Differentiaal. Vroeger werd fibromyalgie vooral vastgesteld door andere ziektes uit te sluiten (zogenaamde differentiaaldiagnose). Dit komt omdat er geen manier is om de ziekte vast te stellen door bijvoorbeeld bloedonderzoek of een MRI-scan.
Om te testen of je fibromyalgie hebt, kan een arts onderzoek doen naar tenderpoints, ook wel drukpunten genoemd. Het onderzoek gebeurt volgens een vast protocol. De arts zal met de hand druk uitoefenen op de tenderpoints. Als dit pijn doet noemen we dit een positieve tenderpoint.
De termen spierreuma en fibromyalgie worden nogal eens door elkaar gebruikt. Hoewel de aandoeningen veel op elkaar lijken, zijn het twee verschillende ziektebeelden. Fibromyalgie wordt echter ook wel 'weke delen reuma' genoemd en kan daarmee worden gezien als een vorm van reuma.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn: Pijn. U hebt pijn in uw rug, nek of schouders. Ook komt de pijn vaak voor in het borstbeen, de zijkant van de heupen en de binnenzijde van de knie.
Het meest gebruikte medicijn bij fibromyalgie is paracetamol. Het is een pijnstiller met relatief weinig bijwerkingen. Wel is van belang per dag niet meer in te nemen dan zes tabletten (van 500 mg), zeker bij langdurig gebruik. Codeïne kan aan paracetamol worden toegevoegd, het versterkt de werking ervan.
Hoe komt iemand aan fibromyalgie? De symptomen lijken op die van artritis, maar fibromyalgie heeft invloed op het zachte weefsel, niet op de gewrichten. De oorzaak is onbekend, maar risicofactoren zijn onder meer traumatisch letsel, reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten, zoals lupus, en genetische factoren.
Iedereen kan fibromyalgie krijgen, kinderen, jongeren en volwassenen. Er is geen leeftijd of sekse aan verbonden.
We merken dit aan problemen met de stoelgang zoals diarree of verstopping. In dat geval hebben de schadelijke bacteriën zich te veel vermenigvuldigd. Een disbalans in de darmen kan ontstaan door een infectie, ziekte, bestraling, operatie, verkeerde voeding of medicatie zoals Tramadol en Diclofenac.
Veel patiënten omschrijven het als de spierpijn die bij een zware griep ontstaat. Echter, de pijn trekt bij hen niet na een paar dagen weg, maar is (bijna) dagelijks aanwezig. De gewrichten voelen stijf aan, vooral 's ochtends en wanneer u lang in dezelfde houding zit. Met name buikpijn en darmkrampen komen voor.
Vermijd zo veel mogelijk de geraffineerde suikers, maar kies voor vezelrijke en volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten. Probeer niet te veel dierlijke vetten te gebruiken, zoals vette vleessoorten. Onverzadigde vetten uit olie, noten, pitten, zaden, vette vis en avocado zijn wel goed.
Chronische pijn komt doordat zenuwen en hersenen overgevoelig zijn geworden. En pijnstillers hebben daar geen invloed op. Pijnstillers helpen alleen bij pijn met een duidelijke oorzaak, zoals een wond, ontsteking of ziekte. Of als chronische pijn voor een deel een duidelijke oorzaak heeft.
Wat is het verschil tussen fibromyalgie en MS? MS is een autoimmuunziekte: het afweersysteem valt het eigen lichaam aan en breekt het af.Dit is bij fibromyalgie absoluut niet aan de orde. Hoewel de oorzaak onbekend is, gaat het bij wekedelenreuma 'slechts' om chronische pijn in het lichaam, naast andere symptomen.
Je huisarts is de eerste medische behandelaar om je klachten te behandelen. Lukt het niet om je klachten goed te behandelen, dan zal de huisarts samen met jou kijken naar verdere behandeling. Je huisarts kan je doorsturen naar de reumatoloog of een andere dokter in het ziekenhuis of een kliniek.
Mensen met fibromyalgie hebben soms last van psychische problemen. Zij voelen zich depressief en hebben een lage zelfwaardering. Ook komt het voor dat zij zich schuldig voelen tegenover hun partner, kinderen of werkgever, omdat ze lichamelijk niet meer alles kunnen.
Veelgestelde vragen over fibromyalgie
Kan fibromyalgie overgaan in reuma? Het is mogelijk dat het overgaat naar gewrichtsreuma. Raadpleeg je huisarts of reumatoloog om erachter te komen of dit mogelijk is voor jou.
Wie kan de diagnose fibromyalgie stellen? Uiteindelijk moet de officiële diagnose gesteld worden door een reumatoloog. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Deze zal echter eerst met een test vaststellen of dat nodig is.
Sommige diëten beweren iets tegen jouw klachten te kunnen doen. Maar van geen enkel dieet is wetenschappelijk bewezen dat het tegen fibromyalgie helpt. Overleg met jouw (huis)arts als je toch een bepaald dieet wilt proberen. En let erop dat je geen belangrijke voedingsmiddelen weglaat.
Symptomen van bindweefselontsteking
Klachten zijn plaatselijke spierpijn in het lichaam, veel in de rug of schouders. Soms is er een afgeleide pijn, dus in de buurt van de zere plek. En soms kun je zelfs 'spierknopen' voelen, veel in de bovenrug.
De oorzaak van fibromyalgie is niet bekend, het verloop van de ziekte is niet duidelijk en verschilt per persoon. De klachten van fibromyalgie verdwijnen niet, maar worden soms na verloop van tijd minder erg. Er is op dit moment geen behandeling of medicijn dat fibromyalgie kan genezen of verminderen.
Bij fibromyalgie wordt gekeken naar mogelijkheden en niet naar klachten. Indien u 35% of méér arbeidsongeschikt blijkt te zijn, dan kunt u een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen.
De behandelingen van het Fibrocentrum worden door alle zorgverzekeraars voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je voor deze vergoedingen in aanmerking komen dan heb je een geldige verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Voor fysiotherapie is er geen verwijzing nodig.
Ook verder in je lichaam is niks te vinden dat de aandoening kan verklaren. De oorzaak is nog onbekend. Fibromyalgie is daardoor moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen.
Wat opvallend is, is dat bij een aantal mensen juist warm weer de fibromyalgie klachten doet verergeren, maar dit is bij slecht 7,8% van de mensen waarbij het weer van invloed is het geval. Voor het Fibrocentrum staat het dus als een paal boven water dat het weer de klachten beïnvloedt!
Behandelingen zijn er over het algemeen op gericht om de klachten te accepteren, voldoende te bewegen en goed je grenzen aan te geven. Ondanks deze behandelingen geven mensen met fibromyalgie over het algemeen hun leven een 5,5.