Alleen behandelingen met een medisch karakter bij de volgende paramedici zijn aftrekbaar: Fysiotherapeut, oefentherapeut diëtist, ergotherapeut, logopedist, huidtherapeut, mondhygiënist, podotherapeut en orthopist.
Er volgt ook niet uit dat voor deze (gestelde) medische aandoening dat jaar kosten voor fysio-fitness zijn gemaakt. De kosten voor fysio-fitness zijn niet aan te merken als aftrekbare kosten voor genees- of heelkundige hulp.
De kosten van hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen, zoals lenzen of een bril, of het laseren van een oog ter vervanging van een bril, zijn niet aftrekbaar.
Medicijnen zoals pijnstillers, zalf of laxeermiddelen die u op eigen initiatief koopt bij de drogist of apotheek (handverkoop) zijn niet aftrekbaar, omdat ze niet door een arts zijn voorgeschreven. Orthomoleculaire middelen zijn niet aftrekbaar als medicijnen, ook niet als ze door een arts worden voorgeschreven.
Zorgkosten zijn alleen aftrekbaar als deze zijn gemaakt in verband met een ziekte, beperking of invaliditeit. De zorgkosten die worden afgetrokken, bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting 2021, zijn ook gemaakt in dat jaar (2021).
Als de werkgever een fitnesscentrum aanwijst waar iedereen mag sporten, zijn deze kosten aftrekbaar resp. kunnen belastingvrij worden vergoed. Voorwaarde is wel dat alle werknemers gebruik mogen maken van de regeling (90%). Of ze daadwerkelijk meedoen, is niet relevant.
Om voor een belastingvermindering in aanmerking te komen moet u: bepaalde uitgaven hebben gedaan (giften, betalingen voor pensioensparen, kosten voor kinderopvang …) en. een voldoende hoog belastingbedrag hebben zodat de vermindering er op kan worden toegepast.
Ook niet uw lidmaatschap van een zwemvereniging, wandelclub en dergelijke. Ook de periodieke medische keuring voor uw rijbewijs is geen aftrekpost.
Je zorgverzekering vergoedt parkeerkosten helaas niet. Maar sommige aanvullende pakketten bieden wel een vergoeding voor reiskosten. Wil je weten of je alle zorg bij jouw ziekenhuis vergoed krijgt? Bekijk via onze tool bij welke zorgverleners je terecht kan zonder te betalen.
Reiskosten voor ziekenbezoek zijn onder de volgende voorwaarden aftrekbaar: U en de zieke hadden bij het begin van de ziekte samen een huishouden. U bezoekt in het jaar regelmatig de zieke. De zieke wordt langer dan een maand verpleegd.
Ook de kosten voor schoenen vallen onder de aftrek van 'kleding en beddengoed'. Denk bijvoorbeeld aan de eigen betaling die u doet voor orthopedische schoenen, op grond van het zogenoemde 'besparingsmotief'. Maar ook extra kosten voor gewone schoenen tellen mee. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.
De wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering is niet aftrekbaar van de belasting. Soms vergoedt een aanvullende verzekering de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld medicijnen of kraamzorg. In de zorgvergelijker op Geld.nl kun je aangeven dat je de eigen bijdrage vergoed wilt krijgen.
Zijn die kosten aftrekbaar als 'extra gezinshulp'? Ja, dat zijn ze. De kosten voor deze hulp komen immers voor uw eigen rekening. Het gaat dus in feite om particuliere huishoudelijke hulp.
Tandarts. De kosten voor behandelingen door een tandarts, mondhygiënist of orthodontist zijn aftrekbaar.
Wanneer u wel een vergoeding ontvangt van uw zorgverzekering maar een eigen bijdrage van toepassing is, is dit niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Zo bedraagt de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld een kunstgebit 25% van de kosten. Deze bijdrage is niet aftrekbaar.
Kosten die onder een verplicht of vrijwillig eigen risico vallen, zijn niet aftrekbaar. Ook kosten waarvoor een eigen bijdrage geldt aan het CAK of volgens de Zorgverzekeringswet zijn niet aftrekbaar.
U heeft toestemming voor vervoer nodig om reiskosten te declareren als u heeft gereisd met eigen vervoer, het openbaar vervoer of met een niet-gecontracteerde taxivervoerder. Dit heeft u vooraf aangevraagd bij de Vervoerslijn.
Kilometervergoeding factureren is misschien wel de meest gebruikte manier om reiskosten te declareren bij de opdrachtgever. Je brengt hierbij voor elke kilometer die je aflegt een bedrag in rekening. Dit bedrag spreek jij af met jouw opdrachtgever. Er zitten geen wettelijke regels aan vast hoe hoog het bedrag mag zijn.
Je kunt met deze gegevens op de volgende manier je kilometervergoeding berekenen: Vermenigvuldig de vergoeding per kilometer met het aantal kilometer dat je op een werkdag reist: € 0,19 x 22 = € 4,18.
Of de beoordeling nou lang of kort duurt, iedereen betaalt voor de Gezondheidsverklaring hetzelfde bedrag. Dit doen we zodat het voor iedereen betaalbaar blijft. Aan welke kosten moet ik nog meer denken? Soms is extra informatie nodig en moet u naar een arts of specialist.