In België zijn we het gewend om enkel een fooi te geven bij uitzonderlijke service. Hier en daar ronden we al eens naar boven af, maar in de regel worden fooien niet verwacht. In onze buurlanden ligt dit anders. Vooral in Duitsland verwachten kelners, hotelpersoneel, en chauffeurs een extraatje.
Ga je in België of Nederland uit eten, en ben je erg tevreden over de dienstverlening, dan is het de gewoonte om een kleine fooi achter te laten. Maar het is zeker geen vereiste. Het idee van 'fooi' verschilt echter behoorlijk van land tot land.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
"Je geeft zo'n 15 tot 20 procent in een restaurant en ook taxichauffeurs, bezorgers, kappers of na een schoonheidsbehandeling geef je een fooi."
Afronden is één ding, maar als je je waardering tonen wil, dan moet je toch overwegen om minstens 5 procent tip achter te laten. Voor de echt tevredenen: 10 procent is helemaal fraai.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
Sommige restaurants brengen 10% servicekosten in rekening, in dit geval is het geven van fooi niet verplicht. In geval van uitzonderlijke service geeft men soms 20% fooi. Het is het beste om fooi cash te geven aan de ober of serveerster. In bars is het gebruikelijk om 10-20 peso's per drankje fooi te geven.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt. ➺ Geef duidelijk aan hoeveel fooi u geeft ('Maak er maar 45 euro van').
Werkgever mag nooit fooi inhouden
Er bestaan ook geen wettelijke bepalingen. Wel zijn er uitspraken vanuit de Hoge Raad (rechtbank), de zogeheten jurisprudentie, die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door medewerkers, ook aan de medewerkers toebehoren.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
"Dat varieert, ergens tussen de 5 en de 10 procent van de rekening. Hoe hoger de rekening, hoe lager het percentage. Wat je niet doet, is 5 of 10 cent geven. Dat is bijna een belediging.
Coperto is geen fooi
Het is een soort van bedieningsgeld dat extra bij de gasten in rekening wordt gebracht. Coperto is ook niet voor de bediener, maar voor het restaurant. Het staat ook gewoon op de rekening die je aan het eind krijgt.
Is de klant niet tevreden, dan is het normaal om geen fooi te geven. Een fooi geeft men uitsluitend aan het personeel. Een werkgever ontvangt geen fooi, hoewel deze in sommige gevallen wel aanspraak maakt op de fooien en soms werknemers verplicht deze af te dragen.
Fooi is een extraatje voor horecapersoneel. Als een gast de service waardeert in een horecazaak kan hij een extra geldbedrag geven bij het afrekenen. Fooien zijn vaak bedoeld voor het bedienend personeel, maar kunnen ook gegeven worden als een compliment voor de koks in de keuken.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
Is het de bedoeling om fooi te geven aan de bezorger? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Gratis bezorging is en blijft gratis bezorging, dus onze bezorgers rekenen nergens op. Mocht je toch vinden dat hij of zij een extraatje verdient, dan ben je natuurlijk vrij om iets te geven.
Fooien in Spanje
Volgens de Tip Advisor kaart is het in Spanje in restaurants gebruikelijk om tussen de 5% en 10% van de rekening fooi te geven. Je kunt echter ook, net zoals in bars, de rekening zo afronden naar de eerste volle euro waarbij het overschot als fooi gezien kan worden.
Geef voor een goede dienstverlening een fooi door het wisselgeld te laten liggen of het bedrag af te ronden. Een fooi van 5-10% is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Fooien zijn geen loon aangezien zij door derde en zodoende niet door de werkgever worden betaald. Een werkgever heeft geen recht op de fooien die een medewerker ontvangt en kan afdracht daarvan niet vorderen. Van afdracht aan de werkgever is geen sprake, als het geld in een fooienpot voor het personeel wordt gestopt.
Je kunt het bedrag van de taxirit in België naar boven afronden. Het is gebruikelijk in België om rond de 10% fooi te geven in een restaurant. Controleer wel altijd eerst of de servicekosten zijn inbegrepen in het totaalbedrag, dan is een fooi niet nodig.
In restaurants in New York City is het gebruikelijk om twintig procent fooi te geven. De btw bedraagt er 8,875%, dus wanneer u dit bedrag verdubbelt en naar boven toe afrondt zit u wel ongeveer goed.