In vergelijking met enkelglas heeft gelaagd glas een veel hogere isolatiewaarde. Met gelaagd glas kun je dus veel besparen op stookkosten. Stap je bijvoorbeeld van enkelglas over op gelaagd HR++ glas, dan kun je tot wel € 260,- per jaar besparen.
De bedoeling van gelaagd glas is om bescherming te bieden. We noemen het dan ook vaak veiligheidsglas. Bij een eventuele glasbreuk blijven de scherven dan ook aan de supersterke folies kleven. Deze techniek wordt onder meer gebruikt voor autoramen om verwondingen door glasbreuk te minimaliseren.
Triple glas isoleert beter dan HR++ glas, omdat het een extra glasplaat en een extra warmte-reflecterende laag (coating) heeft. Daardoor verlies je minder warmte van binnen naar buiten.
Gelaagd glas bestaat uit twee of meer ruiten die met elkaar verbonden zijn door middel van een transparante laag PVB kunststof folie. Een dergelijke glasplaat wordt ook wel aangeduid als 33.1. Dit houdt in dat het gelaagde glas uit twee glasplaten van 3 mm bestaat met 1 folie ertussen.
Verschil tussen gelaagd en gehard glas
Zo zal gehard glas in allemaal kleine stukjes glas veranderen, dit is bijvoorbeeld bij glazen binnendeuren te zien. Waarbij gelaagd glas juist niet in allemaal kleine stukjes valt, maar het een geheel blijft. Dit heeft als voordeel dat u hier niet makkelijker door heen valt.
Het is ongeveer vijf keer sterker dan gewoon glas en ook nog eens bestand tegen grotere temperatuurverschillen. Als het breekt valt het in kleine korrels uiteen. Er bestaat dan geen kans op ernstig lichamelijk letsel.
Gelaagd glas is opgebouwd uit meerdere lagen glas.Deze lagen worden door middel van een laag folie met elkaar verbonden. Dit voorkomt dat bij een breuk het glas uiteenvalt in stukken, maar aan elkaar blijft zitten. Dit type glas wordt toegepast als de situatie vraagt om doorvalveilig en letselveilig glas.
Dubbel glas gelaagd
Gelaagd glas bestaat uit meerdere op elkaar verlijmde glasplaten met een speciaal folie ertussen. Dit glas is vaak slag- en inbraakwerend, en is ook goed verkrijgbaar als dubbel glas of HR++ glas.
In welke diktes gelaagd glas zijn leverbaar? Gelaagd glas is leverbaar in veel verschillende diktes, de dunste soort is gelaagd 22.1.Een van de meest voorkomende gelaagd soorten is gelaagd glas 33.2 of gelaagd glas 44.2. Een folie heeft een dikte van 0.38 mm, dus 2 folies hebben een dikte van 0.76 mm.
HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten.Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas.Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
Door het vervangen van dubbel glas voor een beter alternatief, zoals HR++ glas, verbeter u de isolatie van uw woning en bespaart u flink op energiekosten. Een gemiddeld huishouden bespaart honderden euro's wanneer ze dubbel glas vervangen voor HR++ glas.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we voor de mussen gestookt. De oliecrisis in 1973 veranderde dit, maar pas in 1994 is het Bouwbesluit geboren en zijn er isolatie-eisen tot stand gekomen.
Wat is dubbel gelaagd glas? 2-zijdig gelaagd glas of dubbel gelaagde HR++ glas is aan 2 zijdes voorzien van een stevige veiligheidsfolie waardoor dit 2-zijdig gelaagde glas een hoge isolerende werking en uitstekend geschikt is als inbraakwerend glas.
Waar verplicht? Veiligheidsglas is verplicht in ramen waar er een risico is op doorval van een persoon. Dit betekent concreet dat bij nieuwbouw of renovatie alle beglazing die lager staat dan 90 centimeter op z'n minst aan de binnenzijde in gelaagd glas dient voorzien te worden.
Doorvalveilig glas is altijd gelaagd glas. Normaal floatglas, dus ook gewoon dubbelglas, is geen doorvalveilig glas. Ook gehard glas is geen doorvalveilig glas.
Gelaagd glas HR++ bestaat uit twee glasbladen met een spouw ertussen.De spouw is voorzien van een argon gasvulling en een HR coating. Isolatieglas HR++ 44.2 - sp - #4mm is eenzijdig gelaagd glas.
Stratobel gelaagde beglazingen bieden een bijzonder hoge bescherming tegen UV-stralen voor golflengten onder 380 Nm. Maar opgelet ! Stoffen, behangpapier, enz. verkleuren niet alleen als gevolg van UV-stralen.
Samenstelling van gelaagd isolatieglas
Gelaagd dubbel glas heeft bijvoorbeeld de afmetingen 4mm / 8mm / 33.1. Dit betekent dat de binnenste ruit gelaagd is en bestaat uit twee glasplaten van 3mm met daartussen 1 laag kunststof folie. De spouw is hier 8mm en het buitenste raam is 4mm dik.
Voor HR++ glas krijgt u €46 subsidie per m2. Hiervoor dient u HR++ glas te combineren met één andere isolatiemaatregel. Daarnaast is de minimale oppervlakte 8m2 en een maximum oppervlakte van 45 m2.
Hoogrendementsglas wordt niet voor niets ook superisolerend glas genoemd. Het isoleert dan ook 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas en 4 tot 5 keer beter dan enkel glas.
Gelaagd glas 33.2 (6,76 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 6,38 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 3 mm dikte met daartussen 2 transparante PVB folies van 0,38 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Hoe herken je dit type glas? Op het geharde glas wordt standaard een hardingsvignet aangebracht. Ze noemen het ook wel een veiligheidsstempel of CE-markering. De markering toont aan dat het glas is gehard en voldoet aan de Europese normering.