Bij clubvoetbal werkt het redelijk hetzelfde: de nummers 1 t/m 11 zijn meestal voorbehouden aan de basisspelers, al is het - gezien het lange seizoen - vrijwel nooit zo dat in de laatste wedstrijden de nummers 1 t/m 11 ook de werkelijke basisspelers zijn.
Rugnummers dienen ter identificatie van de individuele sporters. In eerste instantie was het nummer bij voetbal gekoppeld aan een positie op het veld. Op het WK voetbal 1954 in Zwitserland werd in het reglement vastgelegd dat iedere speler tijdens dit toernooi met een vast rugnummer moest spelen.
Een rugnummer bestaat uit maximaal twee Arabische cijfers. De rugnummers moet ten minste twintig centimeter hoog zijn en voldoende contrast vormen ten opzichte van de wedstrijdkleding. Eventuele andere uitingen op de rugzijde van het shirt mogen de leesbaarheid van het rugnummer niet beïnvloeden.
De rechter aanvaller krijgt nummer 7 en de linker middenvelder nummer 8. De spits heeft altijd nummer 9. Waarna de nummer 10 is voor de meest aanvallende/creatieve middenvelder. Nummer 11 is tenslotte voor de linker aanvaller.
In officiële wedstrijden tussen nationale teams is 23 het hoogst aanvaardbare nummer volgens de FIFA. Andere spelers kregen in het rijke voetbalverleden wél hun zin. Ivan Zamorano bijvoorbeeld. De Chileen kon het niet verkroppen dat hij bij Inter zijn nummer 9 moest inleveren bij Ronaldo.
Het meest gewilde rugnummer van voetballers
De beste speler van de wereld Lionel Messi speelt met rugnummer 10 bij zowel FC Barcelona als bij het nationale team van Argentinië en hetzelfde geldt voor Neymar bij PSG en Brazilië.
Nummer 6. In het verleden werd nummer 6 ook vaak gedragen door een centrumverdediger, maar Barcelona-middenvelder Xavi was een bekende uitzondering. Tegenwoordig is het rugnummer vaak bestemd voor een verdedigende middenvelder.
Rugnummers in het voetbal zijn vaak gekoppeld aan de positie waarop een speler speelt. Een spits speelt bijvoorbeeld met nummer 9 en een linksbuiten met nummer 11.
Het 4-3-3-systeem bevat 4 verdedigers, 3 middenvelders en 3 aanvallers. De opstelling wordt aangeduid als een aanvallend systeem, maar zoals bij elke opstelling zorgt de taakinvulling van de spelers voor een aanvallende of defensieve speelwijze.
Voordat we de naar de speelwijze kijken, is het goed om eerst de definitie van een valse nummer 9 vast te stellen: “Een valse nummer 9 is een centrumspits, die binnen een 1-4-3-3 opstelling, zich regelmatig vanuit de spits laat uitzakken met als doel zichzelf in te schakelen in de opbouw van achteruit.
Waarom is die regel er? De regel voor de gele kaart na het uittrekken van je shirt bestaat sinds 2004. De hoge piefen van de FIFA vonden het maar storend, aangezien steeds meer spelers in hun blote bassie rondliepen na een goal. Het werd gezien als 'niet chique'.
De UEFA stelt teams verplicht om in internationaal verband namen op de shirts te zetten. In Nederland heeft de KNVB regels die het ontwerp dus goedkeuren, maar voor internationale wedstrijden gelden die niet; dan zijn de UEFA-protocollen leidend. Daarom speelt Ajax al zijn Europese wedstrijden ook met namen achterop.
Het betekent niet dat je automatisch met het rugnummer 10 speelt. Het komt wel vaak voor dat degene die in de rol van de '10 speelt', ook het rugnummer 10 draagt. Tot de taken van de nummer 10 behoren: openingen creëren, dribbelen, het spel verdelen én scoren.
In de tweede maand van 2021 wordt rugnummer 2 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. Marcos Evangelista de Moraes is een Braziliaanse legende. Hij behoort tot een van de beste verdedigers aller tijden. We hebben het over niemand minder dan de recordinternational van de Goddelijke Kanaries, Cafú.
Clubs die de aanval willen kiezen, spelen tegenwoordig vaak in een 3-4-3, 4-3-3 of 4-2-3-1-opstelling. Als een ploeg geen tegendoelpunt wil krijgen, wordt er al snel gekozen voor 5-3-2, 4-5-1 of 4-4-2, maar dan met een verdedigend ingesteld middenveld.
Een andere belangrijke voorwaarde voor effectief verdedigen in 1:4:4:2, is het kantelen naar balkant. Speelt de tegenstander de bal naar de zijkant, dan kantelt het gehele team mee. Daardoor worden de ruimtes aan die kant klein gemaakt. De tegenstander krijgt zo weinig tijd en ruimte.
Spits / Midvoor / Centrale aanvaller
De positie van spits is 1 van de meest begeerde posities in het voetbal. Een spits komt meestal het meest in scoringspositie. Een ploeg speelt nagenoeg altijd met 1 of 2 spitsen.
Linksbuiten = links in de aanval. Spits = in het midden van de aanval. Rechtsbuiten = rechts in de aanval.
Je vervangt je spits en aanvallende middenvelder door een centrale aanvaller (CA) die kan dribbelen, schieten en vanaf een afstand kan scoren.
Met deze formatie kun je veel middenvelders opstellen, dit is vooral een goede formatie voor managers die veel goede middenvelders tot hun beschikking hebben of die de slag willen winnen op het middenveld. Veel spelers voor afvallende bal die kunnen trappen op doel.
Veel teams, ook die in een andere formatie dan de 4-4-2 aanvallen, komen terug in deze formatie om te (her)groeperen. De 4-4-2 is namelijk uitermate geschikt om vroege druk op de bal en alle verdedigers te krijgen. Zonder dat de organisatie achter de bal direct in de problemen hoeft te komen.
Onder meer Mido, Michael Laudrup, Marc Overmars, Rob de Wit en Piet Keizer speelden met nummer 11. Quincy Promes is de meest recente speler die met dat getal op de rug actief was.