazen bak en dek af met plasticfolie . Draai het vlees af en toe om, zodat alle kanten gelijkmatig bedekt zijn met de marinade.
Hoe lang moet je varkensvlees, kip, rundvlees en zeevruchten marineren? Voor gevogelte en rundvlees is het het beste om tussen de twee en 24 uur te marineren, hoewel marineren van slechts 30 minuten tot een uur , zoals in deze Al Pastor-stijl kipspiesjes, een gerecht smaakvol en sappig kan maken.
Wat gebeurt er met vlees dat te lang bevroren is? Voedsel dat in een vriezer op nul graden wordt bewaard, is voor onbepaalde tijd veilig om te eten .
Hoewel je dus niet snel ziek zal worden van een goed ingevroren stuk vlees, zal het na verloop van tijd wel minder smakelijk zijn om te eten. “De kwaliteit gaat duidelijk achteruit, dat kun je niet stoppen.”
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.