Geitenkaas kán een rauwmelkse kaas zijn, maar is meestal gemaakt van verhitte geitenmelk. Er zijn grofweg twee varianten: harde geitenkaas en zachte geitenkaas. De harde variant is in de regel veilig, omdat hier minder vocht in zit en de melk gepasteuriseerd is. In de zachte variant kán rauwe geitenmelk zitten.
Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen zachte en harde geitenkazen. De harde geitenkazen bevatten weinig vocht en zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Doordat de melk gepasteuriseerd is zijn deze harde geitenkazen veilig om te eten als je zwanger bent.
Hoe herken je rauwmelkse kaas? Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'.
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Welke kaas is gemaakt van rauwe melk? De meeste kazen die je in de supermarkt koopt zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt. Ook hüttenkäse, geitenkaas en feta. En meestal ook de verpakte buitenlandse kazen als brie, camembert en roquefort.
Kaas van rauwe melk
Ook tijdens het kaasmaken wordt veel melk gepasteuriseerd. Bij boerenkaas gebeurt dit echter niet. Bij boerenkaas wordt er namelijk gebruik gemaakt van onbehandelde, niet-verhitte, rauwe melk. Boerenkaas bevat dus veel meer smaak en goede bacteriën dan gepasteuriseerde kaas.
Het proces van het maken van Parmezaanse kaas is ambachtelijk en arbeidsintensief. Het begint allemaal met het melken van de koeien, tweemaal per dag. Deze verse, rauwe melk wordt gemengd met melk van de vorige avond en vervolgens verwarmd.
Crème fraîche is niet gemaakt van rauwe melk en kun je dus met een gerust hart eten tijdens de zwangerschap.
Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
Brie is een zachte Franse witschimmelkaas, die meestal wordt gemaakt van koemelk. Deze melk wordt gepasteuriseerd. Dit betekent dat het verhit is tot meer dan 70°C, waardoor eventuele schadelijke bacteriën doodgaan.
Deze camambert is gemaakt met rauwmelkse, ongepasteuriseerde melk.
Houdbare melk wordt niet gepasteuriseerd, maar gesteriliseerd. Dat houdt in dat de melk tot boven het kookpunt wordt verhit, waardoor de melk in de koelkast wel 3 weken bewaard kan worden. Is het pak eenmaal geopend, dan geldt een houdbaarheid van zo'n 3 dagen.
Mozzarella wordt zowel van buffelmelk als koeienmelk gemaakt. Beide varianten mozzarella worden gemaakt van verhitte melk.
Het grootste gezondheidsvoordeel van rauwe melk is het positieve effect op het voorkomen van eczeem, astma en allergieën, zo blijkt uit meerdere publicaties. Ook heeft het een positief effect op de darmflora en het immuunsysteem.
Dat zegt de Europese voedselautoriteit EFSA in een artikel. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt hiervoor. In rauwe melk (rauwe room en colostrum) kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E.coli.
Rauwe melk is melk die rechtstreeks uit de uier van een koe, geit, schaap, paard of een ander dier komt en niet verhit is boven 40°C of geen andere behandeling met een gelijkaardig effect heeft ondergaan. Rauwe melk moet gekoeld (bij minder dan 7°C) worden bewaard.
In kaas gemaakt van rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E.coli.Daar kun je een voedselinfectie van krijgen.
Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten. Ook als deze gemaakt zijn van rauwe melk. Vanwege de zuurgraad in deze harde kazen kan de listeria bacterie hier niet in groeien.
De zachte, Italiaanse kaas wordt gemaakt van lichte room, waar wijnsteenzuur aan toe wordt gevoegd. In Nederland wordt de melk waar mascarpone van gemaakt wordt gepasteuriseerd. De melk wordt dan verhit tot temperaturen waarop eventuele schadelijke bacteriën niet kunnen overleven.
Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct. Bij de fermentatie van melk naar yoghurt zorgen de melkzuurbacteriën ervoor dat de melksuikers (lactose) omgezet worden naar onder andere melkzuurbacteriën. Door deze omzetting wordt de melk lichter verteerbaar.
Hamsoorten die gekookt zijn, zoals schouderham en achterham zijn een goed alternatief voor Parmaham. Deze ham kun je wel eten als je zwanger bent.
De kefir van RauwPower is een natuurlijk gefermenteerd product gemaakt van rauwe melk. De koeien die voor deze melk gezorgd hebben, hebben geen preventieve antibiotica gekregen waardoor je zeker kan zijn van een product zonder antibiotica.