Doordat ze minder zout bevatten en geen msg, concentraten, gistextract en suikers, zijn ze ook gezonder dan bouillonblokjes. De bouillons van Fundo zijn de ideale basis voor soepen maar ze lenen zich ook prima als smaakmaker in wokgerechten, groentebereidingen, risotto's of dressings.
De meest gezonde en lekkere bouillon is natuurlijk de zelfgemaakte variant, getrokken uit dierlijke of plantaardige ingrediënten. Een nadeel ervan is dat het flink wat tijd en geduld vergt om een lekkere bouillon te trekken die vol van smaak is.
Omdat fond langer wordt gekookt, zijn de smaken veel geconcentreerder dan bij bouillon. Het is perfect om een gerecht extra diepgang en complexiteit te geven. Dit maakt fond ideaal voor het maken van rijke sauzen, zoals jus of demi-glace.
Door de wetenschap bevestigd. Het leuke is dat moderne wetenschap bevestigt dat bouillon van botten inderdaad heel voedzaam kan zijn: Botten: zeer rijk aan calcium en fosfor. Ook zit er redelijk veel magnesium, kalium, zwavel en silicium in.
Elke dag een kop bouillon kan helpen om sterker de winter in te gaan”, aldus de Vlaamse bio-ingenieur Eric De Maerteleire tegenover het AD. “De drank bevat waardevolle elementen, onder meer de GAG-stoffen of glycosaminoglycanen. In de geneeskunde worden die GAG's in pilvorm gebruikt om artrose te bestrijden.
Wat doet zo'n botten bouillon voor je gezondheid? Het zorgt voor gezonde darmen.De gelatine in de bouillon helpt je darmwand te herstellen wat zorgt voor een gezonde spijsvertering en goede opname van vitamines en mineralen. Gezonde darmen zijn essentieel voor je algehele fysieke en mentale gezondheid.
Eén kopje kippenbouillon levert 38 calorieën, terwijl één kopje bouillon 86 calorieën bevat . Bouillon bevat iets meer koolhydraten, vet en eiwitten dan bouillon, maar het bevat ook aanzienlijk meer vitaminen en mineralen.
Hoe vaak moet ik bottenbouillon drinken? Je kunt het elke dag drinken als je wilt. Voor een algemene ondersteuning adviseren wij circa 4 kopjes per week.
Mergpijpjes en schenkel zijn perfect omdat ze veel beenmerg bevatten.Botten met nog wat vlees aan geven meer smaak aan je bouillon.Botten met veel bindweefsel bevatten veel collageen. Dit maakt de bouillon rijker en steviger.
Is ossenstaart gezond? Ossenstaart is een goede bron van mineralen en vitaminen zoals calcium, ijzer, vitamine B12 en vitamine B6. Dit is ook waarom ossenstaartsoep of bouillon heel gezond is.
Fond als basis voor een soep
Door een bouillon urenlang te laten inkoken en te reduceren ontstaat een smaakbommetje van een extract: fond. Die is veel krachtiger van smaak en vormt de basis van verschillende culinaire sauzen, stoofpotjes, crèmes en zalfjes én soep.
Gezonde bouwstoffen in drinkbouillon
Ons lichaam maakt van nature zelf collageen aan. Dit structuureiwit versterkt en regenereert bindweefsels zoals pezen, botten en kraakbeen. Daarnaast is collageen goed voor de darmflora en staat het eiwit ook in voor de elasticiteit van je huid en haren.
Bouillon heeft een rijkere, diepere smaak en mondgevoel, waardoor het beter is om een gerecht meer body te geven. Bouillon is daarentegen een betere keuze als u andere smaken wilt laten schitteren .
Daarnaast is van het belang dat u extra gaat drinken. Hoeveel u extra gaat drinken, bespreekt u met de PD-verpleegkundige. Het drinken van bouillon helpt tegen de duizeligheid en de daling van de bloeddruk.
Magere bouillon. Je maaltijd beginnen met soep kan je helpen de calorie-inname tijdens je eetmoment te beteugelen. Je bent dus sneller verzadigd. Net als niet-zetmeelrijke groenten hebben soepen op basis van magere bouillon een relatief laag caloriewaarde in vergelijking met die op room.
Als je de botten eerst kookt of roostert, krijg je veel gelatine in je bottenbouilon ð De appelazijn voeg je aan het recept toe en helpt mineralen en andere voedingsstoffen te onttrekken aan de botten.
Om goede bottenbouillons te maken kan je botten van rund, lam, vis en gevogelte gebruiken. Wissel deze af en gebruik biologische botten voor de meeste voedingsstoffen en zo min mogelijk rommel. Deze zijn te halen bij de biologische slager.
Bewaren. Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem natuurlijk ook invriezen: laat de bouillon dan nog verder inkoken tot hij licht stroperig is.
Mergpijpjes bevatten namelijk veel natuurlijk beenmerg, ijzer, fosfor, vitamine A en onverzadigde vetzuren. Tegenwoordig worden mergpijpen ook veel gebruikt om krachtige bouillons te maken, welke weer een goede basis zijn voor soepen, sauzen of in andere gerechten.
Kies een bouillon met minder dan 0,6g zout per 100 ml (dit moet je zelf berekenen). Kies een bouillon met een aanvaardbaar percentage groenten. Voor de producten uit onze analyse varieerde dit tussen 0,1g en 28,8g groenten per kom van 250 ml bouillon.
Een mergpijp geeft extra smaak aan de soep. Je kunt de mergpijp een uur laten meetrekken in de bouillon. De mergpijp wordt daarna verwijderd. Je kunt het merg tevens gebruiken als smaakmaker in sauzen en pasteien.
Collageen en chondroitine
Als je dierlijke producten eet, dan is bottenbouillon een mooie huidbooster. Bottenbouillon bevat veel collageen en chondroitine. Ook het velletje van de kip of zalm bevatten collageen. Naast je huid profiteren ook je darmen, gewrichten, pezen en al je bindweefsel hiervan.
Bouillon daarentegen wordt meestal gemaakt met meer vlees en wordt korter gekookt, wat resulteert in een lichtere smaak. Dan is er nog bouillon, een geconcentreerde smaakmaker die in blokjes of korrelvorm te vinden is.
Het stofje 'carnosine' heeft hier veel mee te maken: het helpt je immuunsysteem om van verkoudheid en griep af te komen. Het beste resultaat krijg je als je 2 keer per dag een kom kippensoep of –bouillon eet als je griep hebt.
Hoe lang is zelfgemaakte bottenbouillon houdbaar in de koelkast? Als je een typisch recept volgt, dan blijft bottenbouillon ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast en tot 12 maanden als je het in de vriezer bewaart. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om de houdbaarheidsdatum te verlengen tot 7-8 dagen in de koelkast en 24 maanden in je vriezer.