Afbouwen houdt in dat je de dosis stapsgewijs verlaagt. Het lukt ongeveer twee op de drie personen om af te bouwen tot nul. De helft daarvan valt echter binnen een jaar weer terug. Hoe lang het afkicken van benzodiazepine duurt, is per persoon verschillend en kan variëren van een paar maanden tot enkele jaren.
Na stopzetten van benzodiazepines met korte werkingsduur kunnen al ontwenningsverschijnselen optreden na 1 tot 2 dagen. Met benzodiazepines met lange werkingsduur treden de ontwenningsverschijnselen soms pas op na 14 dagen. Soms worden er bijkomend andere geneesmiddelen voorgeschreven.
Vaak voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn hartkloppingen, slapeloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, gejaagdheid, spiertrekkingen, trillen en gespannen spieren.
Sommige mensen hebben nergens last van, anderen hebben alle klachten uit het voorgenoemde rijtje. Meestal zijn de ontwenningsverschijnselen van oxazepam de eerste twee dagen het ergst en na uiterlijk een week weer over.
Na enkele weken is er kans dat u afhankelijk bent geworden van het medicijn. U merkt dat aan ontwenningsverschijnselen als u niet meer slikt, zoals angst, hoofdpijn, spierpijn, slapeloosheid, rusteloosheid en geïrriteerdheid. Gebruik dit middel daarom niet langer dan enkele weken.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Vaak voorkomende bijwerkingen van alprazolam
Neerslachtigheid en depressieve gevoelens. Ongecoördineerde beweging en problemen met evenwicht. Verminderde alertheid en concentratie. Duizeligheid, licht gevoel in het hoofd en hoofdpijn.
Bij spanning en angststoornissen neem je drie tot vier keer per dag (iedere zes tot acht uur) één of twee tabletten van 10 mg. Bij ouderen of patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis is de dosering lager. De maximale dosering is afhankelijk van de ernst van de angst.
Bij dagelijks gebruik gedurende meer dan twee weken, heeft u kans op 'ontwenningsslapeloosheid'. Uw lichaam verwacht het effect van dit medicijn om in slaap te vallen. Gebruik het daarom alleen af en toe en nooit meer dan enkele dagen achter elkaar.
Het werkt rustgevend en vermindert angstgevoelens. Dit middel wordt dan ook vaak voorgeschreven door huisartsen bij angstgevoelens, gespannenheid en slapeloosheid. Oxazepam is zeer verslavend. Gebruik je het dagelijks dan ben je er al snel van afhankelijk.
Benzo's kunnen ook verslavend zijn omdat ze bepaalde psychische problemen tijdelijk verlichten. Sommige mensen nemen de medicijnen op eigen initiatief om angst- of slaapproblemen te verlichten.
dat benzodiazepinen ernstige bijwerkingen geven, met name verhoogd risico op concentratie- en geheugenproblemen, verkeersongevallen, vallen en fracturen, en verslaving. Daarom wil men deze zo kort mogelijk gebruiken, en niet elke dag maar bijv. eens per 3 dagen (mogelijk minder kans op verslaving);
Benzodiazepines (soms benzo's genoemd) is een groep medicijnen tegen angst en/of slaapproblemen. Ze maken iemand suf en slaperig. Normaal worden benzodiazepines door een dokter voorgeschreven bij psychische klachten. Maar gebruikers nemen benzodiazepines soms ook voor het ontspannende effect of om te slapen.
Gemiddeld gebruikt ongeveer één op de tien bewoners van Nederland een of meer benzodiazepines. Dat zijn er nog altijd ongeveer 1,7 miljoen. Overigens neemt sinds de beperking van de vergoeding in 2009 het aandeel dat de mensen zelf betalen af.
Een bruikbaar afbouw schema is het verminderen van de oorspronkelijke dosering met 1/8 elke 14dagen. Na 14 weken is de dosering tot nul afgebouwd. Eventueel kan men sneller (elke 14 dagen de dosering 1/4 verminderen) of langzamer afbouwen (elke 14 dagen de dosering 1/10 verminderen).
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Antwoord van de apotheker
Het incidentele gebruik van twee tot drie keer per maand van oxazepam is niet schadelijk en zal geen verslaving geven. Bij chronisch gebruik gedurende langere tijd (meer dan twee maanden dagelijks gebruik) bestaat er wel de kans op het optreden van afhankelijkheid en gewenning.
Dat betekent dat de dosis van 60 mg oxazepam die je gebruikte overeenkomt met een dosis van 12 mg diazepam. Maar je gebruikt nu 4x 10 mg = 40 mg diazepam, dus meer dan 3x zoveel. Er spelen hierdoor bij jou twee dingen door elkaar.
Zelden voorkomende bijwerkingen van oxazepam
Normaal gesproken werkt het middel rustgevend. Zelden komt het voor dat het middel juist rusteloosheid, opwinding en prikkelbaarheid veroorzaakt. Depressieve gevoelens.
Artsen schrijven oxazepam voor bij angstgevoelens, gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning. Het bevordert de slaap, werkt rustgevend en vermindert angst en spanningen. Daarnaast werkt het medicijn spierontspannend. Oxazepam valt niet onder antidepressiva.
Benzodiazepinen dempen emoties en werken daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan. Benzodiazepinen zijn vooral effectief bij min of meer chronische angst.
Hoe verslavend is Xanax? Wanneer je benzodiazepines een enkele keer gebruikt, raak je er niet aan verslaafd. Wanneer je ze enkele weken achter elkaar gebruikt, zijn kalmeringsmiddelen als Xanax wel verslavend. Je kunt moeilijk zonder en wordt onrustig als je geen Xanax kunt gebruiken.
De startdosering bij volwassenen is vaak 0,25 tot 0,50 mg per keer. Je neemt het tablet drie keer per dag (24 uur) in. Bij onvoldoende effect kan de arts de dosering verhogen tot maximaal 3 mg per dag in verschillende doses.
Alprazolam (voorheen vooral bekend onder de merknaam Xanax) is een kort- tot middellangwerkend geneesmiddel, behorend tot de benzodiazepinen. De voornaamste toepassing is bij de behandeling van paniekstoornissen en angststoornissen.