Als je een vaste beugel hebt kun je het best alleen water, thee zonder suiker en melk drinken. Dat zijn de ENIGE dranken niet niet schadelijk zijn voor je gebit. Als je af en toe toch iets anders wilt drinken mag dat, maar beperk dat tot maximaal 1 glas per dag.
Met een blokjes/slotjes beugel moet je opletten met harde dingen. Zuurballen, lolly's, pepermuntjes en dergelijke kun je niet meer eten. Deze zijn echt te hard, waardoor de lijmverbinding breekt en je blokje losraakt. Harde dingen als een appel, stokbrood en rauwe wortel kun je wel eten, maar niet meer afhappen.
Wat je niet kunt eten met een beugel
Eet wat minder snoep, chips en frisdrank. Suiker- en zetmeelrijke voedingswaren veroorzaken zuurhoudend tandplak, dat kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Plakkerige, taaie zoetigheden zoals karamel kunnen de draden beschadigen en de slotjes losser maken.
Wij raden het ten zeerste af met een vaste beugel cola te drinken. Cola is namelijk niet alleen slecht voor je tanden en kiezen, maar het kan er ook voor zorgen dat de lijm onder de slotjes en de bandjes van de beugel opgelost worden. Drink daarom ook niet teveel andere frisdranken.
Eten met een beugel
Wel kunnen de eerste paar dagen (en nadat de beugel is bijgesteld) de tanden en kiezen gevoelig zijn. Hierdoor kan bijten wat last geven. Zacht voedsel, zoals yoghurt, banaan en aardappelpuree biedt dan uitkomst. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk weer normaal te eten.
Doet het pijn als een vaste beugel eruit wordt gehaald? Nee, daar voel je bijna niets van. Bij het eruit halen van een vaste beugel worden met een speciale tang de metalen plaatjes die op de tanden zitten een klein beetje verbogen De lijm laat dan meteen los. Meestal is een vaste beugel eruit voor je er erg in hebt.
Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel kan eten, en dan vooral bijten, in het begin of als de beugel is afgesteld wat last veroorzaken. Gemiddeld duurt het twee weken om aan een nieuwe beugel te wennen. Hoe gevoelig het gebit is, verschilt van persoon tot persoon.
Roest kan het niet zijn. Soms wordt er gebruik gemaakt van gekleurde lijm, die kan dus oranjeachtig zijn.
Vroeger was cola taboe omdat het de lijm oploste waarmee de slotjes op de tanden geplakt zaten. Tegenwoordig wordt lijm gebruikt die er tegen kan. Toch is het drinken van drank met suiker en zuren af te raden omdat het voor een niet-beugeldrager al funest is voor het gebit.
Denk hierbij aan toffees, winegums, kauwgom met suiker, dropjes, enzovoort. Suikervrije kauwgom mag je wel nemen. Je mag maximaal 1 keer per dag snoepen als je een beugel hebt!
Reinig je beugel: Zorgvuldig reinigen langs de draden en pinnen. Poets elk draad: Beweeg van boven naar onder, langs je bovenste en onderste tanden. Poets je tanden: Tandartsen bevelen aan om je tanden tweemaal daags twee minuten te poetsen. Zo zorg je ervoor dat je elk kwadrant van je gebit 30 seconden poetst.
De patiënt moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan kapot kunnen gaan. De spalkjes moeten af en toe gecontroleerd worden door de tandarts of orthodontist. Het advies is om de spalk(jes) levenslang te laten zitten, mits deze goed worden onderhouden.
Voor de meeste soorten beugels, duurt het ongeveer 1-2 uur.
De meeste patiënten moeten 18 tot 30 maanden een volledige beugel dragen, waarna ze nog minstens een paar maanden tot maximaal twee jaar een retentiebeugel moeten dragen om de weefsels tussen de rechtgezette tanden vast te hechten en juist te leggen.
Je moet daarom nog een tijd een retentiebeugel dragen, deze houdt de tanden en kiezen, na de actieve behandeling, in de juiste stand. Ook lang na de behandeling, soms jaren later, kunnen tanden en kiezen weer gaan verschuiven.
Je mag gerust (light) frisdranken gebruiken, maar beperk het gebruik hiervan vanwege het vaak zure karakter van de dranken. Het glazuur lost op met als gevolg blootliggend tandbeen dat erg pijnlijk is bij eten en drinken. Weet dat spa rood ook in de categorie zure dranken valt.
Warm de azijn bij voorkeur even op in een magnetron. Breng een beetje van het verwarmde azijn aan op de vlek. Vervolgens kun je de kauwgom er met een tandenborstel af boenen.
Ja. De zuren in (light-) frisdranken kunnen zorgen voor tanderosie. Tanderosie wil zeggen dat het tandglazuur oplost door de zuren uit dranken. Als dat te vaak gebeurt kan het glazuur zelfs geheel verdwijnen.
Naar buiten trekken van de beugel om hem te repareren met tape of lijm, of proberen hem weer vast te solderen is ook niet aan te raden. Als je echter een oudere soortgelijke beha hebt van dezelfde maat en dezelfde fabrikant, kun je proberen om de beugel uit de oudere beha te trekken en in de andere aan te brengen.
Als de omvang of de borsten wat groter zijn geworden dan komt er teveel spanning op de te klein geworden beugel te staan. Dit merk je niet omdat de bh zelf langzaam mee uitgerekt wordt, maar de beugel heeft natuurlijk een vaste vorm. Door de spanning die de te kleine beugel moet opvangen, breekt deze op enig moment.
Kauwen gaat erg moeilijk en langzaam. De kiezen kunnen niet meer op elkaar. Zorg dus voor voldoende zachtere etenswaren in huis. Denk aan yoghurt, pudding, aardappelpuree, boterhammen (korstjes laat Damiën liggen) stamppotten, soep, enz.
Orthodontie (een beugel) wordt tot de leeftijd van 18 jaar alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering, zoals bij een schisis (hazenlip). Normaliter dien je de behandeling dus zelf te betalen of wordt deze gedekt door een afgesloten aanvullende zorgverzekering.
Leg de beugel dan in schoonmaakazijn verdund met water of in water met een steradenttablet. Een steradenttablet wordt veel gebruikt om kunstgebitten mee schoon te maken en kun je bij de drogist kopen. Laat in beide gevallen de beugel een uurtje weken en spoel hem daarna goed af.