Bij normaal gebruik van lippenstiften die chroom bevatten, kan dat een gevaar betekenen voor de volksgezondheid. Chroom wordt in verband gebracht met maagkanker. Een intensief gebruik van lippenstift kan ook tot een te hoge blootstelling aan aluminium, cadmium en mangaan leiden.
Wil je je lippen een veilig kleurtje geven, dan laat je de rode lippenstift van Avril, Nyx en Mac beter links liggen.
ZIJN ZE GEVAARLIJK? Zoals je inmiddels waarschijnlijk weet, wordt meer dan 60% van wat we op onze huid smeren opgenomen en komt in de bloedbaan terecht. Bij lippenstiften en lippenbalsems is dit nog erger, omdat we deze op onze lippen smeren en we altijd wat van deze producten “ opeten”.
Dat reguliere make-up niet erg best is voor onze gezondheid wisten wij natuurlijk al langer. Reguliere make-up zit namelijk vol met formaldehyde, parabenen, lood, kwik, PG, dioxines en conserveermiddelen met onuitspreekbare namen. Ingrediënten die irriterend, hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.
Veel ingrediënten in lippenbalsems, zoals menthol en alcohol, drogen je lippen juist verder uit en kunnen zelfs irritatie veroorzaken. Zeker wanneer je het een paar keer per dag opsmeert. Bovendien legt lippenbalsem een laagje over je lippen, waardoor dode huidcellen als het ware op je mond worden 'vastgehouden'.
Veilig zijn over het algemeen lippenbalsems op basis van natuurlijke oliën, zoals: sheaboter. amandelolie. olijfolie.
Een ander veelgebruikt ingrediënt van lippenstift is BHA. Dit is een conserveringsmiddel dat kankerverwekkend is bevonden. De cosmetische industrie zal u niet vertellen dat sommige ingrediënten gevaarlijk kunnen zijn voor uw gezondheid, maar dit is geen reden om u hier niet in te verdiepen.
TNO-rapport
Hema liet zelf onderzoek doen, onder meer door TNO. Daarbij werden geen asbestdeeltjes in de make-up gevonden, waarna Hema concludeerde dat de make-up veilig is.
De mascara zelf is niet gevaarlijk voor je wimpers (tenzij deze over de datum is of vol bacteriën zit, want dan kun je een oogontsteking krijgen). Het is het aanbrengen en verwijderen van de mascara waar het probleem zit. Doe je dit niet voorzichtig genoeg, dan kunnen je wimpers dunner worden of zelfs uitvallen.
Heel veel labello of lippenbalsem smeren. Een echte no-go! Te veel lippenbalsem vergoot namelijk de kans op uitdroging. Het is dus belangrijk dat je dit met mate doet en vooral met de juiste lippenbalsem.
Nee, Labello droogt jouw lippen niet uit. Al onze producten hebben een langdurig vocht inbrengend effect, zelfs als zij andere elementen bevatten zoals kleur, glitter of een gloss textuur. De huid van je lippen heeft extra verzorging en bescherming nodig en alle Labello's geven dit.
Overal glanzen de lippen je tegemoet. Maar uit Duits onderzoek blijkt dat dagelijks gebruik van lipgloss schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dat schrijft het Duitse tijdschrift Ökotest. Het consumentenblad onderzocht 24 populaire merken lipgloss die in de schappen staan bij drogisterijen en parfumeries.
Lippenstift voor een wit gebit
Om je tanden witter te doen lijken, kies je best voor een lippenstift met een koele, blauwe ondertoon. Denk maar aan kleuren als vurig kersenrood, framboosrood, fuchsia, koel roze, bessenpaars of pruim.
Behandeling. 1: Gebruik een goede lippenbalsem. Een goede lipbalsem bevat geen schadelijke stoffen, hydrateerde de lippen en helpt de natuurlijke beschermlaag herstellen. 2: Doe lippenbalsem op uw lippen voordat u uw gezicht wast.
Bij normaal gebruik is lippenbalsem veilig. Ook hoef je je geen zorgen te maken over MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) in lippenbalsem op basis van minerale oliën. Let wel op als je allergisch bent voor (specifieke) geurstoffen.
In make-up van Hema en Douglas hebben drie laboratoria asbest gevonden. My Cheek Palette Blush en B.A.E. loose powder foundation 2nd skin bleken in drie tests sporen van de kankerverwekkende stof te bevatten.
Het antwoord: omdat het heel-heel-héél erg fout is. Het gevaar voor een infectie ligt namelijk op de loer. 'Door het uitlenen van eyeliners en lippenstift kan je virale infecties overbrengen, zoals koortsblaasjes of een slijmvliesontsteking in je oog', legt dermatoloog David Bank uit.
Cosmetica bevatten namelijk al te vaak bedenkelijke ingrediënten die zelfs voor ons volwassenen schadelijk kunnen zijn. Dat geven we natuurlijk liever niet aan onze kinderen. Want een kinderhuidje is een stuk dunner en laat nog veel makkelijker die schadelijke stoffen door die uiteindelijk in de bloedbaan terechtkomen.
In veel lippenbalsems komen gevaarlijke stoffen voor, zo blijkt uit tests van de Duitse en Belgische consumentenbond. Bij producten van bekende merken zoals Labello, Blistex, Eucerin en Vaseline zijn mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen.
Onder deze omstandigheden biedt Purol zalf ● onguent soelaas. De gele zalf heeft een heilzame, helende werking op de gesprongen huid van de lippen en werkt snel en doeltreffend. Om deze problemen voor te zijn, kan de huid bij extreem guur en koud weer worden beschermd met Purol Vaseline.
Toxische ingrediënten in lipstick en mascara
Lood komt voor in lippenstiften, cadmium in eyeliners en concealers, nikkel zit vooral in poeder en rouge, beryllium in bronzers en oogschaduw en arsenicum is teruggevonden in mascara en foundation.
Een lage luchtvochtigheid onttrekt vocht aan de huid en de lippen. Hierdoor kunnen ze droog aanvoelen. Zet een luchtbevochtiger in je huis, zodat de luchtvochtigheid niet te laag wordt. Als je te weinig voedingsstoffen of vitaminen binnenkrijgt dan ontstaan er scheurtjes in de mondhoeken en de lippen worden droog.
Honing is de meest natuurlijke vorm van lippenbalsem die er maar is. Volgens de website Gezondheidsplein is honing goed voor je hele lichaam en dus ook voor jouw droge lippen. De honing zorgt ervoor dat jouw lippen super zacht worden en het gaat wondjes en kloofjes in je mondhoeken tegen.
Wij hebben wat tips voor je op een rij gezet om droge lippen te behandelen én te voorkomen: Gebruik een neutrale lippenbalsem, vaseline of een andere vette crème ter bescherming en hydratatie van je lippen. Let op: balsems met geurtjes of smaakjes bevatten vaker irriterende stofjes, die je lippen juist extra uitdrogen.