Startdosis: 0,01 tot 0,025 mg per kg lichaamsgewicht per dag, verdeeld in twee à drie doses. Onderhoudsdosis: op basis van het effect kan de arts de dosering om de vijf tot zeven dagen geleidelijk verhogen tot maximaal 1 tot 5 mg Haldol per dag, verdeeld over twee à drie doses.
Haloperidol blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af. De druppels en tabletten werken na enkele uren en hebben ongeveer een halve dag lang effect. Een injectie werkt na 20 minuten en heeft ongeveer een halve dag lang effect.
Overweeg atypische antipsychotica, of een ander middel, of, bij dementie een cholinesteraseremmer, zoals vermeld in tabel 1, als alternatief voor haloperidol bij onvoldoende effect en/ of bijwerkingen. Overleg laagdrempelig met een specialist over alternatieven voor haloperidol.
Haldol, ook wel haloperidol genoemd, is verkrijgbaar in tabletten van 1 mg en van 5 mg. Er worden doseringen van 5 tot 20 mg per dag aangehouden voor het bestrijden van acute psychosen. Voor een onderhoudsbehandeling zou een lagere dosering al voldoende zijn.
Haloperidol is niet verslavend. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je steeds meer behoefte hebt om het medicijn vaker te gebruiken dan voorgeschreven. Wel kunnen er onthoudingsverschijnselen optreden als je stopt met het medicijn.
Haloperidol behoort tot de klassieke antipsychotica. Het remt in de hersenen de effecten van de natuurlijk voorkomende stof dopamine. Hierdoor verminderen psychosen en onrust. Artsen schrijven het voor bij psychose, schizofrenie, manie, onrust, dementie, tics, dwangstoornissen, misselijkheid en braken.
De bijwerkingen van Haldol kunnen bij ouderen veel zwaardere gevolgen hebben. Van Marum: 'De helft van de gebruikers wordt wat verstijfd, waardoor ze moeilijker lopen. Daarnaast is er een toegenomen kans op beroertes, longontstekingen, valaccidenten en vroegtijdig overlijden.
Stil delier
De patiënt kan ook lusteloos, apathisch gedrag vertonen: hij trekt zich terug en sluit zich af voor zijn omgeving. Dit noemen we ook wel een 'stil' delier. De patiënt in een stil delier kan ook dingen zien, horen of ruiken die er niet zijn. De patiënt kan hierdoor angstig zijn, maar kan dit niet uiten.
Volwassenen. Oraal: 2–10 mg/dag in 1 of 2 doses. Bij een eerste psychotische episode is 2–4 mg/dag meestal voldoende, bij volgende psychosen tot 10 mg/dag.
Waarschuwing: Haloperidol is gecontra-indiceerd bij 'Lewy body'-dementie, Parkinson-dementie en frontotemporale dementie vanwege de kans op extrapiramidale verschijnselen en een verlengd QT-interval [1,4].
De medicatie zorgt ervoor dat angst en agitatie worden gedempt. Antipsychotica komen vaak met veel bijwerkingen en het kan vaak lang duren voordat duidelijk is of het ook goed helpt tegen de psychotische symptomen.
Agressie/Agitatie: Het is aannemelijk dat aripiprazole, risperidon, olanzapine en haloperidol effectief zijn in het verminderen van agressie/agitatie bij patiënten met dementie. Risperidon is het enige geregistreerde antipsychoticum voor de indicatie agressie bij ziekte van Alzheimer.
4.3 Contra-indicaties
Ziekte van Parkinson. Lewy-bodydementie. Progressieve supranucleaire verlamming. Bekende QTc-intervalverlenging of het congenitale lange QT-syndroom.
Antipsychotica zoals haloperidol (Haldol®) kan agitatie en gevaarlijk of probleemgedrag bij delirante patiënten verminderen. Dat is nuttig bij patiënten met een onrustig delier, maar patiënten met een stil delier hebben die symptomen meestal niet.
Het vermindert in de hersenen het effect van natuurlijk voorkomende stoffen, voornamelijk dopamine. Hierdoor verminderen psychosen en onrust. Artsen schrijven het voor bij psychose, schizofrenie, bewegingsstoornissen, manie, depressie en onrust.
Ouderen die op de ic een delier doormaken, lopen veel kans om binnen enkele jaren te overlijden of dementie te ontwikkelen. Dit schrijven onderzoekers van het AMC in een artikel dat vandaag verschijnt in JAMA (Journal of the American Medical Association).
Ouderen op de intensive care lopen een groot risico om een delier, ofwel acute verwardheid, te krijgen. Dat kan leiden tot verschijnselen van dementie of deze verergeren.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost: als iemand opeens in de war is of andere klachten krijgt van een delier. als iemand die al langer een beetje in de war is (bijvoorbeeld door dementie) ineens veel erger verward raakt.
Haloperidol Sandoz bevat de werkzame stof haloperidol. Deze behoort tot een groep geneesmiddelen die 'antipsychotica' worden genoemd. Haloperidol Sandoz wordt bij volwassenen, jongeren en kinderen gebruikt voor ziekten die invloed hebben op hoe u denkt, hoe u zich voelt of hoe u zich gedraagt.
In elk ziekenhuis van Nederland is de richtlijn glashelder: als een patiënt een delier doormaakt geef je haloperidol. Eerst een halve milligram, ophogen wanneer nodig.
Als de ontwenningsverschijnselen zeer ernstig zijn, noemt men dit een delirium. Dan zal de arts meestal haloperidol toedienen, een rustgevend middel tegen hallucinaties. Soms schrijft de arts lorazepam voor, om het effect van haloperidol te versterken.
Het heeft een sterk sederende en antipsychotische werking en wordt vooral gebruikt bij acute psychiatrische opwindingstoestanden en acute psychosen.
Haldol behoort tot de groep klassieke antipsychotica. Het vermindert in de hersenen onder andere het effect van de natuurlijk voorkomende stof dopamine. Hierdoor nemen psychosen, hevige onrust, misselijkheid en bepaalde spiertrekkingen af.
Sommige mensen beschrijven het als een 'breuk met de realiteit'. Artsen beschrijven het vaak als psychotische symptomen, een psychotische episode of een psychotische ervaring. Je arts of psychiater kan adviseren om hiervoor medicatie, een antipsychoticum te gebruiken om je te helpen om weer uit de psychose te komen.