De herbivoren, wat de planteneters zijn. En de omnivoren zijn alleseters. Alleen deze kennen we niet als dinosaurussen. De plateosaurus is een planteneter met scherpe klauwen.
De oudste dinosauriërs, die zo'n 230 miljoen jaar geleden leefden, waren allemaal carnivoor. De soorten die later leefden waren planteneters. De Heterondontosaurus leefde waarschijnlijk in de tijd die daar tussen zat als de eerste planteneter. Deze volwassen dinosaurus was ongeveer zo groot als een kalkoen.
De diplodocus, of langnek, leefde zo'n 150 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika. Hij at alleen planten en kon wel 25 meter lang worden. Hij woog zo'n 12.000 kilo. Dat is net zo zwaar als 3 volwassen olifanten bij elkaar.
De Spinosaurus was een vleeseter met een uitgebreide eetlust. Zijn krokodilachtige kaken gebruikte hij voor verschillende prooien. Dit waren niet alleen zijn soortgenoten op het land. Ook waterdieren waren voor hem niet veilig , hij at namelijk ook vis.
De plateosaurus is een planteneter met scherpe klauwen. Hij is een beetje een mysterie voor paleontologen. Het is namelijk een planteneter met kenmerken van een vleeseter. Hij heeft super scherpe klauwen die hij omhoog kan houden en snelle poten waardoor hij een gevaarlijke prooi voor iedere vleeseter is.
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
De Tyrannosaurus rex in het kort
De T-rex was een reusachtige, vleeseter die op grote planteneters joeg zoals de Triceratops en de Ankylosaurus. Deze planteneters konden zichzelf echter goed verdedigen met sterke hoorns en de Ankylosaurus had zelfs een beenknots aan zijn staart waarmee hij harde stootten kon uitdelen.
Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo'n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor.
Maar er waren ook beruchte vleeseters (carnivoren), zoals de Tyrannosaurus Rex. Deze was ongeveer zo groot als een dubbeldekker en had een stuk of 50 vlijmscherpe tanden, elk zo groot als een banaan. Hij had drie tenen, met een grote klauw aan elke teen, en die waren een halve meter lang.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
Het is waarschijnlijk de allergrootste dinosaurus die ooit heeft bestaan. Toen de dino nog leefde, woog hij ongeveer 60.000 kilo, dat is meer dan 13 olifanten bij elkaar. De Notocolossus, zoals hij is genoemd, was wel 30 meter hoog. De enorme dino leefde zo'n 86 miljoen jaar geleden in Zuid-Amerika.
Deze dino's kregen de toepasselijke namen microraptor (kleine rover) en parvicursor (snelle renner). De allerkleinste dino die tot nu toe gevonden werd, is de anchiornis met zijn 34 centimeter.
Zoogdieren: omnivoren zijn bijvoorbeeld de bruine beer, wasbeer, bruine rat, veel marterachtigen en varkens. De chimpansees hebben een voedingspatroon dat behalve uit fruit en bladeren ook uit allerlei dieren, inclusief zoogdieren zoals andere apen bestaat.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
Met een lengte tot 33 meter en een gemiddeld gewicht van rond de 150 ton was de blauwe vinvis de onbetwiste nummer één op de lijst met grootste dieren op aarde. Volgens de wetenschappers was de nieuwe vishagedis echter minstens zo groot als de blauwe vinvis – en mogelijk een paar meter langer en tonnen zwaarder.
Dinosaurussen of dinosauriërs leefden heel lang geleden: zo'n 225 miljoen jaar terug. Ze zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorven. In die tijd waren er nog geen mensen. De eerste mensen verschenen zo'n 125.000 jaar geleden.
Het eerste fossiel van Tyrannosaurus werd ontdekt in 1874. In 1905 werd de typesoort van het geslacht benoemd: Tyrannosaurus rex, de "koning-tiransauriër".
Hij was een herbivoor die mogelijk zijn horens kon gebruiken om voedsel te bemachtigen. Hoogstwaarschijnlijk kon hij deze horens ook gebruiken om zichzelf te verdedigen tegen allerlei roofdieren. De Triceratops behoorde tot de grootste planteneters uit deze periode.
Leefgebied van de Giganotosaurus
Het was een ideaal gebied voor planteneters waar deze roofdinosaurus graag op joeg. Wetenschappers denken dat deze bloeddorstige vleeseter verwant is aan een andere reusachtige vleeseter, de Carcharodontosaurus. Deze leefde in dezelfde tijd in Afrika.
Nigersaurus was een herbivoor met een zeer uitzonderlijk brede bek, waar, inclusief vervangingstanden, ook nog eens vijfhonderd tot zeshonderd tanden in stonden.
De 'echte' gaviaal heeft in beginsel altijd meer dan 100 tanden.
Waar of niet waar? Misschien geloof je het niet, maar het is echt waar. Een slak kan meer dan 25.000 tanden hebben en de haai heeft er maar 3000. De tong van een slak is bedekt met heel veel kleine tandjes.