Fietsen mag als u de knie weer goed kunt buigen. Een andere sport kunt u meestal 6 weken na de operatie weer oppakken, maar alleen als uw knie niet meer dik is.
Mag je fietsen met een gescheurde meniscus? Het wordt aangeraden om te blijven bewegen als je niet veel pijn hebt, de knie niet erg dik is geworden en als je nog op het been kan staan. Je mag dan dus ook fietsen als je last hebt van een gescheurde meniscus. Dit zorgt ervoor dat de knie sneller herstelt.
Geef uw knie een paar dagen rust als de knie erg dik en pijnlijk is. U kunt paracetamol nemen (maximaal 4 keer per dag 1000 mg). Probeer de knie steeds meer te bewegen: buigen en strekken, er voorzichtig op gaan staan en stukjes lopen.
Bij deze knieblessure zijn vooral versterkende oefeningen voor de bovenbeenspieren belangrijk. Hiernaast staat een spierversterkende oefening voor het bovenbeen getekend. Uitvoeringswijze: sta op één been, buig langzaam in de knie en strek vervolgens langzaam. Let erop dat de knie recht boven de voet blijft.
Na 2 weken zijn de meeste patiënten in staat om de meeste activiteiten van het dagelijks leven weer op te bouwen maar het kan 6 weken duren voor de knie helemaal normaal aanvoelt. U mag weer autorijden als uw knie betrouwbaar aanvoelt en dus krachtig en stabiel genoeg is.
Meestal heeft u krukken of een wandelstok nodig zolang u nog met pijn of mank loopt. Soms besluit de chirurg dat de gescheurde meniscus gerepareerd kan worden in plaats van te moeten worden verwijderd.
Vooral draaibewegingen en diepe kniebuigingen zijn een grote belasting op de menisci, waarmee deze bewegingen problemen kunnen veroorzaken. Chronische overbelasting kan de oorzaak zijn van meniscusletsel, maar meestal is een trauma de oorzaak van problemen.
Klachten van een gescheurde meniscus worden meestal vanzelf minder. Dit herstel kan wel meer dan 3 maanden duren. In die tijd kunt u een aantal dingen zelf doen. Als uw knie niet zo dik is en u niet veel pijn heeft, dan kunt u proberen gewoon te blijven bewegen.
Als de meniscus er slecht aan toe is door veel degeneratief kraakbeenweefsel, of als er een stuk meniscus los ligt in de knie, moeten we een stuk van de meniscus verwijderen. Vaak is er geen operatie nodig en zal de meniscus zelf genezen of zullen de klachten na een trauma vanzelf afnemen.
De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.
Een scheur in de meniscus kan pijn in de knie veroorzaken en eventueel ook een klikkend gevoel. De knie is vaak dik/opgezwollen door vochtophoping in de knie. Het kan zijn dat de knie op 'slot' schiet. Het lukt dan niet om de knie volledig te strekken.
De meest voorkomende klachten van een gescheurde meniscus zijn: Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie. Zwelling van het kniegewricht. Pijn bij hurken en knielen.
De eerste stap is paracetamol, de meest onschuldige pijnstiller met de minste bijwerkingen, daarna komen de ontstekingsremmers, ook wel NSAID's (Niet Steroidale Anti-Inflammatory Drugs) genaamd, in aanmerking. Tenslotte kunnen er bij onvoldoende baat ook nog morfine-achtige stoffen worden voorgeschreven.
Slijtage kraakbeen
Met name bij veel patiënten ouder dan ongeveer 50 à 60 jaar heeft een operatie weinig zin, omdat er op die leeftijd meestal ook al slijtage is van het kraakbeen. De pijnklachten komen dan voornamelijk daarvan en niet van de gescheurde meniscus.
Een van de voornaamste testen voor meniscusscheuren is de McMurray test. Je dokter zal je knie buigen, dan strekken en draaien. Dit veroorzaakt druk op een gescheurde meniscus. Indien je een meniscusscheur hebt, zal deze beweging een klikkend geluid veroorzaken.
Hierdoor ontstaat een ongecontroleerde beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Dit merkt u doordat u minder op uw knie kan vertrouwen en erdoor heen zakt. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten. In het begin wordt de instabiliteit vaak alleen bemerkt tijdens het sporten of bij vermoeidheid.
Op een röntgenfoto is een gescheurde meniscus niet te zien, omdat op gewone röntgenfoto's alleen maar bot te zien is. De menisci zijn van kraakbeen. Als het nodig is kan er een MRI-onderzoek gedaan worden. Maar zelfs na een MRI-onderzoek kan de arts niet altijd met zekerheid zeggen of de meniscus gescheurd is.
Helemaal tijdens het sporten, waarbij de knie intensief wordt gebruikt, kan een brace verdere klachten voorkomen. Ook na een meniscusoperatie of een meniscusblessure is het aan te raden om tijdens het sporten een scharnierende kniebrace te dragen.
Een scheur (ruptuur) in de meniscus kan verschillende oorzaken hebben. Een scheur in de meniscus ontstaat doorgaans plotseling, door een verkeerde (draai)beweging tijdens het sporten of een ongeval. Een gescheurde meniscus is een veelvoorkomende blessure bij voetbal.
Het streven is dat u na 1 week weer zonder krukken kunt lopen. Na 2 weken kunt u weer fietsen en autorijden. In de eerste weken moet zowel de pijn als de zwelling verminderen.
De pijn zit dan vooral aan de voorkant van de knie. De kniepijn wordt erger bij het gaan staan of traplopen. Ook voelt het alsof uw knie vaak blokkeert. Alle veranderingen in uw knie zorgen ervoor dat u zich minder soepel kunt bewegen.
Wanneer de kniebanden van uw knie overbelast zijn, voelt u symptomen als een stekende pijn die erger wordt als u de knie meer belast. Als gevolg van een afwijkende functie van de knieën of voeten kunnen de kniebanden geïrriteerd raken.
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.
Hardlopen is sowieso goed voor je knieën! Alleen bij afwijkingen of ander letsel, kan lopen de klachten verergeren. Maar juist door je knieën normaal te belasten versterk je de weefsels. Natuurlijk kun je ook door lopen een knieblessure oplopen, maar dan is er sprake geweest van (plotselinge) overbelasting.
De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over. Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).