De Skimmia groeit optimaal op een lichtzure bodem bij een PH van 4,5 of lager. strooi elk jaar, naast goede bemesting, wat tuinturf rondom de plant. Het geven van kalk aan de Skimmia is uit den boze.
Skimmia's houden van goed afwaterende, niet kalkhoudende, lichtzure grond. De beste maand om te planten is september. Geef de planten flink wat water zodat de wortels meteen goed kunnen ontwikkelen. Bij skimmia's in pot is het belangrijk dat overtollig water goed kan weglopen.
Skimmia houdt van wat zure, humeuze, vochthoudende grond. Is de grond niet zuur genoeg, dan kan hij onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Voedselgebrek kan ook een oorzaak zijn waardoor blad geel kleurt of lichtgroen wordt.
Een combinatie van te veel zon en droge grond. Skimmia heeft veel vocht nodig om de groene kleur te behouden. Plant skimmia niet in de volle zon. De plant heeft een paar uur schaduw per dag nodig.
Een Skimmia houdt net als Rhododendron en Azalea van een zure grond. Een vergeling van het blad duidt meestal op een gebrek aan voedingstoffen.
De Skimmia groeit optimaal op een lichtzure bodem bij een PH van 4,5 of lager. strooi elk jaar, naast goede bemesting, wat tuinturf rondom de plant.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
De Skimmia japonica 'Rubella' plant je het beste half in de schaduw, want in de volle zon kunnen de bladeren olijfgroen worden. De plant staat ook graag onder bomen of heesters.
Vanaf oktober heeft de Skimmia japonica 'Marlot' mooie, kleine bloemknoppen die gedurende de winter aan de struik blijven. Vanaf april bloeien de knoppen open, waarna er kleine witte bloemen ontstaan die langzaam naar roze/rood verkleuren. Deze soort is ook wintergroen en winterhard en makkelijk in het onderhoud.
Skimmia snoeien. Indien nodig kan skimmia na de bloei in het voorjaar ( april) licht teruggesnoeid worden om zijn vorm te laten behouden. De uitgebloeide bloemen kunnen dan ook afgeknipt worden. Wordt een skimmia te groot, dan kan de struik gesnoeid worden, maar doe dit met de nodige voorzichtigheid.
We moeten wel bedenken dat een skimmia langzaam groeit. Omdat het een schaduwplant is zal hij vaak geplant worden onder een andere boom zoals bijv. een magnolia. De plant wil graag halfschaduw of schaduw.
De stekken worden van de topscheuten genomen. Maak een stek met twee bladparen eraan. Snij direct onder het onderste bladpaar de stengel met een (vlijm)scherp mes door. Verwijder de onderste twee blaadjes door deze eraf te snijden.
Jullie adviseren 3 planten per m2. Op andere tuinsites worden ook 2 a 3 geadviseerd maar ook 1 of soms zelfs 5.
Turf heeft de eigenschap om water en voedingstoffen, die anders uit de grond weglopen, goed vast te houden. Daarnaast verbetert het de structuur, maakt het de grond luchtiger, verlaagt het de zuurgraad en verhoogt het de organische stofgehalte van de grond.
Skimmia is redelijk winterhard en hoeft alleen bij strenge vorst te worden ingepakt met vliesdoek of noppenfolie.
Wilt u een skimmia met rode of witte besjes, mooi groot of klein en compact. Er is genoeg keuze. De Skimmia japonica 'Godrie's Little Dwarf' bijvoorbeeld blijft klein en compact en met kleine, rode besjes. De Skimmia japonica 'Snow White' blijft ook klein, maar heeft leuke sneeuwwitte bloemetjes in de winter.
De Skimmia japonica is een populaire struik of heester uit de Wijnruitfamilie (Rutaceae), die van oorsprong voorkomt in Japan. Deze decoratieve, wintergroene sierheester vormt rode bloemtrossen van oktober t/m maart. De bloemtrossen openen in april en kleuren tot en met de maand mei prachtig roomwit.
Vanaf augustus komt Skimmia op gang en in september zit de plant vol bloemknoppen of besjes. Wanneer de zomerbeplanting is uitgebloeid, neemt Skimmia het over. De kleurrijke knoppen beginnen de boventoon te voeren en vanaf maart trekt Skimmia alle registers open.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc.
De meeste kalkbodems zijn in vroegere zeeën ontstaan uit de skeletten van dieren en algen. Kalksteen zit meestal vol fossiele resten en bestaat uit allerlei verbindingen op basis van calcium. Of de grond in uw tuin erg kalkrijk of juist aan de zure kant is, kunt u constateren met een pH-testje.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Tuinturf is een fossiele grondstof. Net als aardolie komt daar een keer een einde aan. Bij het opgraven van het veen komt bovendien veel CO2 vrij en worden landschappen en biodiversiteit vernietigd. Alle reden dus om geen veen meer af te graven.
Dan kun je maar beter geen potgrond met turf meer aanschaffen, want turfwinning draagt bij aan opwarming van de aarde. Je staat er misschien niet bij stil, maar door potgrond te kopen met turf erin doe je het klimaat geen plezier. Turf is een natuurproduct dat bestaat uit gecomposteerde planten.
Goede en rijpe compost is helemaal niet zuur. Compost heeft een pH-waarde van 6.8 tot 7.2 en werkt dus pH-verhogend. In 100 kg compost zit ongeveer 4 kg kalk die vrijkomt in jouw bodem.