Een fond is eigenlijk hetzelfde als bouillon, maar dan sterk gereduceerd. Door de bouillon verder in te laten koken ontstaat een fond die dikker (meer gelatine), donkerder van kleur en voller van smaak is.
Fond als basis voor een soep
Door een bouillon urenlang te laten inkoken en te reduceren ontstaat een smaakbommetje van een extract: fond. Die is veel krachtiger van smaak en vormt de basis van verschillende culinaire sauzen, stoofpotjes, crèmes en zalfjes én soep.
De populaire bone broth heeft vele namen.Zo worden termen als stock, fond of gelatine ook wel gebruikt.
Het antwoord is al gegeven: een fond is een sterk gereduceerde (ingekookte) bouillon. Bouillons zijn voornamelijk handig voor de bereiding van soepen of voor sauzen die je laat inkoken. Een (vlees)fond is een (meestal gelatinerijke) smaakbom die voornamelijk in sauzen wordt gebruikt.
Hoe vervang je het? Fond is een smaakmaker en zoals gezegd is zout één van de hoofdsmaken. Eigenlijk kan je beter zout vervangen door fond. Zonder deze bouillon mis je namelijk de verfijnde smaken van vlees, groenten en kruiden die een fond bezit.
Een fond is eigenlijk niks meer dan een sterk gereduceerde bouillon. Als je bouillon tot ongeveer tweederde inkookt, heb je fond.
Onze bone broth rund en onze runderbouillon hebben 1 verschil; de bone broth (of bottenbouillon rund) is gemaakt van alleen runderbotten en water. Terwijl bij de runderbouillon ook groenten zijn meegetrokken; wortel, ui en prei.
Bone broth is een bouillon die wordt gemaakt door de botten van dieren zoals runderen of kippen voor een lange periode te koken. Tijdens dit proces trekken de voedingsstoffen uit deze botten in de kookvloeistof en ontstaat er een voedzame bottenbouillon die rijk is aan vitamines, mineralen en collageen.
Voor een donkere fond of bruine fond gaan de kalfs- of runderbeenderen eerst de oven in om bruin te bakken. Dit extra laagje rond de beenderen zorgt voor extra kleur én smaak. Bruine fond is de perfecte basis voor al je bruine sauzen, ragouts met rood vlees, aspics, risotto's, stamppotten en soepen.
Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken.
Je kunt vleesfond kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Wij zijn zelf fan van de fond-in-een-flesje van Lacroix (o.a. te koop bij Albert Heijn), deze is er in de varianten kalf, gevogelte, vis en groenten. Ook de runderfond van De Kleinstesoepfabriek is een aanrader.
Wat is het? Bottenbouillon is een doorzichtige, heldere vorm van soep en wordt gemaakt van jawel, botten. Meestal zijn dit de botjes van kip, maar ook andere dieren (rund, lam) kunnen er voor worden gebruikt. Wie geen vlees eet, maar wel vis, kan een bouillon trekken van visgraten.
Als je vlees opzet met koud water krijg je bouillon (dan geeft het vlees zijn smaak af), met warm water behoudt vlees zijn smaak.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren.
Foundation: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Mascara en vloeibare eyeliner: ongeopend drie jaar, na opening drie maanden. Oliën en serums: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Nagellak: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden.
Extra kooktips
Eens je een potje Fundo fond hebt geopend, kan je deze nog 3 dagen bewaren in de koelkast. Kleine porties invriezen kan eventueel ook. Zo heb je altijd een smaakbom binnen handbereik.
De ingevroren fond kan direct vanuit je vriezer de saus in. In een drie sterren vriezer (-18°C) is fond 6 maanden houdbaar. Label je fond dus met een datum, zodat je weet hoe oud het is.
De meest gezonde en lekkere bouillon is natuurlijk de zelfgemaakte variant, getrokken uit dierlijke of plantaardige ingrediënten. Een nadeel ervan is dat het flink wat tijd en geduld vergt om een lekkere bouillon te trekken die vol van smaak is.
Gezond alternatief voor bouillonblokje
Fundo bouillon wordt namelijk uitsluitend met natuurlijke ingrediënten gemaakt en op ambachtelijke wijze bereid. Net zoals je thuis verse bouillon maakt, maar dan in grotere volumes. Verder worden er geen kunstmatige additieven toegevoegd. Puur natuur en gezond dus!
Door de wetenschap bevestigd. Het leuke is dat moderne wetenschap bevestigt dat bouillon van botten inderdaad heel voedzaam kan zijn: Botten: zeer rijk aan calcium en fosfor. Ook zit er redelijk veel magnesium, kalium, zwavel en silicium in.
Bewaren. Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem natuurlijk ook invriezen: laat de bouillon dan nog verder inkoken tot hij licht stroperig is.
Kies een bouillon met minder dan 0,6g zout per 100 ml (dit moet je zelf berekenen). Kies een bouillon met een aanvaardbaar percentage groenten. Voor de producten uit onze analyse varieerde dit tussen 0,1g en 28,8g groenten per kom van 250 ml bouillon.