De opleidingen HBO V leiden hun studenten al op voor het bachelor-niveau en dat is in de kwalificatie van NLQF niveau 6! Alle HBO bachelor opleidingen zullen ingeschaald worden op niveau 6.
De niveau 6-verpleegkundige is een hbo-verpleegkundige, zoals nu een niveau 5-verpleegkundige ook is. Klopt, en dat betekent dus dat alle hbo-v'ers in het opleidingsclassificatiesyseem NLQF (het Nederlands Qualificatie Raamwerk) nu zijn ingeschaald op niveau 6.
Je bent niveau 5 verpleegkundige als je een verpleegkundige opleiding op Hbo-niveau succesvol heeft afgerond. Je hebt bijvoorbeeld: een afgeronde opleiding HBO-V of HBO-MGZ.
Tussen de hbo v en mbo v is in Nederland het verschil alleen in het curriculum van de opleiding en in de mogelijkheden om verder te studeren/vervolgopleiding. Onze werkgevers/ziekenhuizen vragen in de praktijk van alledag echter gewoon om verpleegkundigen op de werkvloer.
In de NLQF staat niveau 6 voor een bachelor oftewel een HBO opleiding. NLQF niveau 5 is een Assiociate degree. Dat opleidingsniveau kennen we in Nederland niet.
Je werkt met revaliderende, (chronisch) zieke of dementerende mensen. Je doet dit in een zorginstelling of bij mensen thuis als wijkverpleegkundige. Je kunt je ook gaan specialiseren, bijvoorbeeld richting de Intensive Care, de spoedeisende hulp, oncologieverpleegkunde of de zuigelingenzorg.
Sinds de invoering van het bachelor-master systeem in 2016 zijn alle HBO verpleegkundigen ingeschaald in niveau 6. Ook komt er een Europese wijziging (EQF).
Bij de opleiding HBO-Verpleegkunde leer je zorg te verlenen in complexe situaties waarbj het altijd gaat om de zorgvrager in zijn sociale context. Je leert het verpleegkundig beroep in al zijn dimensies kennen en je maakt je de verschillende rollen van verpleegkundige eigen.
De vraag of verpleegkunde studeren moeilijk is, valt niet zo meteen te beantwoorden. Verpleegkunde is een opleiding waarbij je heel wat skills moet gaan combineren. Je moet als verpleegkundige behoorlijk handig zijn. Daarnaast moet je ook over een gezonde dosis empathie beschikken.
Na het afronden van de opleiding HBO-Verpleegkunde ontvang je het diploma Opleiding tot Verpleegkundige. Dit is de officiële CROHO-naam van de opleiding. Je mag de titel Bachelor of Science voeren.
A-verpleegkundige stond voor algemeen verpleegkundige , B stond voor bijzonder verpleegkundige en Z stond voor zwakzinnigenzorg-verpleegkundige. Gedurende de opleidingstijd betaalde de zorginstelling alle kosten en het salaris. Meestal was de leerling ook verzekerd van een baan na diplomering.
De hbo-verpleegkundige met een Bachelor of Nursing zal op NLQF-niveau 6 zijn, verpleegkundige niveau 4 blijft gehandhaafd voor de MBO - verpleegkundige, verpleegkundige niveau 5 staat voor de verpleegkundige AD ( Associate Degree; de twee - jarige HBO - opleiding )
B verpleegkundige is psychiatrische zorg. Z verpleegkundige is zwakzinnige zorg, mensen met verstandelijke beperking etc.
Met het diploma 'MBO Verpleegkundige niveau 4' op zak bent u gekwalificeerd om in alle branches van de verpleging en verzorging te werken. In de opleiding is veel aandacht voor het trainen en ontwikkelen van verschillende competenties, zoals de verpleegtechnische en communicatieve vaardigheden.
Bij de Verzorgende B ligt het accent vooral op de huishoudelijke taken en enige verzorgende taken; de Verzorgende C verricht vooral verzorgende werkzaamheden in combinatie met enige begeleidende taken, en nauwelijks huishoudelijke taken. De opleiding tot Verzorgende C is dan ook uitgebreider.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Als hbo-v student kun je vrijwel in iedere zorgorganisatie terecht. Hier valt te denken aan het ziekenhuis, verpleeghuis, psychiatrie, thuiszorg, de ggz of de gehandicaptenzorg. In het verpleeghuis of de thuiszorg krijg je vaak te maken met ouderen en bijbehorende problematiek zoals dementie of Korsakov.
De mbo-verpleegkundige kan zelfstandig handelingen uitvoeren en werkt vooral in situaties met een planbare en voorspelbare zorgvraag. De hbo-verpleegkundige kan scherp analyseren en kennis en kunde aan het bed inzetten. Dit is belangrijk om te kunnen werken in zorgsituaties die onvoorspelbaar en complex zijn.
Gemiddeld verdient een verpleegkundige specialist namelijk 49,4% meer dan een normale hbo verpleegkundige.
Mbo-vooropleiding
Met een afgeronde mbo Verpleegkunde (niveau 4) kun je al aan de slag in de verpleging, maar het is ook mogelijk te kiezen voor een speciaal doorstroomprogramma naar het hbo. Je mag dan een verkort traject volgen, waarmee je de bachelor Verpleegkunde in twee tot drie jaar kunt afronden.
Het salaris van een Verpleegkundige niveau 6 begint bij € 2.319 per maand. Het beroep Verpleegkundige niveau 6 is een variant van het beroep Verpleegkundige psychiatrie. Het salaris van Verpleegkundige psychiatrie ligt gemiddeld op € 3.303 bruto per maand.
5: hoger beroepsonderwijs, gegradueerde (voorheen HBO5) 6: hoger onderwijs, niveau Bachelor. 7: hoger onderwijs, niveau Master. 8: Doctor.
Als verzorgende IG heb je niveau 3. Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd. In de opleiding tot verzorgende IG komen deze handelingen aan bod in een aparte module.