Mezze (Grieks: μεζές) zijn kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken. Net als de Spaanse tapas en Italiaanse antipasti vormen ze een vrij lichte schotel die tussendoor als aperitiefhapje of als voorgerecht kan worden gegeten, meestal in combinatie met een alcoholische consumptie.
Het maken van mezze kan heel divers zijn, maar er zijn enkele klassieke gerechten die vaak voorkomen, zoals hummus, falafel, tabouleh, baba ganoush en gevulde druivenbladeren. Deze gerechten zijn vaak gemaakt van verse ingrediënten zoals kikkererwten, tahin, olijfolie, knoflook, citroen, peterselie en aubergine.
Een verzameling kleine gerechtjes die samen een maaltijd vormen, typisch voor de Midden-Oosterse keuken. Mezze kan variëren van dips zoals hummus tot gevulde groenten en alles daartussenin, perfect voor delen.
Een Griekse mezze is een borrelhapje, dat wordt gegeten bij een glaasje wijn, ouzo of raki. Vaak wordt een selectie besteld en gedeeld met tafelgenoten. Een mezze kan ook als voorgerecht op tafel verschijnen. Bekende mezedes zijn dolmades, olijven, keftedes en taramasalata.
'Mezes' zijn een verzameling van Griekse hapjes voor een maaltijd die gezellig samen gedeeld kan worden. Het bestaat uit 'fava', een gele spliterwten hummus met veel olijfolie, verschillende groenten, olijfolie en lekker vers brood.
Een typische Griekse lunch bestaat vaak uit lichte en smaakvolle gerechten. Het kan onder andere bestaan uit een Griekse salade met tomaten, komkommer, olijven, feta en oregano, geserveerd met vers brood en olijfolie.Andere opties zijn moussaka of souvlaki.
Mezze-tafels zijn rijkgevulde tafels met soms wel tientallen koude en warme gerechtjes, een maaltijd op zich. Vaak gevolgd door een hoofdgerecht: gegrilde kip of vis, of gegrild vlees. Een glaasje arak (anijslikeur) hoort erbij.
Griekse kruidenmix is een veelzijdige melange van gedroogde kruiden zoals oregano, tijm, knoflook, en rozemarijn, die de basis vormen van veel Griekse gerechten. Het wordt vaak gebruikt om vlees, vis en groenten op smaak te brengen, en past perfect bij gerechten zoals gyros, souvlaki en gegrilde groenten.
Tapas (Mezedes) is een authentieke Griekse wijze van dineren. Samen met uw gezelschap geniet u van een grote diversiteit aan kleine Griekse lekkernijen. Deze wijze van dineren is niet alleen heel erg lekker maar staat ook garant voor een flinke dosis sfeer en gezelligheid.
Het mediterraan dieet houdt in: veel groente, vers fruit, peulvruchten, noten en zaden, olijfolie, (vette) vis, knoflook, verse kruiden en kleine porties vlees. Het lijkt erop dat deze manier van eten het risico op welvaartsziekten kan verkleinen.
De cultuur van mezze is ontstaan in het Ottomaanse rijk en is nu zichtbaar in het hele Levantijnse Middelandse Zeegebied. Denk aan Griekenland, Cyprus, Turkije, Palestina Syrie, Jordanië en Libanon. Libanon is het land dat mezze het meest heeft ontwikkeld en de meest uitgebreide mezzecultuur heeft.
Koffie en sigaretten als ontbijt
De Griekse eetgewoonten zien er iets anders uit dan die van ons in Nederland. Vaak bestaat het morningmeal hier uit een frappé (ijskoffie) to go met een sigaret.
Wat is taramosalata? Taramosalata is een Grieks gerecht dat traditioneel wordt geserveerd als een dipje of smeersel. Het is gemaakt van viskuit, meestal kabeljauw- of karpereitjes, gemengd met broodkruimels, olijfolie, citroensap, knoflook en uien. De ingrediënten worden gepureerd tot een romige, roze-oranje saus.
Mezze (Grieks: μεζές) zijn kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken. Net als de Spaanse tapas en Italiaanse antipasti vormen ze een vrij lichte schotel die tussendoor als aperitiefhapje of als voorgerecht kan worden gegeten, meestal in combinatie met een alcoholische consumptie.
Moussaka is misschien wel het bekendste hoofdgerecht. Je kan het zowat vergelijken met de traditionele Italiaanse lasagne. Moussaka is een heerlijke ovenschotel bereid met aubergines, gehakt aardappeltjes en bechamelsaus.
De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd. De Griekse cognac heet Metaxa. Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin.
De voordelen van het Griekse dieet voor de gezondheid zijn goed gedocumenteerd. Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een mediterraan dieet, zoals het Griekse dieet, kan leiden tot een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en bepaalde vormen van kanker.
Bij een warme maaltijd wordt brood geserveerd, meestal witbrood. Naast witbrood, dat vaak met sesamzaad bestrooid is, kent Griekenland bruinbrood, zuurdesembrood en brood met zwarte olijven erdoorheen. Broden zijn meestal rond of ovaal van vorm.
In Griekenland zijn ze dol op snoep en een traditionele favoriet is Gliko tou Koutaliou - ook wel zoet op een lepel genoemd. Fruit, bessen en groenten in een zoet laagje op honingbasis, soms gekruid met kaneel, vanille, kruidnagel...
Baklava is een Turks woord, maar geen Turkse lekkernij en we vinden het zoals eerder gezegd, ook in andere landen. Toch wordt baklava gezien als een Griekse lekkernij. Uiteaard komt dit voort uit het verleden toen volkeren zich mengden door oorlog en overheersing.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Sirdan, traditionele Turkse gevulde rijstpens of slachter eten op de tafel in Turks Restaurant. - Stockbeeld ... Sirdan or Shirdan Dolma is the favorite food Adana city of Turkey. Sirdan, traditionele Turkse gevulde rijstpens of slachter eten op de tafel in Turks Restaurant.
Mezze (of meze) is een verzameling van kleine hapjes die als appetizer of als hoofdgerecht worden geserveerd. Niet alleen in Turkije , maar ook in andere mediterrane landen zoals Griekenland en Libanon is mezze populair!