Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel.
Jazeker. De vezels in groenten helpen je langer een vol gevoel te geven, waardoor je minder snel honger krijgt en de kans kleiner is dat je naar ongezonde snacks grijpt. Bovendien is vegetarische erwtensoep meestal laag in calorieën en vetten, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Het is een gezonde variatie op de klassieke erwtensoep. Maar helaas kunnen veel mensen met (darm) klachten vaak de erwtensoep niet goed verteren en valt het zwaar in de spijsvertering. Deze gezonde variant met enorm veel groente en de knolselderij is een heerlijke vervanger.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) erwtensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'erwtensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Eindoordeel. Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel.
Hulp bij gewichtsbeheersing
Obesitas verhoogt uw risico op chronische ziekten, zoals artritis en hartziekten. U kunt erwtensoep gebruiken om af te vallen of ongewenste gewichtstoename te voorkomen . Een half kopje ingeblikte, gecondenseerde spliterwtensoep, wat één kopje oplevert na verdunning, bevat ongeveer 180 calorieën.
Fermentatie van de raffinose-familie van oligosacharidesuikers uit erwten in de dikke darm resulteert in de productie van darmgas.
De meest bekende toevoeging is waarschijnlijk wel roggebrood met spek. Beleg daar sneetjes roggebrood voor met katenspek, ontbijtspek of een andere soort spek naar smaak.
In het laatste deel van de darm worden deze vezels afgebroken en gefermenteerd door bacteriën.De stoffen die daarbij vrijkomen houden de massa in de darm soepel en bevorderen zo de stoelgang. Veel van die stoffen zijn in gasvorm. Die gassen ontsnappen ook, vandaar dat je na peulvruchten eten vaker windjes laat.
Erwtensoep is een veelzijdige, voedzame en makkelijk te maken maaltijd die perfect is voor CER Bariatrics-patiënten . Het hoge vezel- en eiwitgehalte en de milde aard ervan voor het spijsverteringsstelsel maken het een ideale keuze voor postoperatief herstel.
NA EEN LANGE WINTERWANDELING OF EEN SCHAATSTOCHT OP NATUURIJS IS HET EEN KLASSIEKER: ERWTENSOEP, GESERVEERD MET EEN SNEETJE ROGGEBROOD MET SPEK. ROGGEBROOD IS RIJK AAN VEZELS EN DAARMEE VOEDZAAM EN GEZOND. SAMEN MET EEN KOP SNERT DE IDEALE VITAMINEBOM OM OP TE WARMEN EN WEER HELEMAAL OP KRACHTEN TE KOMEN!
Erwtensoep
Erwten zijn zetmeelrijke groenten , wat betekent dat je een flinke hoeveelheid koolhydraten (26 gram per kopje) binnenkrijgt, samen met andere voedingsstoffen zoals vezels. Veel soepen bevatten ook veel zout, dus kies voor varianten met minder natrium.
Spliterwten bevatten ook onoplosbare vezels, een type vezel dat de wateropname, ontlastingsvolume en darmregulatie verhoogt . Al deze factoren kunnen het gemakkelijker maken om ontlasting te hebben, volgens een review uit 2021 van studies gepubliceerd in Legume Science.
Deze spliterwtensoep blijft bij je, want hij zit boordevol groenten en smaak. Ook zitten er wortels en kruiden in die je immuunsysteem versterken en je gezond houden tijdens het verkoudheids- en griepseizoen.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.
Wat serveer je bij spliterwtensoep? Deze soep is perfect in combinatie met een gegrilde kaassandwich (of gewoon een stuk knapperig brood!) om in te dippen. Voor iets lichters serveer je er een verse boerenkool-citrussalade bij. Of, als je het simpel wilt houden, strooi er dan gewoon een paar knapperige zelfgemaakte croutons overheen.
Erwtensoep. Een andere naam voor erwtensoep is snert. Het is niet een echt typisch Nederlands gerecht maar wel razend populair in ons land. Zoals de naam al zegt wordt de soep gemaakt van erwten (spliterwten) en hij wordt meestal 's winters gegeten.
Antwoorden (1) Winderigheid of flatulentie wordt veroorzaakt door ingeslikte lucht en koolzuur, en een mengsel van gassen dat door bacteriën en gisten in de darmen wordt gemaakt. Endogene gassen worden geproduceerd als bijproduct bij het verteren van bepaald soorten voedsel bvb erwtensoep.
Bonen, erwten en linzen: Bonen, erwten en linzen zijn goede bronnen van vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Ze kunnen deel uitmaken van een gezond dieet voor mensen met zure reflux . Noten en zaden: Noten en zaden zijn ook goede bronnen van vezels en voedingsstoffen. Ze kunnen helpen bij het absorberen van maagzuur.
Scherpe kruiden en specerijen. Nieuwe oogst aardappelen en gekookte afgekoelde aardappelen (slaatje)Onrijp of grote hoeveelheden fruit. Grote hoeveelheden suiker en/of vet.
Je buik kan van streek raken door (te veel) peulvruchten (in één keer) te eten. Peulvruchten zitten namelijk bomvol vezels, waar je darmen aan moeten wennen. Vooral als je peulvruchten combineert met veel groenten of andere vezelbronnen kan je buik van slag raken.
Omdat peulvruchten het LDL-cholesterolgehalte kunnen verlagen, kan het opnemen van erwten in uw dieet helpen het risico op hartziekten te verminderen . Spliterwten zijn bovendien goede bronnen van magnesium, dat een belangrijke therapeutische en preventieve rol speelt bij veel aandoeningen, variërend van diabetes tot osteoporose.